Hollandse Gommage: voorbeeld van consumentgericht bouwen

Hollandse Gommage: voorbeeld van consumentgericht bouwen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-02-2007

Projectgegevens

OntwerpteamSpring architecten, Rotterdam
OpdrachtgeverHEJA Projectontwikkeling Breda
HoofdaannemerBAM Wilma Regio Breda
Oplevering2004
Bruto vloeroppervlak10.000 m2
Differentiatie36 appartementen, 19 stadsvilla’s en 109 parkeerplaatsen
Bouwsom€ 11.500.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier baksteenDaas Baksteen, Zeddam

Adviseurs
Adviseur ConstructieSnellen, Meulemans en Van Schaik, Breda
Adviseur BouwfysicaAdviesbureau Peutz, Zoetermeer
Adviseur AkoestiekDorsser Raadgevend Ingenieurs, Den Haag
Adviseur BouwmanagementSpring architecten, Rotterdam

TekstPeter Visser
Foto'sLuuk Kramer en Bouw

Na het vertrek van de Hollandse Gommagefabriek aan de rand van de Bredase binnenstad ontwikkelde HEJA voor het terrein een plan met 19 stadsvilla’s, 36 appartementen en een parkeergarage. De appartementen kennen vijf basistypen, variërend van 85 tot 190 m2, ruim de helft heeft een woonkamer met een plafondhoogte van 3,90 m. Op de eerste, tweede en derde verdieping bevinden zich namelijk twee appartementen per twee beuken, waarbij de ene beuk drie verdiepingen telt (met ingangen, keukens, slaapkamers en sanitair) en de andere slechts twee, ter plaatse van de woonkamer.

De bewoners konden zelf de indeling en afwerking van de appartementen bepalen. Er waren naast de standaard woning 250 combinatiemogelijkheden en de optie van een cascowoning.
De halfverdiepte parkeergarage onder de appartementen en onder het semi-openbare binnenterrein biedt plaats aan 109 auto’s van zowel bewoners van appartementen als van villa’s.
De 19 stadsvilla’s hebben ieder vier verdiepingen en een inhoud van 750 m3. Bij de vele indelingsmogelijkheden is rekening gehouden met de mogelijkheid tot thuiswerken. Tot de keuzemogelijkheden behoorden, naast de indeling van de plattegronden ook de keuze van uitbouwen en vides. Meest opvallend is echter dat gekozen kon worden uit verschillende gevelindelingen en gevelmaterialen. Hierdoor ontstond een gevarieerde gevelwand, zonder dat de eenheid verloren is gegaan.
Door de hoogte van de woningen en de duidelijke verticale geleding hebben de woningen de uitstraling gekregen van herenhuizen.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.