Huis in een kerk Rotterdam

Huis in een kerk Rotterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-05-2011

Een houten kerkje uit 1930 in het noordoosten van Rotterdam was al sinds begin jaren ’60 in gebruik als garagebedrijf en opslagloods. Het was geheel bekleed met aluminium beplating en onherkenbaar als kerk. Na een ingrijpende verbouwing vormt de kerk nu een bijzonder thuis voor een gezin met twee jonge kinderen. Architectenbureau Ruud Visser ontwierp in samenwerking met Peter Boer een ‘huis in een kerk’.

 Programmatisch lag er de uitdaging om van een kerk met een volume van een kleine 3000 m3 een aangenaam thuis te maken voor een gezin met twee kinderen. Dit volume is ongeveer zes keer zo groot als een gemiddeld woonhuis. De architect wilde niet zomaar het programma voor een gemiddeld woonhuis uitvergroten. Dus geen huis met twaalf kamers, of woon- en eetkamers als balzalen.

Een gewoon huis is als los object in de kerk geplaatst. Je kunt als het ware in de kerk om het woonhuis heen lopen. De laatste beuk van de kerk is vrij gehouden. Dit is het dwarsschip van de kerk. Vroeger werd er vanaf deze plaats gepreekt.

De ruimte tussen de kerk en het woonhuis is niet-functionele ruimte en kan naar eigen keuze gebruikt worden. Hier is de kerkelijke sfeer zoveel mogelijk teruggebracht en ontstaat er een confrontatie tussen het nieuwe woonhuis en de oorspronkelijke kerk.

Projectgegevens

Projectarchitecten Peter Boer, Ruud Visser
OpdrachtgeverParticulier
Hoofdaannemer Aannemingsbedrijf Rodenburg, Bergschenhoek
Adviseur installatiesElektrotechnisch Buro Marcel Vittali, Haarlem
Start bouw2009
Oplevering 2010
Bruto vloeroppervlakte550 m2
Bruto inhoud3000 m3
Tekst Peter Visser
Foto’sRené de Wit

Transparante gevel aan de Rotte

De kerk eindigde vroeger in een koor, een kleiner volume van ca 7 meter diep achter het dwarsschip. Dit volume stond met de gevel pal aan de rivier de Rotte. Bij aanvang van het project was het koor verbouwd tot noodwoning. Dit volume is gesloopt en vervangen door een moderne aanbouw. Deze aanbouw volgt de vorm en omtrek van het oorspronkelijk koor, maar is een stuk korter. De zodoende overgebleven ruimte dient nu als terras.

Doordat de nieuwe achtergevel volledig van glas is, gevat in een wit stalen frame en voorzien van beweegbare lamellen, is het interieur van de kerk open naar de rivier. Het woonhuis in de kerk staat in open verbinding met het weidse landschap. Het dwarsschip met de vide fungeert nu als buffer tussen de omgeving en het privégedeelte van het woonhuis. De bewoners hebben een prachtig uitzicht over het water en de rivier de Rotte heeft er een markante gevel bij.

Het gebouw is voorzien van de modernste domotica, alles is centraal te regelen. Ook is er een warmtepomp geïnstalleerd, een behoorlijke investering, die over een aantal jaren meer dan winstgevend wordt.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.