Ingetogen directiegebouw in gekleurde betonsteen

Ingetogen directiegebouw in gekleurde betonsteen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-01-2007

Projectgegevens

ArchitectJo Janssen Architecten, Maastricht
i.s.m. IAA Architecten, Enschede
OpdrachtgeverOpen Universiteit Nederland, Heerlen
HoofdaannemerLAUDY Bouw & Planontwikkeling, Sittard
Adviseur ConstructiesIngenieursbureau A. Palte, Valkenburg a/d Geul
Oplevering2003
Interieurontwerp Lex (Learning Experience)Bartijn Architecten te Maastricht
Afwerking interieur directieverdiepingenMeubel - Timmerfabriek Lendfers, Hoensbroek
Bruto vloeroppervlak2700 m2
Bouwsom€ 3.700.000, incl. installaties, vaste inrichting, bedrijfskeuken, terrein, excl. BTW
TekstEgbert Koster
Foto'sGer van der Vlugt

De bouwmassa bestaat uit twee delen. Een vierlaagse kubus met werkruimten en kantoren en een eenlaagse rechthoekige vleugel met bedrijfsrestaurant en keuken.
Het gebouw heeft een uitzonderlijk strenge maatvoering en detaillering. De gevelopeningen zijn haarscherp uitgesneden uit het robuuste metselwerk in grootformaat betonsteen met groene natuursteentoeslag. De laagbouwvleugel met bedrijfsrestaurant heeft een sterk introvert karakter. Daglicht komt binnen via de aan de arcade grenzende patio en een strook daklicht boven de achtergevel.

Op de bovenste twee bouwlagen is in het bouwvolume een patio uitgespaard die fungeert als een lichthof en besloten buitenruimte voor de directiekamer en een grote vergaderkamer. Vanuit de patio bereikt het daglicht, via een smalle lichtschacht dwars door de eerste verdieping, zelfs het hart van de begane grond.
Behalve twee directievertrekken bevat het kantoor een groot bedrijfsrestaurant voor alle universiteitsmedewerkers en een learning experience-centrum (Lex) voor management- en bedrijfstrainingen op commerciële basis.
Het door Janssen ontworpen interieur van de directieverdiepingen heeft een zelfde strengheid en soberheid als de buitengevels. Bij de afbouw werden eerst de door een meubelmaker gemaakte houten binnenwanden en -deuren (afgewerkt met essenfineer) geplaatst. Pas daarna kwam de stukadoor.
De inrichting van de begane grond en eerste verdieping ten behoeve van de Lex staat hiermee in schril contrast vanwege de geforceerd hippe en dynamische leeromgeving van ontwerper Ruud Bartijn.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.