KAAN ontwerpt renovatie en uitbreiding Paleis Het Loo

KAAN ontwerpt renovatie en uitbreiding Paleis Het Loo

Door: Petra Starink | 07-03-2017

KAAN Architecten ontwerpt de vernieuwing en verbouwing van Museum Paleis het Loo. Het ontwerp is geïnspireerd op de plattegrond en maatvoering van het hoofdgebouw en geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes. Het project bestaat uit een renovatie, vernieuwing en een ondergrondse uitbreiding van meer dan 5000 m2. De opening van het Museum Paleis Het Loo wordt verwacht in 2021.

Ondergrondse uitbreiding

Bij aankomst zullen de bezoekers de Bassecour betreden, waar de vier grasparterres zijn vervangen door vier glazen invullingen van exact dezelfde maat. Een dun laagje water zal over het glas stromen, een knipoog naar de fonteinen en waterpartijen in de tuinen. De Bassecour met de nieuwe glazen invullingen vormt de nieuwe gevel van de ondergrondse uitbreiding. De Entreepaviljoens leiden naar het lichte, ondergrondse entreegebied met de kassa- en informatiebalie, Museumshop, garderobe en andere faciliteiten.

Grand Foyer

De Grand Foyer is het ondergrondse kloppende hart en zal het Entreegebied met het Paleis verbinden en toegang verschaffen tot de tijdelijke tentoonstellingen en het Huis van Oranje. Ten westen van de Grand Foyer ligt de ruimte voor de tijdelijke tentoonstellingen, bestaande uit twee grote en twee middelgrote zalen die met elkaar in verbinding staan en een vrije hoogte van vijf meter hebben. In de westvleugel komt een speciale afdeling voor kinderen, het Juniorpaleis.

Verschillende routes

De geschiedenis van de Koninklijke Familie zal worden weergegeven in het 1245 m2 grote Huis van Oranje in de oostvleugel. De inrichting van de veertig verschillende woonvertrekken in het Paleis worden verbeterd en een meer logische organisatie hebben waardoor bezoekers verschillende routes kunnen ervaren.

De totale verbouwing kost naar verwachting ruim 123 miljoen euro. Het paleisgebouw sluit begin januari 2018 de deuren en zal medio 2021 weer openen. In de tussentijd blijven tuinen en stallen open voor het publiek.

Projectgegevens

Naam projectMuseum Paleis Het Loo 
LocatieKoninklijk Park 1, Apeldoorn
ArchitectenbureauKAAN Architecten en Van Hoogevest Architecten (restauratie)
ProjectarchitectKAAN architecten: Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
ProjectteamLoes Martens, Paolo Faleschini, Niels de Hart, Joost Harteveld, Antony Laurijsen, Nicki van Loon, Marija Mateljan, Floris Sikkel, Niels Vernooij, Sebastian van Damme
Opdrachtgever(s)Stichting Paleis Het Loo National Museum
HoofdaannemerBartels Ingenieurs voor Bouw & Infra
Adviseur installatiesValstar Simonis, Apeldoorn
Adviseur bouwfysicaDGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem
Start bouw2017
Oplevering2021
BeeldThe Beauty & the Bit, KAAN Architecten

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.