Interieur Corio, parel in betonnen oester

Interieur Corio, parel in betonnen oester

Door: maurice | 21-09-2011

Het kantoor van Corio, een grote vastgoedonderneming in de retailsector, is een parel in de betonnen oester van Hoog Catharijne in Utrecht. Het nieuwe interieur is door het gebruik van glazen wanden en door het creëren van veel open ruimten heel licht en helder van toon. Het is een werkomgeving met veel plekken voor werkoverleg en informelere ontmoetingen. Consequent toegepaste expressieve kleuraccenten versterken het tintelfrisse beeld.

De ambitie van Corio is duurzame plekken te creëren waar mensen elkaar graag ontmoeten, “creating favourite meeting places”. Architect Ferdinand van Dam, partner in Ontwerpgroep Trude Hooykaas, vertaalde die ambitie in het nieuwe interieur van Corio. Het begint al bij de entree op de derde verdieping van kantoorgebouw Van Duvenborch in Hoog Catharijne, de eerste van vier verdiepingen van de vestiging van de holding en van kantoor Nederland. Komende vanuit een wat obligaat vormgegeven lifthal wordt de bezoeker niet zomaar welkom geheten aan een gewone receptiebalie. Het is een ontvangst aan een ware espressobar, door een gastvrouw of gastheer die tevens dienst doet als barista. Van Dam glimlacht veelbetekenend wanneer het gaat om deze opvallende manier van gastvrijheid in een kantooromgeving en hij zegt: “Jazeker, over alles is nagedacht, tot in het kleinste detail”.

De vernieuwing van het interieur was ingrijpend: Van plafonds tot vloer, van installaties tot meubilair, alles moest nieuw worden of vernieuwd worden hergebruikt. Bovendien werden de gewapend betonnen vloeren van de tweede, derde en vierde kantoorlaag doorgebroken voor het maken van een vide met een intern trappenhuis. De vide verbindt de verdiepingen met elkaar, ter bevordering van de communicatie en onderlinge betrokkenheid.

Opdrachtgever Corio is de op twee na grootste beursgenoteerde onderneming in winkelcentra in Europa. Interieurarchitect Van Dam had aan deze vastgoedprofessional een echte sparring partner. De lat lag hoog. In workshops met werknemers uit alle geledingen van de organisatie, zijn keuzes en details uitgewerkt. “Tot aan de kleur van de stiknaden van zitkussens en het assortiment van het restaurant toe ”, aldus Van Dam.

Uitnodigend

Op de de derde verdieping, het eerste kantoorniveau met de receptie, zijn bewust veel functies gemengd: vergaderruimten, werk- en vergaderplekken, het bedrijfsrestaurant en een riante zithoek met grote banken. Het interieur moest een informele sfeer ademen, uitnodigend, een favoriete plaats voor bezoekers én voor personeel om te ontmoeten en te communiceren.

Een ruimte met letterlijk ook verrassingen, niet alleen de espressobar, maar ook een lichtkrant, een groot digitaal zogenoemd meetboard waarop nieuws, YouTube video’s, beurskoersen, foto’s, persberichten verschijnen en verschillende social media die integreren met elkaar. Na een volgende release kunnen gebruikers ook interactie hebben met de wand, door touchscreens, om bijvoorbeeld in te zoomen op de onderwerpen, of om er op te reageren.

De lichtkrant maakt nieuwsgierig. Via mediazuilen kun je informatie naar je toe halen en e-mailen. In de retailsector, de core business van Corio, staat gastvrijheid voorop en gaat het ook om dynamiek, steeds weer verrassen en nieuwsgierig maken.

Open karakter

Het nieuwe interieur kreeg een open karakter, zien en gezien worden in een transparante werkomgeving. Daarom zijn er veel glazen wanden gebruikt voor kantoorruimten en voor grote en kleine vergaderzalen. Dubbel glas en akoestisch gedempte constructies zorgen waar nodig voor privacy. Het is vooral hoofdarbeid die geleverd wordt in het kantoor. De informatie die over tafel gaat, is vaak vertrouwelijk.

Een open kantoor vraagt daarom een tamelijk strak regime dat zorgt voor opgeruimde bureaus en een ordelijke werkomgeving. Door de letterlijk open sfeer op alle verdiepingen ontstond een licht en helder kantoor met lange zichtlijnen en mooie doorzichten. Door de nieuw gecreëerde vide met de verleidelijke, tamelijk luie trap naar boven, zijn er ook lange zichtlijnen van verdieping tot verdieping. Het is een contrast met de oude lay-out met kamers en kamertjes met een echte jaren ’70 uitstraling.

Projectgegevens

ProjectarchitectOTH Ferdinand van Dam
ProjectteamOTH Hugues Houlmann, Jacco Bruil, Claudia Graf, Christiaan Huizinga
OpdrachtgeverCorio Nederland, Utrecht
ProjectmanagementVFM Facility Experts, Utrecht
HoofdaannemerVerwol Projectafbouw, Opmeer
AannemingsbedrijfP.A. van Miltenburg & Zn, Utrecht
AV ontwerp (meetboard)Artificial Industry, Utrecht
Adviseur constructieVan Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Adviseur installatiesGrontmij Nederland, De Bilt en Koninklijke BAM Groep, Bunnik
Adviseur bouwfysicaPeutz, Mook / Zoetermeer
Adviseur restauratieve voorzieningenVijverborgh Adviesgroep, Breda
Start bouwFebruari 2010
OpleveringDecember 2010
Bruto vloeroppervlakte5.000 m2
Leveranciers...
InterieurbouwVerwol projectafbouw, Opmeer
VloerafwerkingBolidt de Kruijff(3e), Interface/Westbond de Kruijff(4e-6e)
PlafondsysteemLuxalon C50 Hunter Douglas(3e), Klimaatplafond Verwol(4e-6e)
SysteemwandenVerwol Clearvision 100, Opmeer
VerlichtingPhilips Nederland, Eindhoven
Audiovisuele installatieHulskamp audiovisueel, Utrecht
Restaurant – keukenKampri, Kampen
TrappenM.C. Kersten, Amsterdam
TekstJan Bol
Foto’sChristiaan de Bruijne

Contrasten

In het nieuwe interieur zijn de primaire kleuren in accenten opvallend aanwezig. De betonnen kernen met daarin toiletgroepen, werkkasten en noodtrappenhuis zijn op elk van de verdiepingen voorzien van fel gekleurde kubistische reliëfs. Blauw en geel voor het eerste niveau met de receptie, het bedrijfsrestaurant, zithoeken, grote tafels met stoelen, kleine hoge tafels met krukken, statafels.

Groen en blauw voor het tweede kantoorniveau, de verdieping voor vestiging Nederland. Rood is voor het derde niveau, de verdieping voor de holding en de raad van bestuur. De vierde kantoorlaag, op de zesde verdieping, herbergt de IT-afdeling. Daar is het kleuraccent warm geel. Ook de facilitaire ruimten met pantry’s op de drie werkverdiepingen kregen de bijbehorende kleur. De keuze van deze kleuren verwijst naar de retailsector, zoals gezegd de kernactiviteit van Corio.

De gekleurde elementen en vlakken contrasteren met het sobere lichte grijs van de vloerafwerking en het zwart en grijs van het nieuwe klimaatplafond. Op de verdieping met de receptie is het een gladde gietvloer. Op de werkverdiepingen ligt projecttapijt dat geluid dempt.

Ter plaatse van de gekleurde wandreliëfs en de kleurige facilitaire ruimten zijn in de vloerafwerking corresponderende kleurvlakken opgenomen. Zo ontstaan duidelijk gemarkeerde plekken met een functie.

Behalve contrasten in kleur zijn er contrasten in oppervlakte van materialen, in afwerkingen. Hard naast zacht, 3D-geweven stof voor bekleding naast glad geweven stoffen, krasbestendig tafelbladen naast die van puur hout. Van Dam: “De tactiliteit van materialen en afwerkingen, hoe iets aanvoelt, dat is belangrijk om te ervaren, met je ogen en met je handen”.

Licht

Duurzaamheid uit zich in het nieuwe interieur van Corio onder andere door de keuze van de materialen en de manier van inrichten. Leer, stevige meubelstoffen, deugdelijk hang- en sluitwerk, goed schoon en hygiënisch te houden toiletten, het zijn allemaal keuzes zodat het interieur veel jaren dienst kan doen in een toch sterk veranderende werkomgeving.

In het verlichtingsplan voor de kantoorruimten is rekening gehouden met energiezuinige armaturen en lampen. Voor het verlichtingsplan voor het eerste niveau van het kantoor is de duurzaamheidsnorm minder streng gehanteerd. Het is dan ook ruimte die veel verschillende functies mengt die ieder hun eigen aanlichting vragen. Het verlichtingsplan moet de architectuur versterken. “Een goed verlichtingsplan is een wezenlijk onderdeel van een goed interieurontwerp. Ik ben daar heel kien op”, zo besluit Ferdinand van Dam zijn toelichting. Kien, op alles, zoals op de vaas met een mooi boeket die hij van de espressobar haalt en op de kast achter de bar zet: “Zo, die staat nu op de goede plaats”. Ook een interieurarchitect moet streng zijn.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.