Hoofdkantoor Exact, Delft

Hoofdkantoor Exact, Delft

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-03-2011

Nog een beetje verloren staat het nieuwe hoofdkantoor van softwarebedrijf Exact op het nieuwe bedrijventerrein Technopolis Innovation Park ten zuiden van Delft. Het gebouw, zowel ex- als interieur is helemaal ontworpen op de werkwijze van Exact waar openheid en transparantie centraal staan.

Er ontstond zo een inspirerende werkomgeving voor de communities binnen Exact en doordat drempels letterlijk zijn weggenomen wordt de onderlinge samenwerking bevorderd. Een vorm van het nieuwe werken in Delft.

Technopolis is een nieuw bedrijventerrein dat zich richt op onderzoek en ontwikkelingsintensieve projecten, voor internationale bedrijven die innovatie hoog in het vaandel hebben. Het ligt ten zuiden van de TU Delft langs de A13, het kantoor van Exact is dan ook vanaf de snelweg te zien.

Het gebouw is opgetrokken in aluminium en glas en is strak uitgevoerd, passend bij een bedrijf dat Exact heet. Een uitstulpend deel boven de hoofdingang doorbreekt dit, deze ‘cockpit’ is rondom, zowel binnen als buiten, uitgevoerd in zwart zink. De cockpit hangt tussen de twee kantoorvleugels waaruit het gebouw bestaat en die verder worden verbonden door een groot atrium.

Home from home
Het atrium is het kloppend hart van het kantoor en wordt bereikt via de receptie. Het oogt als een huiskamer met knusse zitjes, het restaurant en een koffiebar. Hier komt de filosofie achter het gebouw, Home from home, direct tot zijn recht en het is een ideale plek voor informele contacten.

Op de begane grond geen kantoren maar wel de keuken, een fitnessruimte met douches, vergaderruimtes en ruimtes voor jonge startende, gerelateerde bedrijfjes. Het atrium is bijzonder levendig en niet alleen in de lunchpauze. Op zomerse dagen kan het dak open voor natuurlijke ventilatie.

Opvallend is het lichtontwerp in het gebouw. Een hightech LED-systeem, volledig geïntegreerd in de architectuur, legt abstracte verbindingen tussen de verschillende kantoorlagen. Verschillende functiegebieden in het pand zijn door het licht met elkaar verbonden en kunnen op elkaar inspelen. Dit maakt ook weer een essentie van Exact zichtbaar: integratie en stroomlijning van bedrijfsprocessen.

Projectgegevens

MedewerkersFrans Kooijmans, Cathy Mosselman, Richard Wegman, Natalia de Andres Marcos, Natasja Roodbergen, Mark Buitenhuis
OpdrachtgeverLSI project investment, Rotterdam
Hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw, Leidschendam
Verlichtingsontwerp LICHT vormgevers, Zuidhorn
Adviseur constructieZonneveld ingenieurs, Rotterdam
Adviseur installatiesJ. van Toorenburg adviesburo, Den Haag
Adviseur bouwfysica en akoestiek Mobius Consult, Driebergen
Adviseur bouwmanagement en -kostenMobius Consult, Driebergen
Start bouw November 2008
OpleveringMei 2010
Bruto vloeroppervlakte 10.860 m2
Leverancier gevelconstructieAKS Bouw, Grubbenvorst
Tekst Peter Visser
Foto’sGuus Vuijk
 
Transparantie
Transparantie is het codewoord en is zo ver in het bouwwerk doorgevoerd dat medewerkers via een managementvloer op de eigen afdeling komen. Deze managementvloeren bevinden zich in de cockpit. Alleen bij uitzondering zoeken de managers gesloten ruimten op, maar in principe besturen ze hun bedrijf vanaf een soort keukentafel, een lang bureau waaraan collega’s kunnen aanschuiven.

De kantoorvleugels bestaan uit telkens twee stroken open kantoorruimte langs de gevels gescheiden door een middenstrook, de primaire circulatieroute. Die gaat langs zogenaamde focusruimtes, gesloten plaatsen om je te concentreren en af te zonderen, en aanlandplekken, open zitjes voor informeel overleg.

De ruimtes ter weerszijden van de cockpit, waar er geen daglicht in de kantoorvleugels komt, is gereserveerd voor garderobe, toiletten, kopieerruimtes en pantry. De drie kantoorverdiepingen zijn in opzet hetzelfde, in de uitwerking zijn kleine verschillen.

De cockpit heeft ook nog een vierde verdieping waar zich de installaties bevinden. Op het dak van de noordelijke kantoorvleugel staat in koeienletters de naam van het bedrijf, te zijner tijd zal Exact dus makkelijk te vinden zijn via Google Earth. Daar zal overigens geen groot parkeerterrein bij het kantoor zichtbaar zijn, want parkeren gebeurt in de halfverdiepte parkeergarage onder het gebouw.

Dat het kantoor al enkele maanden uitstekend blijkt te functioneren is volgens de architect mede te danken aan de goede communicatie met het personeel en de overleggen tussen directie, personeel en architect.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.