Huis Baetens, Elst

Huis Baetens, Elst

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-02-2008

Huis Baetens maakt deel uit van het plan Westeraam in Elst. Naar de wens van de opdrachtgever zijn modern en strak gecombineerd met licht en luchtig. Daarnaast vormen eenvoud, puur materiaalgebruik en ruimtelijkheid uitgangspunten voor het ontwerp van JagerJanssen.


De woning telt twee niveaus. Het functie-onderscheid tussen de niveaus (woon/werk en slaap) is zichtbaar gemaakt door de verdieping, door middel van een glasstrook, visueel los te koppelen van de begane grond. Hierdoor ontstaat de indruk van twee losse blokken. Deze wordt versterkt door het verschil in materialisering. Het baksteen van de begane grond is robuust en streng, en refereert aan een vestingmuur. De verdieping heeft een sculpturaler en warmer karakter.

Gevelbekleding

Dak en verdiepingsgevel zijn bekleed met trespa met een uitstraling van hout. Aanvankelijk was het de bedoeling de gevel te bekleden met tropisch hardhout, maar vanwege het vereiste onderhoud werd hier door de opdrachtgever van afgezien. De beplating ondersteunt de blokvorm van de verdieping. Door de platen ogenschijnlijk willekeurig te plaatsen, maar deze overhoeks door te laten lopen, ontstaat de indruk van een verzameling samengeperste blokken. De verdieping is aan de voor- en achterzijde gevat in een terugliggende omlijsting, waardoor deze het karakter van een uitkijkpost krijgt, een ‘poortwachter’ op de hoek van de straat. De invulling met transparante golfplaat verzacht de harde blokvorm en het harde materiaal.

Gespleten dak

Het dak bestaat uit twee asymmetrische delen, waarbij het ene deel verder omhoog loopt dan het andere. De splitsing loopt ter hoogte van een dragende wand. Dit maakt het geheel spannend, maar ondersteunt tevens het verschil in karakter tussen beide zijgevels; een meer afgesloten gevel aan kant van de buren en een opener gevel langs de groenstrook, met een driehoekig venster dat de uitsnede markeert. Ook op de begane grond is het verschil tussen open en gesloten zichtbaar. Vanuit het buurhuis is er geen zicht van buiten naar binnen. Een groot venster van matglas zorgt daarentegen in het interieur wel voor daglicht aan deze kant. Aan de groenzone is de gevel opener en maakt via het kozijnloze, overhoekse venster juist schuine zichtlijnen mogelijk naar de straat.

Uitkragende verdieping

Het zwaartepunt van de constructie ligt aan de voorzijde, daar waar de woning de meeste inhoud heeft. Kolommen verstevigen de constructie. Deze zijn onder de vensterstrook fraai weggewerkt in koven. Doordat de glasstrook rondom loopt, valt overal daglicht naar binnen en is er zicht op buiten. Hierdoor is het plafond niet meer ‘gewoon’ het plafond, maar nadrukkelijk ook de vloer van de verdieping erboven. Deze kraagt rondom uit, hetgeen het idee van een zwevende verdieping nog eens extra versterkt. De ruimte die de uitkraging oplevert, wordt op de verdieping – slim en handig – gebruikt voor inbouwkasten.

Twee assen

Bij de organisatie van het interieur zijn licht, ruimtelijkheid en een logische ordening uitgangspunten geweest. De ruimtes op de begane grond en verdieping zijn elk rond een eigen as gegroepeerd. Op de begane grond loopt een as van 1,20 breed van de voordeur, via een grote glazen tussendeur, naar de schuifdeur in de brede glaspui aan de achterzijde. De as van de verdieping staat hier haaks op, en richt zich naar het driehoekige venster in de zijgevel. Tegen de assen zijn alle functies geschoven, alsmede het blok met installaties dat zich naast het kruispunt van de assen bevindt. Centraal punt van de begane grond is de keuken. Deze is open en voorzien van een kookeiland waardoor tijdens alle kookactiviteiten direct zicht is op de woonkamer, een nadrukkelijke wens van de opdrachtgever.

 

Artikel in ArchitectuurNL 10 2007

Projectgegevens

Naam projectHuis Baetens
LocatieElst
ArchitectenbureauJagerJanssen architecten
HoofdaannemerBussman, Winterswijk
Adviseur constructieMADAR, Delft
Opleveringfebruari 2007
TekstIris Knapen
BeeldRené de Wit

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.