Huis M&M Amsterdam

Huis M&M Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-12-2008

Projectgegevens

ProjectteamClaudia Linders, Marijn Schenk, Joost Lemmens en Bart Reuser, Michel Schreinemachers
Opdrachtgeverparticulier
Uitvoerder Bert Paulich
Start bouwVoorjaar 2007
OpleveringNovember 2007
Bruto vloeroppervlak184 m2
Bouwkosten € 84.000
Leverancier keuken Schiffini, La Spezia (It)
TekstPeter Visser
Foto'sGert Jan Kocken

Een interieurontwerp bestaat meestal uit het indelen en invullen van ruimtes. Wanden, kamers en meubilair krijgen allemaal een plaats. Bij deze loftwoning is iets heel anders aan de hand, in de woning zijn een aantal kubussen neergezet in een verder lege ruimte, geen wanden, geen kamers, geen verkeersruimte of is er juist alleen maar verkeersruimte? Een origineel ontwerp met een grote ruimtelijkheid.

Het ontwerp betreft een woning voor twee grafisch ontwerpers in het complex De Loodsen, van architectenbureau Köther Sallman Koedijk, aan de Oostelijke Handelskade te Amsterdam. De woning heeft twee woonlagen op de eerste en tweede verdieping van het complex.

De laag op de tweede verdieping, waar de ingang van de woning is te vinden, is georiënteerd op het zuiden en heeft uitzicht over de spoorlijn Amsterdam-Utrecht. De laag daaronder is te bereiken via een interne trap en is gericht op het noorden en het IJ. In tegenstelling tot wat de architect van het complex beoogde, kozen de opdrachtgevers ervoor de woonfuncties, zitkamer en woonkeuken, op het IJ te oriënteren.

Open slaapverdieping
Dit betekende dat de uitzonderlijke diepe woonlaag waar aanvankelijk een open woonruimte gedacht was, nu een slaapverdieping werd die plaats moest bieden aan een ouderslaapkamer, twee kinderkamers en een badkamer.

Vanwege de ruimtelijkheid en daglichttoetreding is er voor gekozen om de traditionele aanpak van kamers, wanden en deuren overboord te zetten; de benodigde faciliteiten, zoals bedden, bad, werkplek, kast en toilet, zijn opgenomen in vier compacte volumes, kubussen die zowel bij de aansluiting op de vloer als bij het plafond, even losgehouden zijn om het autonome karakter ervan te benadrukken. De volumes zijn afgewerkt in witte zijdeglans schilderwerk; de natte functies met een polyurethaan coating.

De kubussen omvatten verschillende functies. In de eerste doos zijn toilet, bad en douche opgenomen; in de tweede doos een dubbele wasbak en een uitgebreide garderobe. De derde doos omvat een tweepersoonsbed waarbij de kopse kant een dubbelfunctie heeft als boekenkast, terwijl de vierde doos twee eenpersoons slaapplekken en op de kopse kant een werkplek bevat.

Autonome volumes vervangen meubilair
De kubussen zijn op te vatten als gigantische meubelstukken die het gebruik van de ruimte daaromheen bepalen. Zo is de ruimte tussen de eerste en de tweede doos, tussen bad en wasbak, in feite de badkamer, maar wanneer niet als zodanig in gebruik, onderdeel van de open ruimte in de woning. Doordat de volumes veel functies van het meubilair overnemen zijn losse meubelstukken, bedden, boekenkasten, kledingkasten, bureaus, overbodig geworden. De woning biedt daarmee rust, leegte en schept vooral ruimte; een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgevers.

Op de onderste woonlaag komt het uitgangspunt van de autonome volumes terug in de vorm van een laag vierkant keukenblok. Het is uitgevoerd op basis van het systeem Spezie van het Italiaanse merk Schiffini en geproduceerd in Corian.
Alle keukenfuncties zijn onderdeel van het blok. Wasbak, grill- en kookplaat en zelfs de afzuigkap zijn in het werkblad geïntegreerd. De koel/vriescombinatie en een oven zijn in de achterwand opgenomen.

 

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.