Hotel Aitana IJdock

Hotel Aitana IJdock

Door: Petra Starink | 22-10-2013

Room Mate Aitana is een modern design hotel op het schiereiland IJdock in het IJ. Van Bakers architecten heeft in samenwerking met  Ben Loerakker het hotel ontworpen. Het hotel is een onderdeel van het masterplan van Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek. Naast het hotel staat het nieuwe Paleis van Justitie, de kantoren van het Openbaar Ministerie en het kantoor van KLPD.

De contouren van het volume, waarbinnen het hotel moest worden ontwikkeld kenmerkt zich door een smalle taille en een brede opbouw.Dit bood  de kans om het hotel een sterke relatie met de omgeving te geven. Door het vele glas is op alle plekken de dynamiek van de stad voelbaar, omdat er prachtige uitzichtpunten zijn.

In de onderste drie lagen van het hotel zijn de publieke functies door middel van vides ruimtelijk met elkaar verbonden. Hierdoor is er direct bij binnenkomst van de lobby visueel contact met de jachthaven en het daarin gelegen terras, het restaurant en de bar. Aan de kopse kanten van deze lagen zijn de congres‐ en vergaderruimten gesitueerd.

De stedenbouwkundige zichtlijn vanuit de keizergracht, de keizergrachtsnede verdeelt het volume van het hotel op de derde laag in twee delen. Daardoor is er in de punt van het gebouw een afgescheiden kleiner deel ontstaan, waarin zes longstay‐appartementen zijn gesitueerd. Het grote deel heeft 287 hotelkamers. Alle kamers hebben een volledig glazen gevel. Bijzonder zijn de kamers op de kop van het gebouw met glas over de breedte van de kamers met een mooi uitzicht.

Projectgegevens

Locatie IJdock, Amsterdam
Architect Bakers Architecten in samenwerking met Ben Loerakker
Projectteam Jan Bakers, Martijn Boer (projectarchitect), Remko Verkaar, Frank Stahl, Erik Feenstra, Anna Alegre
Interieur architect Tomás Alía, Madrid
Masterplan Dick van Gameren, Bjarne Mastenbroek
Aannemer Hurks Moes Construction
Fotografie John Lewis Marshall, Frank Stahl
Engineering Corsmit Raadgevende Ingenieursbureau/ Royal Haskoning, Rijswijk
Huurder hotel Room Mate Hotels

Het vastgelegde volume en de regelgeving vroegen om bijzondere trappenhuizen. Zo is er een trappenhuis in de glazen punt van het gebouw en een trappenhuis met een bijzondere
ruimtelijkheid, doordat het de schuinte van de keizergrachtsnede moet volgen.
De jachthaven voor het hotel biedt plaats aan 60 boten. Het  terras van het restaurant is op één van de drie steigers ontworpen.

Lees ook het project: Superblok doorkliefd

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.