Informatiecentrum Eindhoven door Van Aken Architecten

Informatiecentrum Eindhoven door Van Aken Architecten

Door: maurice | 30-11-2011

Strijp-S, een voormalig fabrieksterrein van Philips, zal komende jaren veranderen in een woon- en werkgebied. Om belangstellenden van de ontwikkelingen op de hoogte te houden, is een voormalige portiersloge door Van Aken Architecten omgeturnd in een laagdrempelig informatiecentrum. Een inventief stukje werk met aardige hightech snufjes op een plek waar het woekeren was met de ruimte.

In de fabrieken op Strijp-S heeft al lang geleden de laatste arbeider het licht uitgedaan. De gebouwen wachten geduldig op verder verval, sloop of een nieuwe bestemming. Het lot besloot tot het laatste en Park Strijp Beheer ontwikkelde in opdracht van de gemeente Eindhoven een nieuwe toekomst voor het terrein. Waar eens arbeiders des morgens massaal en trots het fabriekterrein opliepen, komt nu een woon- en werkgebied met behoud van een stuk geschiedenis, dat voor de stad belangrijk is geweest.

Centrale plek vol digitale informatie

Om de Eindhovense bevolking (en andere belangstellenden) over de plannen en ontwikkelingen op het voormalige fabrieksterrein te kunnen informeren, ontstond op een gegeven moment behoefte aan een centrale plek waar alle relevante informatie kon samenkomen. De plannenmakers lieten hun oog vallen op één van de twee bestaande portiersloges. Ze gaven Van Aken Architecten de opdracht iets te bedenken om dit sombere hok te veranderen in een tijdelijk ontvangstgebouw.

Laagdrempeligheid was een van eisen evenals de mogelijkheid om in de beperkte ruimte een overdaad aan informatie te kunnen overdragen. Om te voorkomen dat bezoeker zou verdrinken in het aanbod, wordt de informatie zoveel mogelijk digitaal aangeboden; een beslissing die samen met bureau voor communicatiestrategie FPW is vormgegeven.

Echt tastbaar is de grote maquette van de bouwplannen op Strijp-S die middenin de ruimte staat. Samen met meer dan levensgrote historische zwart-witfoto’s aan de wand, roepen ze een concreet gevoel op van wat was en wat komen gaat. Overigens wordt alle informatie visueel gemaakt met een multi-touch table waarop de bezoeker zo’n beetje alles kan vinden over Strijp-S. Het systeem is verbonden met de maquette, waardoor de gebouwen oplichten die je aanraakt op tafel.

Projectgegevens

ProjectarchitectenMargriet Eugelink (gebouw) en Koen Mulder (interieur)
OpdrachtgeverPark Strijp Beheer
GebruikerVVV Eindhoven
Adviseur constructieAdviesbureau Tielemans, Eindhoven
Adviseur W en E en LEDMansveld, Eindhoven
AannemerStam + De Koning Bouw, Eindhoven
Bruto vloeroppervlakte146 m²
BouwperiodeJanuari 2010 – april 2010
Programmering LEDLorna Goldman, Philips Lighting, Eindhoven
CommunicatiestrategieLiesbeth Peters FPW, Eindhoven
Wanddecoratie en beletteringenDeblick, Eindhoven
Polyurea coatingQuint Nooren, Ochten
TekstPeter de Winter
Foto’sStijn Poelstra

Groen interieur, lichtgevende gevel

Maar de voormalige portiersloge bevat meer dan een handvol hightech snufjes die, hoe aardig ook, niets met architectuur te maken hebben. De werktafels, de vloer, de sokkels van de maquette en ‘het fabriekje’ dat vrij in de ruimte staat zijn omwille van de beperkte ruimte uitgevoerd in dezelfde kleur groen. Door deze aanpak ontstaat een vrij massief beeld waartegen de zwart-witfoto’s prachtig afsteken. De oorspronkelijke portiersruimte is ingericht voor gidsen en personeel van de portiersloge.

Om het gebouw er aantrekkelijk en uitnodigend uit te laten zien, is de portiersloge is aan de buitenkant rondom bekleed met een semitransparante kunststof huid, behalve in het deel waar vroeger de portiers zaten. Dit glazen gedeelte is in een uitsparing zichtbaar gelaten. Tussen de kunststof huid en de oude gevel is LED verlichting aangebracht, die ’s avonds de portiersloge tot een herkenbaar oriëntatiepunt maakt.

Welkom

Koen Mulder van Van Aken Architects benadrukt dat de functie van de portiersloge wezenlijk veranderd is. ‘Het bestaande portiersgebouwtje had een Philipsexpressie die nauw aansloot bij de uitstraling van de andere gebouwen op het terrein. Nu het terrein in een woon-, werk- en leefgebied transformeert, kom je niet weg met een saai hokje. Daar hoort een andere uitstraling bij.’

Bovendien vroeg de schaal van de omgeving volgens Mulder om een expressiever gebouw. ‘Het gebouw blijft portiersloge heten, als herinnering aan de functie die het ooit had’, zegt Mulder. ‘Maar de functie van het gebouw is pertinent anders.’ In vroeger jaren ging van de loge zelfs een afwerend gebaar uit. Slagboom en portier bepaalden of je welkom op het terrein was of niet. ‘In zijn huidige vorm en materiaalgebruik moet het juist een meer dan hartelijk welkom uitdrukken.’

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.