Johannes Enschedé Hof Haarlem

Johannes Enschedé Hof Haarlem

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-02-2008

Projectgegevens

Ontwerp1999-2002
ProjectteamPatrick Eichhorn (projectleider), Robert Alewijnse, Koen Bakkers, Christina Fernandez, Frank Huibers, Robert Ovbagbohia, Friso van der Steen
OpdrachtgeverWoonmaatschappij, Haarlem, i.s.m. de regenten van de Bakenesserkamer Job Thöne en Ok de Lange
HoofdaannemerM.J. de Nijs en Zn, Warmenhuizen
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
Adviseur installaties Valk Technisch AdviesBureau, Putten
Adviseur bouwkosten Basalt Bouwadvies, Nieuwegein
Start bouw 2006
Oplevering2007
Bruto vloeroppervlak 775 m²
Differentiatie5 tweelaagse hofjeswoningen, 5 appartementen in 3 bouwlagen en een gemeenschappelijke wasruimte
TekstPeter Visser
Foto’s Christian Richters (1-3), Lotte Stekelenburg (4-8)

Door het vertrek van de gelddrukkerij Joh. Enschedé uit het centrum van Haarlem, kwam een grote locatie vrij waarop inmiddels een rechtbank, een hotel, een ondergrondse parkeergarage en de Toneelschuur zijn gerealiseerd. Ook de Philharmonie is geheel vernieuwd. Als laatste is nu een nieuw hofje aan de Korte Begijnestraat naast de Toneelschuur gebouwd, naast het oudste hofje van Nederland, de Bakenesserkamer uit 1395.

Uitgaande van het oude woonconcept van een hofje, is een nieuw ontwerp geïntroduceerd waarmee een 21e eeuws hofje is gecreëerd. Het initiatief is genomen door de regenten van de Bakenesserkamer samen met Woonmaatschappij Haarlem. Henk Döll ontwierp het hofje in samenwerking met de Haarlemse ontwerper Joost Swarte. Eerder werkten zij samen aan het ontwerp voor de Toneelschuur, die in 2003 werd opgeleverd. Toen werd besloten deze bijzondere samenwerking voort te zetten bij het ontwerp van het Johannes Enschedé Hof.

Joost Swarte fungeerde als klankbord, versterkte de beeldende kwaliteiten van het ontwerp en bedacht verschillende onderdelen die de gevels verrijken. Vooral aan de Korte Begijnestraat ontstaat een beeldende en verhalende gevel, met diverse materialen, details, vlakken en gekleurde ramen.

Kenmerkend voor de hofjesvorm is kleinschaligheid, veiligheid en beschermd wonen met zorg voor elkaar. Wonen in de binnenstad is niet alleen populair bij jongeren, maar ook bij ouderen. Van belang is dat deze ouderen kunnen beschikken over service en professionele zorg om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De regenten van de Bakenesserkamer zien hiertoe goede mogelijkheden.

Het Johannes Enschedé Hof bestaat uit vijf typische hofjeswoningen van twee lagen aan de zuidkant en vijf appartementen in drie lagen met lift aan de noordkant. De woningen zijn aanpasbaar gebouwd en daardoor geschikt voor ouderen. Ze worden toegewezen aan alleenstaande ouderen, maar zijn ook ruim genoeg voor tweepersoonshuishoudens.

Ondanks de moderne gevel aan de Korte Begijnestraat voegt deze zich wonderwel tussen de bestaande bebouwing. De toevoegingen van Joost Swarte geven het complex extra allure, waardoor het zowel architectonisch, als conceptueel zeer de moeite waard is.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.