Kantoor Boomgaardsstraat, Rotterdam

Kantoor Boomgaardsstraat, Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-09-2009

Projectgegevens

Ontwerpteam Joost Kühne, David Beijersbergen van Henegouwen, Leo van Immerzeel
Opdrachtgever Joost Kühne
Adviseur Constructies De Wissel, Etten-Leur
Hoofdaannemer Gebr. Verschoor, Pernis
Start bouw Maart 2008
Oplevering Februari 2009
Bruto vloeroppervlakte 800 m2
Bruto inhoud 3525 m3
Programma Woning 200 m2, kantoor 340 m2, studio 43 m2, werkplaats 43 m2
Totale stichtingskosten € 2.250.000
Bouwsom € 1.670.000 incl. installaties (€ 317.450), excl. inrichting en BTW
Leveranciers Aluminium kozijnen HEGE, Nijmegen
Leveranciers Prefab H-Beton, Scherpenzeel
Metaalgevel en dak Intradak, Molenaarsgraaf
Tekst Stefan van Hoek
Foto’s Edwin Prins

Met het ontwerp van één gebouw is Architektenburo Kühne & Co erin geslaagd een straat te creëren op een voorheen onoverzichtelijke binnenstedelijke locatie. Met een nieuwbouw van slechts 5 meter diep op kolommen is zowel het parkeerterrein behouden als een dynamische straatwand gecreëerd die de openbare ruimte aantrekkelijker maakt en een bijzondere werk- en woonfunctie toevoegt.

Het gebouw staat in het Witte de Withkwartier, in het centrum van Rotterdam. Voorheen waren op deze locatie de grenzen tussen een parkeerplaats en twee achterafstraten nauwelijks duidelijk. De 54 meter lange nieuwbouw maakt hier ontegenzeglijk een einde aan. De nieuwbouw onttrekt ook – deels – het straatbeeld ontsierende grindbeton van de erachter gesitueerde parkeergarage aan het zicht.
Het grootste deel van de nieuwbouw, waar het een breedte van slechts 5 m heeft, staat op kolommen. Hierdoor kan er op de locatie – net als voorheen – worden geparkeerd. Bijkomend voordeel is dat een deel van de auto’s in de nieuwe situatie droog staat. Een poort in het gebouw zorgt ervoor dat verkeer van en naar de voor- en achterliggende straat, respectievelijk de Boomgaardsstraat en Kromme Elleboog, mogelijk blijft. Aan de andere zijde van de poort is het gebouw dieper en loopt verder door naar achter, richting Kromme Elleboog. De voorgevel aan de Boomgaardsstraat volgt één strakke lijn.

Gevel Boomgaardsstraat
Opvallend is het verschil in materialisatie tussen voor- en achtergevel. De langgerekte voorgevel langs de Boomgaardsstraat is bijna geheel opengewerkt. Overal loopt het in vierkante kozijnen gevatte glas van vloer tot plafond. Dit moet de levendigheid van de straat naar binnen halen. Vanuit het kantoor op de eerste verdieping zijn de kruinen van voorbijgangers vaak letterlijk zichtbaar. Vloeren zijn in de gevel afleesbaar. Ervoor bevinden zich stroken van gemêleerde roodbruine handvormstenen, gemetseld in halfsteensverband. Opvallend detail zijn de rollagen aan de boven- en onderzijde van de metselwerkstroken. Naast de poort bevinden zich vier, iets naar voren staande betonkolommen. Ze lopen van straatniveau tot de dakrand en accentueren de entreepartij.

Gesloten achtergevel
De achtergevel van het gebouw vormt een contrast met de voorgevel. De gevel is bijna over het gehele oppervlak gesloten gehouden. Architect Joost Kühne gaf de tegenstelling extra cachet door stalen sandwichpanelen met horizontaal golfprofiel als materialisatie te kiezen. De sandwichpanelen bevinden zich ook op de kop van het gebouw en in de poort. Aan de onderzijde van de gevel bevindt zich nog een strook metselwerk. Deze voorkomt dat de achtergevel architectonisch geheel loskomt van de voorgevel. De tegenstelling in materialisatie had een budgettaire oorzaak. Doordat het gebouw over het grootste deel van de lengte maar vijf meter breed is, resteert inpandig relatief weinig verhuurbaar vloeroppervlak. Hierdoor was het financieel geen haalbare kaart om een alzijdig gebouw met overal duur metselwerk te realiseren.

Industrieel karakter
Kühne heeft zich met zijn architectenbureau op de eerste etage gevestigd. Zelf bewoont hij de bovenste verdieping. De kantoorruimte heeft een industriële uitstraling. Dit wordt deels veroorzaakt door de in het zicht gelaten sandwichpanelen en de zeer slanke aluminium kozijnprofielen, die doen denken aan de stalen industrieramen van weleer. Ook de afwerking van de trappartijen met hekwerk van ronde stalen stangen draagt bij aan het industriële karakter. De stalen stangen keren terug in de uitvoering van de tafels. In de 8 meter hoge kantoorruimte bevinden zich splitlevel vloeren. Doorzichten benadrukken de lengte van de ruimte.

Dakpark
De langgerekte woning op de tweede etage culmineert noordelijk in een daktuin van circa 90 m2. Kühne zelf spreekt liever van een park. Op een hoogte van 11 meter bevinden zich drie platanen in een groot perk, dat tegen de – ter plaatse verstevigde – sandwichpaneelwand aan ligt. Aan de andere zijde gaat een golvende strook corten staal verschuiving van de laag grond tegen. Het betonnen dak onder het perk is extra sterk uitgevoerd. Onder de platanen moesten de bouwers rekening houden met puntbelasting. Het dak van de woning zelf is bedekt met sedum. Met het groene dak, de energiezuinige verlichting en de warmtepompinstallatie omhelst het gebouw de gedachte van het duurzaam bouwen.

 

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.