Van Heeswijk over entree Mauritshuis

Van Heeswijk over entree Mauritshuis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-05-2016

Halverwege 2014 opende het Mauritshuis in Den Haag opnieuw haar deuren na een grondige renovatie en uitbreiding van twee jaar. Door een nieuwbouwgedeelte is het museum in oppervlakte verdubbeld en een belangrijke wijziging is de verplaatsing van de hoofdingang. Van een krappe ingang aan de zijkant van het pand is die verplaatst naar een ondergrondse entree. Daar geeft een 4,6 meter transparante tourniquet van Boon Edam sindsdien toegang het Mauritshuis.

Custom-made oplossing

Architect Hans van Heeswijk is voor de renovatie onder meer bekroond met de Gulden Feniks. Hij stelde dan ook hoge eisen aan alle aspecten, waarvan de entree een belangrijk onderdeel uitmaakte. Deze moest in de eerste plaats functioneel zijn. Tochtwerendheid, betrouwbaarheid en voldoende capaciteit waren hierbij belangrijke punten. Daarnaast moest de entree een elegante uitstraling hebben die past bij het museum. Deze eigenschappen zijn vertaald in een custom-made oplossing speciaal voor het Mauritshuis. Een hoge, transparante tourniquet met slanke profielen is het resultaat.

Anderhalf jaar na de oplevering kijkt van Heeswijk met een goed gevoel terug op de samenwerking met Boon Edam. “De bezoeker moet bij het binnentreden van het pand direct het gevoel hebben dat hij zich in een topmuseum bevindt met een beroemde collectie. Dat is bij dit project uitstekend gelukt”, aldus Van Heeswijk.

VIDEO

Case Study

Meer weten over waarom architect Hans van Heeswijk voor deze entreeoplossing gekozen heeft? Of welke uitdagingen er kwamen kijken bij dit project? Hans van Heeswijk legt het uit in de Case Study van dit project.
Download deze Case Study hier.

Projectgegevens

Naam project Renovatie en uitbreiding Het Mauritshuis, Den Haag.   Entree: 4,6 meter hoge tourniquet van Boon Edam
Locatie Den Haag
Architectenbureau Hans van Heeswijk architecten
Start bouw 2012
Oplevering Opening 27 juni 2014
Beeld Fedde de Weert

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.