International Student House TU Delft, cepezed

International Student House TU Delft, cepezed

Door: Jacqueline Knudsen | 27-06-2018

De herontwikkeling van het TU-Noordgebied is geïnitieerd door de TU Delft, studentenhuisvester DUWO en de gemeente Delft. In 2005 vestigde DUWO zich in het voormalige Geodesiegebouw aan de Kanaalweg 4 en startte de herontwikkeling van het gebied. Een ontwikkeling die culmineerde in de opening van het International Student House eind 2017, een ontwerp van cepezed.

In de zomer van 2012 maakt architectenbureau cepezed in opdracht van DUWO een stedenbouwkundig plan voor het gebied rond de Prof. Schermerhornstraat en een schetsontwerp voor de nieuwbouw van woonblokken voor internationale studenten. De hoofdopzet van het plan gaat uit van een rechthoekig ensemble rond een hof, dat in open verbinding staat met een nieuw plein enerzijds en een openbaar park aan de oostzijde. Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw werkt vanaf 2013 dit conceptplan verder uit.

Carré rond een hof

Het International Student House (ISH) bestaat uit twee U-vormige gebouwen die samen een carré vormen rond een hof. Via ruime doorgangen in de lange zijden loopt een openbare route tussen het plein aan de Professor Schermerhornstraat en het waterpark aan de oostzijde.
Architect Jochem Paauwe van cepezed: ‘Het ISH is stedenbouwkundig de ruggengraat van het TU-Noordgebied. Het verdeelt het gebied in drie zones: plein, hof en park. Op de begane grond zijn aan de pleinzijde dubbelhoge glazen puien van de common room en het toekomstige restaurant.

Gemeenschappelijke ruimten

De common room is een tweelaagse ruimte die voor uiteenlopende activiteiten en bijeenkomsten van de bewoners kan worden gebruikt. Op de afsluitbare entresol is een kleinere lounge-achtige ruimte met banken en een wand met enkele beeldschermen. Beneden is een grote ruimte met een vide, een bar en tafels. De kleurrijke patronen op de wanden verwijzen naar de diverse culturen waarvan de studenten afkomstig zijn. Het beheer van de common room verzorgen de studenten zelf, tegen een vergoeding.
Tijdens onze rondgang zijn enkele studenten Industrial Design bezig met interviews onder bewoners in het kader van hun onderzoek naar het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte. Hun indruk is dat de ruimte veelvuldig gebruikt wordt, soms zijn er wel drie activiteiten per dag. Maar het is wel vaak hetzelfde groepje dat dingen organiseert en de ruimte gebruikt. De meeste bewoners komen er niet.
Paauwe meent dat buitenlandse studenten in het algemeen meer op zichzelf leven dan Nederlandse, ‘dat heeft enerzijds te maken met de beperkte tijd die ze hier kunnen studeren, maar soms ook met hun culturele achtergrond.’
Achter de common room is een wasserette en rond de hof zijn op de begane grond inpandige fietsenstallingen. ‘Met het oog op de veiligheid zijn de gevels van de stallingen afgesloten met hekken, die zicht en geluid doorlaten. We hopen dat de bewoners zo worden gestimuleerd hun fietsen niet in de hof te stallen.’ Vanaf het plein is dwars door de transparante horecaruimte zicht op de hof en het park. ‘Die transparantie is in werkelijkheid groter dan we vooraf hadden bedacht. De inrichting van het restaurant zal binnenkort dit effect wellicht weer iets afzwakken.’

332 studentenunits

Het ISH telt 18 tweepersoonsunits met eigen keuken en sanitair en 314 eenpersoonsunits met eigen badkamer met douche en toilet (totaal 18,5 m2). In totaal wonen er ca 350 internationale studenten. Per 6 tot 8 kamers is er een even grote gemeenschappelijke keuken met eettafel en balkon. De balkons hebben transparante borstweringen, die de interactie tussen de bewoners moet vergroten. Helaas worden sommige balkons alleen gebruikt voor afval, dat ook voor iedereen zichtbaar is.
De kamers liggen aan gangen met aan het einde een groot venster, waarvan het kozijn is verborgen achter vloer, wanden en plafond. ‘Dat vergroot de ruimtebeleving, het uitzicht en lichttoetreding.’ Het gebruik van kleuraccenten in de gangen en hallen zorgt ervoor dat gebruikers gemakkelijk en snel hun weg vinden. De gangen, trappenhuizen, gemeenschappelijke keukens en common room zijn alle zeer robuust en hufterproof uitgevoerd.

Hoogteaccent aan kanaal

In maatvoering sluit het complex aan op de omliggende monumentale bebouwing. Het telt 5 en 6 bouwlagen, met een hoogteaccent op de westhoek aan het kanaal van 10 lagen. Dat is ongeveer even hoog als de voorganger op die plek, het gebouw van het International Training Centre for Aerial Survey (ITC), dat rond 2010 is gesloopt. In dit hoogteaccent bevindt zich een transparante uitkraging van de derde tot en met de tiende laag. Daarin zijn dubbelhoge verhuurkantoren voorzien met splitlevel vloeren die via de glazen gevels aan drie zijden een magnifiek uitzicht hebben.

Transparante trappenhuizen

Ook de trappenhuizen in de gebouwkoppen grenzend aan het binnenhof zijn transparant. De gevels bestaan uit enkel glas dat direct (zonder kozijnen) op de staalconstructie is gemonteerd. ‘Dat betekende dat het staalskelet zeer precies gemaakt en geplaatst moest worden. De productie is prima gedaan, maar bij de plaatsing ervan waren startproblemen.’ De trappenhuizen hebben een buitenklimaat en ter voorkoming van te veel opwarming in de zomer, zijn op de begane grond en bovenin ventilatiestroken in de glasgevels aangebracht.

Cortencassettes

Het complex heeft verder een bijna volledig betonnen constructie met gevels die bestaan uit een uitvergroot metalstud systeem en een buitenbekleding van cortencassettes. ‘De kleur sluit mooi aan bij de bakstenen architectuur in de omliggende gebouwen. Bovendien zijn de cortencassettes strak, maar toch levendig, de kleur verandert in de tijd en met regen. De hele gevel blijft niet egaal van kleur.’

Geordend dak

Ook over de vijfde gevel heeft cepezed goed nagedacht: ‘Omdat de daken vanuit de kantoren zichtbaar zijn, hebben we hier ook aandacht aan besteed. Elke wooneenheid heeft een eigen installatie en de aan- en afvoeren, leidingen en zonnepanelen op het dak hebben we één kleur en zoveel mogelijk in één lijn geplaatst.’ De installatiekasten bevinden zich buiten de woonunits op de gang, zodat de beheerder er altijd bij kan.

Dit artikel is onderdeel van een analyse van Jacqueline Knudsen van de nieuwe campus in het TU-Noord gebied en gepubliceerd in ArchitectuurNL 3 2018

Projectgegevens

Naam projectInternational Student House Delft
LocatieSchermerhornstraat en Kanaalweg, Delft
Programma/functie332 studentenwoningen, kantoren, horeca, fietsenstalling, gemeenschappelijke ruimte, wasserette
Architectenbureaucepezed
ProjectteamJan Pesman, Ronald Schleurholts, Paddy Sieuwerts, Christiaan de Wolf, Jochem Paauwe, Bart van Lieshout, Ruben Molendijk, Martin van Toorn, Frans Rooijakkers, Rob Reinjtes, Steven Goeman
Opdrachtgever(s)DUWO
HoofdaannemerWaal Bouw, Vlaardingen
LandschapsarchitectBuro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw, Vught
Interieurontwerpercepezedinterieur
Adviseur constructiePieters Bouwtechniek, Haarlem
Adviseur installatiesVIAC, Houten
Adviseur bouwfysicaLBP|Sight, Nieuwegein
Leverancier(s)Uitvoering staalconstructie: Bentstaal, Utrecht Gevels: Leebo, Nieuwkuijk
Opleveringoktober 2017
Bruto vloeroppervlakte14.913 m²
BeeldJacqueline Knudsen en Lucas van Wee

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.