Hollandse Gommage: voorbeeld van consumentgericht bouwen

Hollandse Gommage: voorbeeld van consumentgericht bouwen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-02-2007

Projectgegevens

Ontwerpteam Spring architecten, Rotterdam
Opdrachtgever HEJA Projectontwikkeling Breda
Hoofdaannemer BAM Wilma Regio Breda
Oplevering 2004
Bruto vloeroppervlak 10.000 m2
Differentiatie 36 appartementen, 19 stadsvilla’s en 109 parkeerplaatsen
Bouwsom € 11.500.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier baksteen Daas Baksteen, Zeddam

Adviseurs
Adviseur Constructie Snellen, Meulemans en Van Schaik, Breda
Adviseur Bouwfysica Adviesbureau Peutz, Zoetermeer
Adviseur Akoestiek Dorsser Raadgevend Ingenieurs, Den Haag
Adviseur Bouwmanagement Spring architecten, Rotterdam

Tekst Peter Visser
Foto's Luuk Kramer en Bouw

Na het vertrek van de Hollandse Gommagefabriek aan de rand van de Bredase binnenstad ontwikkelde HEJA voor het terrein een plan met 19 stadsvilla’s, 36 appartementen en een parkeergarage. De appartementen kennen vijf basistypen, variërend van 85 tot 190 m2, ruim de helft heeft een woonkamer met een plafondhoogte van 3,90 m. Op de eerste, tweede en derde verdieping bevinden zich namelijk twee appartementen per twee beuken, waarbij de ene beuk drie verdiepingen telt (met ingangen, keukens, slaapkamers en sanitair) en de andere slechts twee, ter plaatse van de woonkamer.

De bewoners konden zelf de indeling en afwerking van de appartementen bepalen. Er waren naast de standaard woning 250 combinatiemogelijkheden en de optie van een cascowoning.
De halfverdiepte parkeergarage onder de appartementen en onder het semi-openbare binnenterrein biedt plaats aan 109 auto’s van zowel bewoners van appartementen als van villa’s.
De 19 stadsvilla’s hebben ieder vier verdiepingen en een inhoud van 750 m3. Bij de vele indelingsmogelijkheden is rekening gehouden met de mogelijkheid tot thuiswerken. Tot de keuzemogelijkheden behoorden, naast de indeling van de plattegronden ook de keuze van uitbouwen en vides. Meest opvallend is echter dat gekozen kon worden uit verschillende gevelindelingen en gevelmaterialen. Hierdoor ontstond een gevarieerde gevelwand, zonder dat de eenheid verloren is gegaan.
Door de hoogte van de woningen en de duidelijke verticale geleding hebben de woningen de uitstraling gekregen van herenhuizen.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.