Ingekaderde gevels voor de Laantjes in Stadshagen

Ingekaderde gevels voor de Laantjes in Stadshagen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-09-2006

Projectgegevens

Architect John Buijs Architecten, Amsterdam
Opdrachtgever Ontwikkelings Combinatie Stadshagen
Hoofdaannemer Bouwcombinatie Stadshagen
Adviseur Constructies Alferink van Schieveen, Zwolle
Adviseur Installaties Breman, Zwolle
Adviseur Bouwfysica Nieman, Zwolle
Adviseur Bouwmanagement Ceelen Projectmanagement
Bruto vloeroppervlak Ca.8.000 m2
Bruto inhoud Ca. 22.400 m3
Differentiatie Totaal 61 woningen: 32 middendure rijenwoningen, 8 vrijstaande vrije sector woningen,16 geschakelde vrije sector woningen, 5 grote vrije sector geschakelde woningen
Totale Stichtingskosten € 11.500.000
Bouwsom € 6.860.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW

Leveranciers
Baksteen Aberson Haen, Zwolle
Houten entreebeplating Rockwool
Glashekjes Metaalbedrijf J.Pompstra, Oldemarkt
Tekst Hans Mulder
Foto's Norbert van Onna

Dit project bestaat uit 61 koopwoningen in vier typen op de Vinexlocatie Stadshagen te Zwolle. De gehele bebouwing is als een stads, groot bouwblok vormgegeven, opgebouwd uit een formeel raster met invulling, met overal zelfde maat en overal zelfde steen.
Voor de rijenwoningen is gekozen voor diepe smalle woningen die aaneengesloten een massief beeld opleveren met uitzondering van de toegangen die als het ware zijn uitgehouwen. De woningen aan de Mastenbroekerallee en Millingerlaan hebben als basis een ondiepe zone, die verdiept is ter plaatse van de woonkamer en verhoogd is met een torentje voor extra slaapruimte. De torentjes zijn zo geplaatst dat ze voor de bezonning van de tuinen geen nadelig effect hebben.

Het gehele blok, met daarin opgenomen vier verschillende woningtypes, kan als een groot woonblok met een sterke eenheid en identiteit worden gezien en is op basis van een module of raster vormgegeven: een U-vorm met invulling. De gevel kent een strakke structuur waarin het kader is uitgevoerd in een gladde antracietgekleurde steen en de invulling bestaat uit een ruwere steen, ook antraciet, behalve bij de uitgebreide rijenwoning waar de koper uit vier mogelijkheden zijn eigen voorkeur kon aangeven.
Situering van de woningen en tuinen geven een beeld zonder achterkanten. Verkeer is beperkt tot louter bestemmingsverkeer, het klimaat in het binnenterrein is levendig, (kind)vriendelijk en open.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.