Javatoren Almelo

Javatoren Almelo

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-01-2008

Projectgegevens

ProjectarchitectenHans ter Beek, Lars Zwart
ProjectmedewerkerAnne Berns
Bouwkundige uitwerkingFD Architecten, De Moer
Opdrachtgever en hoofdaannemerDura Vermeer Bouw, Hengelo
Adviseur constructie op ten noort blijdenstein architecten en ingenieurs, Bolwerk Weekers, Deurne
Adviseur installaties Wolter & Dros groep, Enschede; Croon Elektrotechniek, Enschede
Adviseur windhinder Climatic Design Consult, Nijmegen
Start bouwMaart 2005
OpleveringJuni 2006
Bruto vloeroppervlakte 7000 m2
Bouwsom€ 8.750.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
TekstPeter Visser
Foto’sRaoul Suermondt

De Javatoren is in zijn verhoudingen eigenlijk helemaal geen toren, maar doet zich temidden van de relatief lage bebouwing van Almelo toch voor als een toren. De opdrachtgever wilde op deze plek een kantoorgebouw van 7000 m2 bvo. Met een footprint van 500 m2 ontstaat zo een gebouw van 13 of 14 lagen, eerder een monoliet dan een toren.

Met maquettes en computeranimaties is onderzocht wat de meest optimale vorm voor het gebouw zou zijn opdat het meer op een toren zou gaan lijken. Uiteindelijk is ervoor gekozen de min of meer rechthoekige bouwmassa op drie manieren te bewerken.
Door de plattegrond licht te knikken ontstaat er overhoeks een scherp aanzicht. De plaatsing van de vensters op verschillende dieptes in de gevel resulteert in een groot contrast tussen sterk verticaal gelede delen en vlakke geveldelen. De uitsparing in de gevel op de vijfde en zesde verdieping reduceert de windhinder rond de ingang. Op deze manier hebben de gevels elk een eigen uitdrukking gekregen, reagerend op de omgeving.

Het constructieve uitgangspunt is een stabiele betonnen kern met daaromheen een ring kantoren met een dragende gevel, gemaakt van geprefabriceerde betonelementen. De kantoortoren is ontwikkeld voor de verhuurmarkt. De plattegronden zijn daarom flexibel indeelbaar en elke verdieping kan in principe door twee huurders worden afgenomen. De onderste vijf lagen zijn nu in gebruik als gemeentekantoor.
De ingangshal van de toren is ontworpen als lounge aan het kanaal. Vanuit deze lounge geven drie liften toegang tot de verdiepingen. De technische ruimte op het dak is uitgevoerd in glaspanelen en wordt ’s avonds van binnenuit aangelicht met een blauw licht.

Coulissen
De Javatoren maakt deel uit van het Javaterrein dat tussen het station en het kanaal ligt. Eerder stelde bureau op ten noort blijdenstein de stedenbouwkundige uitgangspunten voor dit terrein op en bouwde het belastingkantoor aan de stationszijde van dit voormalige textielfabriekterrein.
Voor de parkeergarage van de toren is, binnen die uitgangspunten, gekozen voor een coulisseachtige opbouw, gezien vanaf de kade. De grote trap die het bovenste parkeerdek ontsluit is na de kade de eerste lage coulisse. De verhoogde binnentuin van het aanliggende gebouw van de Belastingdienst is de tweede en derde coulisse. Drie grote bomen zullen deze trapsgewijze opbouw verder moeten gaan versterken. Een belangrijk resultaat van deze opbouw is dat er zoveel mogelijk medewerkers van de Belastingdienst uitzicht hebben op het kanaal.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.