Huisvesting Turkse ouderen Haarlem

Huisvesting Turkse ouderen Haarlem

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-03-2010

Huisvesting voor Turkse ouderen stelt speciale eisen. Niet zozeer aan de uiterlijke verschijningsvorm van het gebouw als wel aan de woningplattegronden.

Projectgegevens

Projectarchitect Robert Alewijnse, Chris de Weijer
Medewerker Richelle de Jong
Opdrachtgever Ymere Ontwikkeling, Amsterdam
Adviseur installaties en akoestiek Valk Technisch adviesbureau, Putten
Hoofdaannemer Regiobouw Haarlemmermeer, Hoofddorp
Adviseur Constructies Kaskon, Zoetermeer
Adviseur bouwfysica Adviesbureau Nieman
Adviseur bouwkosten Basalt Bouwkostenadvies, Nieuwegein; VGG adviseurs, Capelle a/d IJssel
Start bouw 2006
Tekst Peter Visser
Oplevering 2008
Bruto vloeroppervlakte 3500 m2
Bruto inhoud 10.567 m3
Programma 30 appartementen
Foto's Daria Scagliola & Stijn Brakkee (Peter Visser, 5)

Gebaseerd op onderzoek naar woonwensen en overleg met een aantal mensen uit deze doelgroep, is een gebouw ontworpen door DP6 architectuurstudio dat voldoet aan de eisen van Turkse ouderen, maar flexibel genoeg is om ook andere ouderen te huisvesten.

De Europawijk in Haarlem is een typische jaren ’70 wijk, ruim opgezet met brede straatprofielen en veel groen. Er is een afwisseling van grote flatgebouwen en rijtjeswoningen in een kenmerkende strokenverkaveling.

Licht en lucht zijn beeldbepalend voor deze wijk, maar aan levendigheid op straatniveau ontbreekt het. Op de begane grond van de flats bevinden zich veelal bergingen en de rijenwoningen zijn omringd door schuttingen en schuren.

Bij het ontwerp van DP6 architectuurstudio van dit complex van 30 appartementen is het creëren van een directer contact met de straat een belangrijk uitgangspunt geweest.

In dit gebouw, dat op een open plek in de wijk is gerealiseerd, zijn de appartementen op de begane grond aan de buitenkant gesitueerd, rondom de inpandige bergingen. Hierdoor wordt levendigheid naar het straatniveau gehaald.

Het groen rondom het gebouw vormt een overgang tussen privé en openbaar, tussen de Turkse ouderen en de rest van de buurt.

Het gebouw bestaat uit twee volumes van respectievelijk twee en vijf lagen, verbonden door een gemeenschappelijke buitenruimte, een terras op de eerste verdieping boven de bergingen.

Het complex is aan de buitenkant uitgevoerd in baksteen, passend in de bestaande omgeving, maar de gevels rondom het terras hebben dankzij kleur en lichtheid een mediterrane uitstraling gekregen.

Het terras is bereikbaar via een brede trap vanaf straatniveau of vanuit een gemeenschappelijke ruimte op de eerste verdieping.

Kenmerkend voor de woningplattegronden is de grote eetkeuken die de scheiding vormt tussen het gedeelte waar gasten komen en het meer private deel van de woning.

Hierin wijkt de plattegrond af van wat gebruikelijk is bij Nederlandse ouderenwoningen, maar door een grote flexibiliteit in de plattegrond is de woning in de toekomst ook voor deze groep bruikbaar.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.