Retailgebouw Het Paviljoen MoederscheimMoonen Architects

Retailgebouw Het Paviljoen MoederscheimMoonen Architects

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-10-2018

Aan het Stationsplein Oost, aan de centrumzijde van het Centraal Station in Utrecht is het nieuwe retailgebouw ‘Het Paviljoen’ opgeleverd. MoederscheimMoonen Architects maakte het ontwerp voor het gebouw met een prefab glazen gevel, waarin diverse winkels en horeca hun intrek hebben genomen.

Nieuw plein

Het paviljoen is gebouwd in een nieuwe stationsomgeving, Stationsplein-Oost. Waar vroeger Centraal Station en Hoog Catharijne in elkaar overliepen is een geheel nieuw plein ontstaan, enkele meters boven maaiveld. Onder het plein ligt een grote fietsenstalling en diverse tracés van het OV; het plein zelf wordt gesierd door een reusachtige overkapping met transparante bolvormige kussens.

Gebouwontwerp

De plek van het gebouw staat bol van de dynamiek met 88 miljoen bezoekers per jaar en veel expressieve gebouwvormen. Het gebouwontwerp onderscheidt zich binnen deze omgeving en hectiek echter door een heldere en puristische ontwerpbenadering. ‘Binnen dit bonte ensemble hebben we een gebouwconcept ontwikkeld waarin rust en helderheid als een commercieel aantrekkelijk vertrekpunt is genomen’, aldus architect Erik Moederscheim. ‘We hebben het gebouw als een alzijdig object benadert en op die manier is er een transparant paviljoen ontwikkeld dat niet alleen relatie legt met het plein maar ook met de spoorzijde.

Gevel van glas

De gevel van het gebouw is rondom geheel van glas. Het heeft de nodige verschaling en verfijning verkregen doordat het in speklagen is verdeelt. Het ritme van de toegepast verticale stijlen geeft het geheel verder de nodige articulatie. Strak vormgegeven kaders vormen de entrees van de verschillende winkels. Het sluitstuk is een dakterras op een van de bijzonderste plekken van de stad.

Bijzondere constructie en bouwtechniek

De bijzonder complexe bouwlocatie heeft dit project mede vormgegeven. Er zijn bijzondere keuzes qua constructie en bouwmethodiek gemaakt die nu echter niet meer zichtbaar zijn. ’Die zitten onder de motorkap’. Zo is de hele stalen draagconstructie met veel ‘overstekken’ en complexe verbindingen op locatie in elkaar gezet omdat er slechts beperkte afdrachtmogelijkheden beschikbaar waren op het onderliggende perron.

Bescherming tegen straling

Het gebouw staat verder onder druk van elektromagnetische straling door de nabijheid van alle bovenleidingen, maar om de bezoekers in staat te stellen om binnen twee meter van een bovenleiding iets te eten, is er een kooi van Faraday gemaakt om te beschermen tegen de straling. De spoorgevel is, in nauwe samenwerking met de aannemer, zo ontwikkeld dat het gebouwd kon worden in minimale tijd; zonder het treinverkeer op het drukste station van Nederland te verstoren.

Het gebouw is inmiddels al een tijdje gereed maar het nieuwe stationsplein, en de omliggende gebouwen, zijn nog volop in aanbouw. Binnenkort zullen ook andere loopstromen op het plein geactiveerd worden ‘

Projectgegevens

Naam projectHet Paviljoen
LocatieStationsplein Oost, Utrecht
ArchitectenbureauMoederscheimMoonen Architects
ProjectarchitectErik Moederscheim
ProjectteamJelle Rinsema, Nick de Lange, Anna Kowalik, Christiaan Harmse
Opdrachtgever(s)Klépierre Retail Development
HoofdaannemerBoele van Eesteren BV
Adviseur constructieVan Rossum BV
Adviseur installatiesGaljema & Veccins 3D
Oplevering2018
Bruto vloeroppervlakte3.600 m2 BVO m²
BeeldMoederscheimMoonen, Bart van Hoek

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.