Inspiratie Amsterdamse School in Dutch House

Inspiratie Amsterdamse School in Dutch House

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-12-2018

In de wijk Wellton Park in Moskou heeft Team Paul Vroom + Sputnik twee appartementengebouwen opgeleverd met uitgesproken vormgegeven metselwerkgevels. De opdrachtgever Krost vroeg om “Hollandse” architectuur. In het ontwerp hebben de architecten zich laten inspireren door de Amsterdamse School. De gevels zijn opgetrokken in Hollandse, oranjegekleurde bakstenen.

Dutch House

Het project ‘Dutch House’ maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van de wijk District 75 in het westen van Moskou. Met de nieuwe naam Wellton Park is de wijk in een periode van 20 jaar, door het Russische bouw- en industrieel bedrijf KROST, getransformeerd tot een luxe woonwijk. Te midden van de witte of lichtgrijze woongebouwen springt Dutch House in het oog door zijn opvallende rode baksteenkleur. De twee gebouwen van 75m en 60m hoog bevatten 360 appartementen bovenop een tweelaagse ondergrondse parkeergarage.

Rechthoekige kavel

De condities voor het project Dutch House zijn uitzonderlijk. De rechthoekige kavel wordt aan vier zijden omsloten door woongebouwen die over het algemeen hoger zijn dan de twee nieuwe blokken. Dit geeft de locatie het karakter van een grote, gesloten binnenkamer met alleen spaarzame openingen waardoorheen uitzicht wordt geboden. Er was daarom een sterk concept nodig dat het wonen in de nieuwe appartementen aangenaam maakt.

Verbinding

De positie van de beide gebouwen lijkt willekeurig, maar is in feite het directe resultaat van de toepassing van de Russische regels omtrent bezonning. Sleutelwoord voor het ontwerp van de publieke ruimte is verbinding. Door een ‘verbindend tapijt’ te introduceren, was het mogelijk om alle uiteenlopende richtingen,  de beide gebouwen en de buitenactiviteiten in onderlinge samenhang te brengen.

Nederlandse architectuur

De opdrachtgever vroeg expliciet om Nederlandse architectuur. Met begrippen als identiteit en  samenhang in gedachten, is een hedendaagse architectonische vormgeving ontwikkeld, gebaseerd op het idioom van de Amsterdamse School: expressieve plasticiteit met bij voorkeur ronde vormen, een ritmische herhaling van volumes, verticale articulatie en repeterende,  vierkante ramen. Verder kenmerkt de Amsterdamse School zich door afgewogen gebruik van de materialen baksteen, hout, glas, natuursteen, beton en metaal, in combinatie met monumentale houten ingangspartijen en uitzonderlijke details.

Amsterdamse School

De kenmerken van de Amsterdamse School zijn getransformeerd in moderne ontwerpinstrumenten, zoals de ritmiek van de zaagtandgevel, de getrapte afgeronde erkers en het abstracte patroon van kleine vierkante ramen. Met deze strategie was het mogelijk om het ensemble Dutch House een spectaculaire architectonische verschijning te geven. Door het spel van licht en schaduw wordt vanuit iedere hoek het samenspel van de twee gebouwen anders ervaren.

Materiaalkeuze

Bij de materiaalkeuze en detaillering van Dutch House is hetzelfde principe gevolgd. De gevels zijn opgetrokken in Hollandse, oranjegekleurde bakstenen, in de ronde erkers zit gebogen glas en de zware entreedeuren zijn monumentaal door hun houten profilering.

Zaagtand-structuur

De gemeenschappelijke ruimtes binnen de gebouwen worden gekenmerkt door rijk materiaalgebruik en verfijnde detaillering. De zaagtand-structuur is ook hier kenmerkend. Door in de vormgeving de verticale lijnen te benadrukken ademen de ruimtes een prettige sfeer. Zo zijn er geen lichtarmaturen aan de plafonds in de corridors maar zijn er enkel verticale lichtlijnen die de wanden aanlichten. Op elke verdieping is op een aantal wanden een driedimensionaal tulpenpatroon aangebracht. In de entree-lobby’s zijn aan de Amsterdamse School verwante materialen zichtbaar, zoals messing, diep donker hout en natuursteen, in combinatie met hedendaagse elementen als de driedimensionale, abstracte tulpenpatronen en lichtplafonds.

Lees ook het artikel TPDVSP: Bouwen in Moskou, gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 2 van 2018

Projectgegevens

Naam project Dutch House
Locatie Welton Park, Marshal Zhukov Ave.
Architectenbureau Team Paul de Vroom +Sputnik, Rotterdam. Co-architect A-Project, Moskou
Projectarchitect Ontwerp: Bert Karel Deuten, Henk Bulstra, Paul de Vroom
Projectteam Rik de Ruiter, Oksana Savchuk, Danuta Kiedrowska, Nicolette Jongebereur
Opdrachtgever(s) Krost, Moskou
Oplevering december 2018
Beeld Ilya Ivanov

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.