Kalkhennep als gevelmateriaal voor gemeentehuis Voorst

Kalkhennep als gevelmateriaal voor gemeentehuis Voorst

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-01-2021

Voor het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Voorst heeft architectenbureau de Twee Snoeken een bijzonder ontwerp gemaakt. Het nieuwe gebouw wordt het toonbeeld van biobased en duurzaam bouwen en sluit daarmee aan op de grote ambities die de gemeente heeft op het gebied van duurzaamheid.

Gemeentehuis Voorst

Het bestaande gemeentehuis is begin jaren ’80 door architectenbureau Broekbakema gerealiseerd en voldeed niet meer aan de huidige duurzaamheids- en comforteisen. De gemeente Voorst wil het gemeentehuis transformeren naar een eigentijds en aantrekkelijk gebouw en heeft de Twee Snoeken daarom verantwoordelijk gemaakt voor de ‘total engineering’ van deze opgave. Inmiddels is het gebouw circulair gesloopt en is het startsein gegeven voor de bouw van dit bijzondere project.

Gebruik van biobased materialen

Het nieuwe gemeentehuis wordt energieneutraal met zuinige installaties, een goede isolerende schil en de toepassing van zonnepanelen. Daarnaast is het gebruik van biobased materialen het uitgangspunt: materialen die bij de productie ervan CO2 hebben opgevangen in plaats van hebben uitgestoten. De  constructie is geheel van hout gemaakt. Ook is besloten de goede betonnen constructie van het gebouw te handhaven maar wordt het gebouw verder volledig gestript en opnieuw opgebouwd.

Kalkhennep als gevelmateriaal

De Twee Snoeken kozen ervoor om kalkhennep als gevelmateriaal te gebruiken. Een toepassing die niet eerder op deze schaal en deze wijze in Nederland is toegepast. Kalkhennep is een materiaal met uitzonderlijke kwaliteiten. Niet alleen is het biobased, ook groeit het in 90 dagen, neemt het veel CO2 op, werkt het tegelijkertijd als grondverbeteraar op de akker en isoleert het erg goed. Daarnaast is het dampopen en vochtregulerend en heeft het een nivellerend effect op de binnentemperatuur. Hierdoor hoeft het gebouw minder gekoeld en verwarmd te worden en zorgt het voor een zeer prettig en gezond binnenklimaat.

Intensief onderzoek

Niet alleen is kalkhennep niet eerder op deze schaal in een gebouw toegepast, ook de combinatie van kalkhennep en keim-lasur is een volstrekt nieuwe toepassing. Het is het gevolg van een intensief onderzoek door De Twee Snoeken, Keim Nederland en Ecobouw Salland naar de wisselwerking tussen beide materialen. Het resultaat is een unieke gevel waarbij de prachtig gemarmerde uitstraling van het materiaal zichtbaar blijft en tegelijkertijd tegen weer en wind bestand is.

IJsbuffer als bron van waterpomp

Een duurzame toepassing is de ijsbuffer als bron voor de warmtepomp. Deze met water gevulde tank wordt ingegraven naast het gemeentehuis en heeft een diameter van twaalf meter en een diepte van vier meter. De temperatuur van het water schommelt rond het vriespunt. Met behulp van de zonnepanelen smelt dit water in de zomer waardoor het gebouw afkoelt. Wanneer het na de zomer koeler wordt en het water langzaam weer verandert in ijs, komt er enorm veel energie vrij. Dit heet kristallisatiewarmte. Deze energie wordt dan gebruikt om het gebouw te verwarmen. Een bijzondere techniek waarmee De Twee Snoeken bij andere projecten al intensief ervaring opdeed. Bijkomend voordeel is dat de kosten van deze ijsbuffer op de lange termijn worden terugverdiend door een lagere energierekening.

Uit de berekening van de totale exploitatielasten op basis van Total-Cost of Ownership bleek de IJsbuffer ondanks de hogere initiële investeringskosten, over een periode van 40 jaar goedkoper te zijn dan een WKO-installatie. Daarbij is het risicoprofiel van een ijsbuffer door de geconditioneerde omstandigheden in de tank, vele malen lager dan een WKO-installatie diep in de aarde.

Naar verwachting wordt het nieuwe gemeentehuis begin 2022 opgeleverd.

Projectgegevens

Naam project Gemeentehuis Voorst
Programma/functie Gemeentehuis
Architectenbureau De Twee Snoeken
Projectarchitect Joost Roefs (exterieur) Charlotte Engelkamp (interieur). Projectmanager: Bert Kaasjager
Opdrachtgever(s) Gemeente Voorst
Start bouw Najaar 2020
Oplevering Begin 2022
Bruto vloeroppervlakte 5.752 vierkante meter m²
Beeld De Twee Snoeken

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.