Kantoor CBS Den Haag Leidschenveen

Kantoor CBS Den Haag Leidschenveen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-10-2008

Projectgegevens

Ontwerpteam Branimir Medić en Pero Puljiz m.m.v. V. Ulrich, M. Ismael, A. Huhn, C. Smit-Fuchs, W. Benschop, M. Keijzer, Alejandro Hernandez-Moreno
Interieurontwerp C4iD, Hilversum (Casper Schwarz)
Opdrachtgever Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling
Eigenaar/belegger ING Vastgoed
Adviseur constructies Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra, Utrecht
Adviseur installaties Grontmij Technical Management, Amersfoort
Aannemer Bouwcombinatie Double-U, Leiderdorp (Heijmans Bouw Leiderdorp i.s.m. Trebbe Bouw West, Nieuwegein)
Bruto vloeroppervlakte 33.191 m² + 308 parkeerplaatsen in kelder
Bruto inhoud 154.000 m³
Bouwsom € 41.000.000 excl. BTW
Start ontwerp 2005
Start bouw 2006
Oplevering 2008
Leverancier gevelelementen Loveld, Aalter (België)
Foto’s Ger van der Vlugt /DAPh
Tekst Egbert Koster

Huurkantoor ‘Double U’ is zeer flexibel indeelbaar. De twee U-vormige kantoorvleugels op een gemeenschappelijke sokkel kunnen zowel één groot concern huisvesten als een groot aantal kleine bedrijven. Hoofdhuurder CBS heeft, in het licht van de voorziene personeelskrimp, bedongen dat het elke vijf jaar 5000 m² af kan stoten.

Het nieuwe onderkomen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt in het toekomstige centrum van de Haagse Vinex-wijk Leidschenveen, pal naast het gelijknamige lightrailstation aan de voormalige Zoetermeerlijn. Branimir Medić en Pero Puljiz van De Architekten Cie. ontwierpen het gebouw als een doormidden geknipt carré waarvan de twee U-vormige helften ten opzichte van elkaar zijn verdraaid en verschoven. De ene carréhelft ligt evenwijdig aan het spoor, de andere evenwijdig aan de hoofdontsluitingsweg van het nieuwste stadsdeel van Den Haag. Conform het door KCAP opgestelde stedenbouwkundig masterplan voor het centrumgebied is het gebouw aan de spoorzijde lager (vijf bouwlagen) dan aan de straatzijde (zeven bouwlagen). De gemeenschappelijke sokkel onder beide carréhelften volgt in grote lijnen de S-vorm van de open ruimte tussen de twee carréhelften.

The Flinstones
Opdrachtgever Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling vroeg Medić en Puljiz om een flexibel indeelbaar beleggerskantoor dat bovendien snel en goedkoop gebouwd zou kunnen worden.
Het stedenbouwkundige masterplan van KCAP schreef voor dat de gebouwen in het centrumgebied in baksteen dienden te worden opgetrokken. Ambachtelijk metselwerk was in de ogen van Medić en Puljiz echter geen serieuze optie om een groot hedendaags kantoorgebouw mee in te pakken. Als rationeel, snel en goedkoop alternatief voor zo’n bakstenen gevelbehang stelden zij voor om dragende sandwich gevelelementen van terracottakleurig beton toe te passen. Een voorstel waar alle partijen zich in konden vinden.
Terwijl de bakstenen gevelbekleding op de buurpanden van het CBS zich voordoet als dragend metselwerk, brengen Medić en Puljiz in de vormgeving en detaillering van hun gevels juist zoveel mogelijk het huidachtige karakter van het niet-dragende buitenblad van de betonnen sandwichelementen tot uitdrukking. Zo zijn de donkere verdiepingshoge raamkozijnen opgenomen in het (dragende) binnenblad van de sandwichelementen en buigen de gevelkolommen als het ware achterover om het buitenblad ter hoogte van de eerste verdiepingen demonstratief in de lucht te laten hangen. De vreemde sculpturale vormen van de gevelkolommen en –penanten zijn geïnspireerd op het werk van kunstenaar Constantin Brancusi en de Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi. Bij wie er gevoelig voor is roept de combinatie van archaïsche vormgeving en hedendaags gebruik echter vooral grappige associaties met het imaginaire stenen tijdperk van tekenfilmfamilie The Flintstones op.

Compartimentering
De 4,5 meter hoge sokkel van het gebouw had in de perceptie van Medić en Puljiz zoveel mogelijk als één grote, open ruimte moeten worden ingericht. Het CBS gaf er om pragmatische redenen (toegangsbeveiliging, brandcompartimentering) echter de voorkeur aan om interieurarchitect Casper Schwarz van C4iD de circa 5000 m² grote sokkel op conventionele wijze op te laten delen in een groot aantal separate binnenruimten (entreehal, restaurant, auditorium, bibliotheek, boekendepot, vergaderzalen, kantoorkamers, bedrijfsgeneeskundige dienst). Een ruimtelijke compartimentering die uit functioneel oogpunt wel te begrijpen valt, maar om onnavolgbare redenen gepaard gaat met verlaagde plafonds die niet minder dan 1,5 meter(!) onder de constructievloer hangen.
Als hoofdhuurder (ruim 80% van het kantooroppervlak) beheert het CBS alle facilitaire voorzieningen in de sokkel. Met het oog op de voorziene krimp van haar organisatie heeft het CBS bedongen dat het elke vijf jaar 5000 m² van het gehuurde kantooroppervlak af kan stoten. Omdat de werkzaamheden steeds meer verschuiven van het vergaren van statische gegevens naar het interpreteren van door andere organisaties aangeleverde gegevens verwacht het CBS in de toekomst met steeds minder, steeds hoogwaardiger personeel toe te kunnen. De werkplekken in het nieuwe onderkomen beslaan nog maar amper eenderde van het vloeroppervlak van de door het CBS achtergelaten kantoorkolos in Voorburg.
De Rijksgebouwendienst had geen enkele betrokkenheid bij de nieuwe huisvesting van het CBS. Als zelfstandig bestuursorgaan heeft het CBS geen gedwongen winkelnering bij de Rijksgebouwendienst.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.