Jean Sibelius Eindhoven

Jean Sibelius Eindhoven

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-06-2008

Projectgegevens

Projectarchitect Reimar von Meding
Medewerkers Tom Grootscholten, Tomas Schütz, Anke Ciszkowski, Peter Spijksma, Antonie Luijendijk
Opdrachtgever Wooninc., Eindhoven
Hoofdaannemer Hurks Bouw & Vastgoed, Eindhoven
Adviseur constructie Van der Laar, Eindhoven
Adviseur installaties Nobel Advies
Adviseur bouwmanagement Rooymans & van Boxtel Bouwmanagement, Eindhoven
Landschapsarchitect Van Leuken & Partners Groenarchitectuur, Nuenen
Ontwerp hekStudenten van de Design Academy, Eindhoven
Oplevering Voorjaar 2007
Bruto vloeroppervlakte 13.981 m²
Bruto inhoud 42.000 m³
Differentiatie106 appartementen, 4 woon-werkwoningen, gemeenschappelijke ruimte, stallinggarage
Bouwsom€ 11.250.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Foto’sChristian Richters
TekstPeter Visser

Aan de Smuldersweg in Eindhoven stonden twee verouderde naoorlogse galerijflats in een openbare ruimte die ook vroeg om aanpassing. De locatie, met een winkelcentrum en veel groen, was daarentegen wel zeer aantrekkelijk. KAW architecten hebben voor deze plek een ingetogen en bescheiden woongebouw ontworpen, dat de bewoners, senioren uit de buurt, een op maat gesneden woon- en zorgomgeving biedt en een comfortabele en beschutte oude dag waarborgt.

Aan de Smuldersweg komen diverse woonmilieus bij elkaar: laagbouw in de wijk De Bennekel, naoorlogse hoogbouw langs de Bayeauxlaan en nieuwbouwflats aan de overkant. Het nieuwe gebouw vormt een overgang tussen laag- en hoogbouw en staat tegelijkertijd op zichzelf als nieuwe kwaliteit in de wijk.

De 110 woningen zijn in eerste instantie bestemd voor senioren uit de buurt. De woningen liggen rondom een gezamenlijke hof en zijn als complex voor beschermd wonen ontwikkeld. Het is zo ontworpen dat bewoners hier kunnen blijven wonen wanneer extra zorg nodig wordt. De woningen, allemaal zo’n 95 m2 groot, kunnen later verhuurd worden aan andere doelgroepen.

Het gebouw heeft een gemeenschappelijke hof dat aansluit op de half verdiepte parkeergarage en de opstelplaatsen voor fietsen en scootmobielen. Het monumentale hek aan de open kant van het hof is vormgegeven door studenten van de Design Academy in Eindhoven. Veel buitenruimtes van de appartementen zijn op de hof georiënteerd, wat het een levendig centrum van het complex maakt. Gedeeltelijk vrijstaande galerijen zorgen voor de nodige afwisseling.

Het gebouw is uitgevoerd in donkere baksteen, witte betonlijsten rond een aantal ramen zorgen voor lichte accenten en het gebouw oogt daardoor minder massief. De gevel is zeer plastisch door grote overstekken met bakstenen plafonds. Betonelementen, overstekken en de diep liggende ramen zorgen voor een afwisselend beeld, afhankelijk van standpunt en lichtval.

De woningen hebben Franse balkons aan de straatzijde en privébuitenruimtes aan de binnengalerijen. De keukens liggen centraal in de woningen, waardoor bewoners kunnen kiezen aan welke kant, straat- of hofzijde, ze hun woonkamer willen situeren. Jean Sibelius is een aanwinst voor deze naoorlogse buurt, iets wat niet onopgemerkt is gebleven. Het complex was genomineerd voor het BNA gebouw Zuid Nederland van het jaar 2007 en voor een sociale woningbouwprijs in Italië: Premio Europeo Ugo Rivolta.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.