Interieur De Rotterdam

Interieur De Rotterdam

Door: Petra Starink | 10-03-2015

GROUP A, Studio Makkink & Bey en Roukens + van Gils zijn verantwoordelijk voor het interieurontwerp van het gemeente kantoor in De Rotterdam, ontworpen door OMA. De kantoren beslaan 33 verdiepingen in de middelste van de drie torens. Belangrijk in het ontwerp was het vertalen van het ‘Rotterdamgevoel’.

Verticale stad

Het ontwerp voorziet in een interieur dat een verticale stad uitstraalt die verbindingen legt tussen collectief gebruik, ontmoeting  en interactie. GROUP A en Studio Makkink & Bey hebben hun gezamelijke visie op een stedenbouwkundige manier geformuleerd. Het restaurant op de 21ste en de welkomstverdieping op de 22ste verdieping vormen het stadscentrum. Reguliere werkplekken vormen de wijken er om heen. De informele werkplekken vormen de pleinen en parken. De 2 ontwerpbureaus hebben hun ontwerpkracht ingezet voor invulling van de verschillende deelgebieden en zo is er een gelaagdheid en dynamiek ontstaan in het ontwerp.

Uitzicht op Erasmusbrug

Het stadscentrum en de ontvangstzone bevindt zich in het midden van het gebouw waar de twee gestapelde bouwvolumes ten opzichte van elkaar verschoven zijn. De grootste van de 2 multifunctionele ruimte is ontworpen als huiskamer waar gasten worden ontvangen. De kleinere huiskamer fungeert als informatiecentrum waar je alles kunt vinden over de stad Rotterdam. De enige bouwkundige aanpassing in het gebouw is een open trap vanaf de 22ste naar de 21ste verdieping, waar het restaurant met uitzicht op de Maas en Erasmusbrug ligt.

Het Nieuwe Werken

De ‘lowrise’ en ‘highrise’ verdiepingen vormen de ‘wijken’ van de stad en zijn ingericht conform het Nieuwe Werken 010. Op elke verdieping bevindt zich een grote centrale huiskamer met lees-/ontmoetingstafel en een coffee corner. Per verdieping is er voorzien in verschillende type werkplekken. In het ontwerp gemaakt door OMA zijn de liftkernen extra uit elkaar getrokken om de middenzone te voorzien van transparantie. Over 33 verdiepingen is dit 3.500 m2 aan liftlobby. De ontwerpbureaus hebben deze ruimte gebruikt voor ontmoeting. Deze ruimtes manifesteren zich direct vanaf de liften met hang-/sta meubels. De ruimte wordt gekenmerkt door de kleurrijke meubels op een kleurige vloer. Samen met de ‘straatnamencomissie’ en de dichter Rien Vroegindeweij is voor elke verdieping de titel of een stukje uit een gedicht als verdiepingsnaam bedacht. De bijbehorende Rotterdamse gedichten zijn te lezen in de liftlobby’s.

Speciale Rotterdamstof

Een belangrijk onderdeel in het ontwerp was het vertalen van het ‘Rotterdamgevoel’ in het interieur.  Deze laag is zichtbaar gemaakt in het hergebruik van bestaand meubilair. Alle stoelen zijn hergebruikt, 5% van het budget is ten goede gekomen aan de maatschappij SROI (Social Return on Investment). Dit budget is ingezet om samen met Kvadrat een speciale Rotterdamstof te ontwikkelen om hiermee alle stoelen opnieuw te stofferen, dit in samenwerking met De Sociale Werkplaats de Haeghe Groep. De stof heeft een 18 meter lang patroon van Rotterdamse straatnamen en is ontworpen door kunstenaar Andre Castro.

Het interieur van het Rotterdamse gemeentekantoor is in een kort tijdsbestek tot stand gekomen. Van ontwerp tot uitvoering in 2,5 jaar. Eind 2014 is het kantoor in gebruik genomen.

Projectgegevens

Locatie Wilhelminakade Rotterdam
Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
Management Brink Groep
Hoofdaannemer BAM Utiliteitsbouw bv en bouwpartners
Ontwerp GROUP A Folkert van Hagen, Birgitta Rottmann, Raymond Leentvaar, Yi Tang, Brigitte van der Tuin, Pia Fischer
Ontwerp Studio Makkink & Bey Team: Jurgen Bey, Michou Nanon de Bruijn, Pim Bangert, Li Canida Lumthaweepaisal, Bruno Vermeersch, Jaap Bosma, Rianne Makkink, Anja van Zoomeren
Ontwerp Roukens + Van Gils Rolf van Gils
Fotografie ScagliolaBrakkee, Rotterdam
Start ontwerp 3e kwartaal 2012
Start bouw 1e kwartaal 2014
Oplevering 4e kwartaal 2014
Vloeroppervlak 44.000 m2

Gerelateerd

Tags: , , , , ,