ICC Den Haag van Schmidt hammer lassen architects

ICC Den Haag van Schmidt hammer lassen architects

Door: Jacqueline Knudsen | 16-11-2015

The International Criminal Court (ICC), ontworpen door het Deense architectenbureau schmidt hammer lassen architects, zal begin december 2015 in gebruik genomen worden. Daarmee krijgt het Hof een permanent hoofdkwartier in Den Haag.

In 2010 won schmidt hammer lassen architects de ontwerpprijsvraag in een team met Deense landschapsarchitecten SLA, Royal Haskoning Nederland B.V. en Esbensen als raadgevend ingenieurs en Bosch & Fjord voor interieur en kunst. Het ontwerp werd geselecteerd vanwege het begrip van het concept van transparantie en de vertaling van democratische waarden in de architectuur van een internationale instelling die is onderworpen aan de strengste veiligheidseisen in de wereld.

“Het ICC gebouw moet voor de slachtoffers, hun families, het publiek en de wereld respect, vertrouwen en hoop uitdragen. Daarom is het geen anoniem gebouw; het draagt de waarden en geloofwaardigheid van het ICC uit,” aldus Bjarne Hammer, partner en creatief directeur van schmidt hammer lassen architects.

6 torens in duinlandschap

Het gebouwencomplex bestaat uit zes abstracte torens die op de begane grond en eerste verdieping verbonden zijn. Het complex is sterk geworteld in het omringende duinlandschap. “Het was duidelijk dat de verbinding tussen het duinlandschap en de rand van de stad veel potentie had. Door een compact gebouw te ontwerpen met een kleine footprint op het voormalige Alexanderkazerneterrein, geven we het landschap terug aan de stad,” aldus Bjarne Hammer.

De hoogste toren is de Court Tower, de Hoftoren. De gecultiveerde tuinen lopen vanaf de begane grond door als een groene bekleding van de Hoftoren. “Tuinen hebben altijd bestaan ​​in alle culturen en alle religies. Met bloemen en planten uit de meer dan 120 ICC-landen, zijn de tuinen een groen monument en een symbool van eenheid. Over de resterende kantoortorens zijn rasters gedrapeerd, bijna als borduurwerk. Het gevelraster is ontworpen met verschillende hellingshoeken, die het licht op een bijna speelse manier reflecteren.

Veiligheid en openheid

De veiligheidsmaatregelen zijn zoveel mogelijk een integraal onderdeel van het ontwerp. Het publiek heeft eenvoudig en open toegang tot de hoofdingang en de het landschap rondom het gebouw is zeer beveiligd, zonder prikkeldraad en hoge hekken.
Het nieuwe hoofdkwartier van het ICC ligt op de rand van het duingebied Meijendel, een beschermd natuurgebied. SLA landschapsarchitecten stelden zich als hoofddoel het landschap rond het ICC te verenigen met Meijendel. Het gebouwencomplex is gelokaliseerd in een snede in het landschap, met een interieur dat betrekking heeft op de internationale gemeenschap van het ICC, en een exterieur dat het ICC verankerd in het lokale landschap en opent naar het publiek.

Projectgegevens

Besloten prijsvraag2008-2010
Project ManagementBrink Groep
HoofdaannemerCourtys, een samenwerkingsverband van VolkerWesselsondernemingen,Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw
Adviseurs techniek, constructie bouwfysicaRoyal Haskoning DHV
Landschapsarchitect:SLA, Kopenhagen
Adviseur beveiligingSmits van Burgst
Adviseur geluidPeutz
Terrein72.000 m2
Budget204 miljoen euro
GevelsOskomera
Omvang54.000 m2, 1.200 werkplekken, een bibliotheek, mediaruimte en 3 rechtszalen
Architectschmidt hammer lassen architects
OpdrachtgeverThe International Criminal Court (ICC)
Bouw2013-2015
FotografieHufton + Crow

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.