Interieur SBR Rotterdam

Interieur SBR Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-07-2009

Projectgegevens

Projectarchitect Frido van Nieuwamerongen
ProjectteamRoswitha Abraham, Ling Wei Lee, Jeroen Derksen
Opdrachtgever Stichting Bouw Research
HoofdaannemerAannemingsbedrijf Bouwmeester, Rotterdam
InterieurbouwerVan der Plas meubel & project, ’s-Hertogenbosch
Grafisch bureau Sterke Taal
Start bouw Mei 2007
OpleveringAugustus 2007
Bruto vloeroppervlakte 1.300 m2
Bruto inhoud 4.186 m3
TekstAnka van Voorthuijsen
Foto'sLuuk Kramer

SBR was op zoek naar een meer bij het imago en de cultuur passende werkomgeving. Die werd gevonden in het Groothandelsgebouw. . Arconiko ontwierp een open en transparant interieur op maat, met werkplekken voor eigen medewerkers en voor externen en veel ruimte voor overleg. Glazen wanden en een speciaal ontworpen modulair kastensysteem delen de ruimte in en respecteren de transparantie van het oorspronkelijke ontwerp.De grootscheepse renovatie, die in 2005 werd afgerond naar ontwerp van André van Stigt, heeft van het Groothandelsgebouw in Rotterdam weer een populaire kantoorlocatie gemaakt. De SBR (Stichting Bouw Research), kenniscentrum voor woning- en utiliteitsbouw, was gehuisvest in een wat oubollig kantoorpand aan de overkant van het Groothandelsgebouw. De wens ontstond om dat klassiek ingedeelde kantoor – lange gang met werkkamers aan weerszijden – in te ruilen voor een wat dynamischer omgeving, die meer zou passen bij het jonge imago en de eigentijdse werkwijze.
Toen er ruim 1300 vierkante meter vloeroppervlakte vrijkwam in het uit 1953 daterende gebouw van de Rotterdamse wederopbouwarchitect Hugh Maaskant, was de keuze dan ook snel gemaakt: SBR verkaste naar de overkant van de straat, en huurt nu de zesde verdieping. Architectenbureau Arconiko zit op de zevende verdieping in hetzelfde pand en werd gevraagd om het nieuwe interieur aan te pakken.

Zonering
In het vorige kantoorpand van SBR zaten de werknemers verspreid over twee etages, ze huisden in eigen kamers en bij elkaar naar binnen lopen gebeurde niet snel. De wens was om met elkaar op één etage te werken en de mogelijkheid te hebben elkaar op diverse (vergader)plekken te kunnen ontmoeten. Arconiko kreeg dus de opdracht mee om voor een open en transparante kantooromgeving te zorgen. Ook het gegeven dat er relatief veel externen bij SBR over de vloer komen die voor één of meerdere dagdelen een werkplek nodig hebben, en dat er veel in clusters wordt gewerkt, moest vorm krijgen in het ontwerp. De uitzonderlijke breedte van het Groothandelsgebouw (20,02 meter van glas tot glas) met aan de ene kant een prachtig panorama op de stad en aan de andere kant zicht op de binnentuin en expeditiestraten, maakte het mogelijk om de verdiepingsvloer in drieën te delen: werkkamers aan beide raamkanten, en een breed middengebied met overlegruimtes, flexplekken en bijvoorbeeld kopieermachines. In de lengte gezien is de ruimte ook opgedeeld naar gebruik: de publieksentree bevindt zich tegenover de welkomstbalie, links daarvan is de grote vergaderzaal en een bibliotheek/leestafel/wachtruimte: dat gebied is vooral op externen gericht. In het midden (gezien over de lengteas) bevinden zich de overlegplekken voor gecombineerd in- en extern gebruik.

Modulair kastensysteem
Het fraaie is dat Arconiko de uitzonderlijke breedte niet dicht heeft gebouwd met wandjes en kamers, maar juist ‘open’ heeft weten te houden. Belangrijk element daarbij is een nieuw ontworpen kastensysteem. Een modulair systeem van gespoten mdf dat is voorzien van langwerpige perforaties. Het systeem doet zowel dienst als akoestisch element (en is dan achter de perforaties voorzien van steenwol), opbergruimte en ruimtescheider. Naarmate de ruimte meer privacy of stilte behoeft (rondom het callcenter bijvoorbeeld) worden de kasten hoger. Binnen de kasten heerst een maatsysteem van 36 bij 36 centimeter, zodat er een multomap in past. De modules verschillen ten opzichte van elkaar: soms zijn ze voorzien van stopcontacten, soms open, soms hebben ze deurtjes. Het feit dat de kasten als repeterend element en in verschillende hoogtes overal in de ruimte terugkomen, maakt dat je de kasten enigszins associeert met gebouwen: wat natuurlijk een fraaie associatie is voor een organisatie als SBR. De werkkamers aan de gevelzijdes hebben glazen wanden: om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren zijn ze voorzien van gekleurde transparante folie, waarin de vorm van de perforaties uit het kastensysteem en de vorm van de karakteristieke raampartijen van het Groothandelsgebouw weer terugkomt.

Heldere indeling
Arconiko heeft zich weten te beperken in kleuren en materialen. De ruimte is vooral wit en grijs en neutraal gehouden, de kleuraccenten (rood, geel, groen en blauw) komen van de kunststof stoeltjes, de gekleurde folie en – heel subtiel – de steenwol die, net zichtbaar achter de perforaties, van een bespanning van felgekleurde stof is voorzien.
Al bij binnenkomst krijg je als bezoeker een helder beeld van de ruimte: de balie is bijvoorbeeld ook opgebouwd uit het witte modulaire systeem. De glazen wanden scheiden de werkkamers van de semi-openbare werkplekken, het kastensysteem deelt de ruimte verder in.
Door de grote eenheid in het interieur vallen de kracht en de transparantie van het oorspronkelijke ontwerp extra op: de bijzondere honingraatachtige structuur van de betonnen gevelelementen aan de stadskant bijvoorbeeld.
De grote vergaderzaal van SBR biedt de komende jaren nog uitzicht op de bouwput rondom het Centraal Station en op de Delftse Poort. Maar binnen is ook iets leuks te zien: een wandvullende fotomontage van de skyline van Rotterdam met een aantal vreemde elementen erin. Architectonische iconen uit ondermeer San Francisco, Malmö en Dubai zijn in de Rotterdamse skyline gephotoshopt. Leuk spelletje tijdens een saaie vergadering: wat hoort hier niet thuis.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.