Huis van Albrandswaard

Huis van Albrandswaard

Door: Petra Starink | 10-07-2018

Het nieuwe gemeentehuis van Albrandswaard wordt ontworpen door architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra. Het programma bevindt zich voor het grootste deel op één vloer waardoor er een transparante ruimte ontstaat. Het gemeentehuis is opgebouwd uit cirkels. Door de verschillende stralen van deze cirkels ontstaat er dynamiek doordat de middelpunten van de cirkels ten opzichte van elkaar verschoven liggen. Terwijl ze op het ene punt elkaar raken ontstaat er aan de overzijde ruimte tussen de verschillende cirkelbogen doordat ze een verschillende straal hebben. Als gevolg hiervan ontstaat er aan de zuidzijde een overdekte buitenruimte die als beschutte entree en als vaste zonwering dienst doet.

Open en transparant huis van Albrandswaard

Het Huis van Albrandswaard is tot stand gekomen vanuit de gedachte van een maximaal open, transparant en welkom gebouw. Het is een gebouw waarmee de burgers en medewerkers zich kunnen identificeren. De locatie ligt als het ware aan ‘het kruispunt’ van Rhoon, naast het metrostation en de Groene Kruisweg en aansluitend op het viaduct dat het winkelcentrum met het kasteel verbindt. Om hier optimaal op aan te sluiten is het gebouw opgetild tot op het niveau van het viaduct. De entree en alle publieksfuncties komen op dit niveau te liggen. Op maaiveld komt hierdoor plaats vrij voor het voorzien in de parkeerbehoefte. Hier zijn ook de fietsenstalling, facilitaire en technische ruimten gelegen.

Transparant trappenhuis

Een transparant trappenhuis verbindt de begane grond met het publieksniveau en het dakniveau waar kantoorruimte voorzien is voor Stichting Welzijn Albrandswaard, het wijkteam, flexibele werkplekken en een dakterras voor de gemeente. Aan de kant van de sporthal wordt de huidige kantine afgebroken en geïntegreerd in het nieuwe gebouw op de eerste verdieping met een directe koppeling met de tribune van de sporthal.

Projectgegevens

Naam project Gemeentehuis Albrandswaard
Locatie Rhoon
Architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra
Projectteam Maurits Algra, Maaike Krijnen, Sebastiaan Luiten en Tycho Saariste
Adviseur constructie SWINN
Adviseur installaties Galjema
Beeld Gortemaker Algra Feenstra

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.