Kantoor Decos in Noordwijk door Inbo

Kantoor Decos in Noordwijk door Inbo

Door: Peter Visser | 30-06-2011

De Decos Technology Group ontwikkelt onder andere administratieve software, een nuttig product, maar zonder eigen gezicht. Daarom moest het nieuwe hoofdkantoor het visitekaartje worden van het bedrijf, een statement. Dat begint al aan de buitenkant, waar het gebouw als een meteoriet in een soort Marslandschap staat. De vorm van het gebouw is verre van conventioneel en ook binnen is absoluut geen sprake van een standaardkantoor. Mooi voorbeeld van Het Nieuwe Werken in een papierloos kantoor.

Het Space Business Park is een ambitieus bedrijventerrein in ontwikkeling naast het bestaande ESTEC-terrein en moet een commercieel ruimtevaartkenniscluster gaan vormen. Eén van de uitgangspunten is dat er alleen plaats is voor architectuur die ‘bijdraagt aan de gewenste uitstraling met het juiste appèl aan de spelers in de markt’. Decos is één van de eerste bedrijven op het nieuwe terrein.

Het ontwerp is geïnspireerd door een meteoriet, ingebed in een bruinrood Mars-achtig landschap. Het volume bestaat uit 17 facetten, heeft een opvallende ijsblauwe huid met raamstroken rondom, en afhankelijk van het weertype en de tijd van de dag heeft het gebouw iedere keer een andere kleur en een ander uiterlijk.

Niet iedereen ziet er een meteoriet in, ook worden er associaties gelegd met een ruimteschip. Voor de opdrachtgever geen punt, zijn intentie was het dat de nieuwbouw de technologische ambities van het bedrijf zou uitstralen én tot de verbeelding zou spreken.

Er is in dit ontwerp geen sprake van een dak of gevels, het is echt een huid om een volume. Er zijn dan ook geen hemelwaterafvoeren, het water stroomt langs de – met Polyurea afgewerkte – huid naar beneden. Dankzij deze slijtvaste Polyurea coating is er een mooie, gladde huid ontstaan.

Kantoor als ontmoetingsplaats

Decos maakt onder andere software voor het papierloos maken van administratieve processen, software waar ze ook zelf mee werken. Daarom moesten de architecten al hun kennis en kunde ten aanzien van kantoren overboord zetten en nieuwe stappen zetten teneinde dit papierloze kantoor te kunnen ontwerpen.

Door deze nieuwe manier van werken kon de kantooromgeving benaderd worden als een ontmoetingsplaats, waar medewerkers elkaar treffen en ideeën kunnen uitwisselen. Het grootste deel van de werkplekken zijn flexplekken waar je kunt inloggen met je laptop. Kasten zijn in het papierloze kantoor bijna overbodig, één van de redenen waarom de gefacetteerde huid mogelijk was.

Het ontmoeten gebeurt vooral op de begane grond en veelal staand, de raamstroken zijn hier dan ook op stahoogte geplaatst. Op de verdiepingen, waar de flexplekken zijn te vinden, zijn de raamstroken op zithoogte aangebracht. Zo is er overal een optimaal zicht naar buiten.

Iedere verdieping heeft een strook in het midden waarin lift, pantry, toiletten, concentratiewerkplekken, en vergaderruimtes zijn ondergebracht. Voor de rest is elke verdieping een doorlopende vrij gevormde ruimte waar de werknemers meer vrijheid ervaren dan in een standaard kantoorruimte. Deze vrijheid genereert extra energie bij de, veelal jonge, werknemers. Extra energie die ze ook weer kwijt kunnen in de gaming-room.

Door het aanbrengen van een aantal vides langs de gevel is de gefacetteerde huid ook binnen waarneembaar. De vides zorgen voor lange zichtlijnen in de open kantooropstelling, de totale organisatie is zo zichtbaar. Constructief bestaat het volume uit drie betonnen tafels op elkaar die gestabiliseerd wordt door de liftkern en een schijf in de middenkern. De huid bestaat uit een serie stalen spanten, die ter hoogte van de raamstroken duidelijk zichtbaar zijn.

Ontwerpsoftware

Voor de architecten was dit kantoor niet alleen een uitdaging qua vorm en indeling, al snel bleek dat een gebruikelijk CAD programma niet volstond bij het ontwerpen en uitvoeren van het plan. Er werd overgestapt naar een 3D ontwerpprogramma (Revit) met geïntegreerde Building Information Modeling (BIM). Het resultaat is een mooi voorbeeld van hoe toekomstige kantoorgebouwen er kunnen gaan uitzien in een papierloze tijd. Dankzij een bevlogen opdrachtgever en gedreven architecten is er een bijzonder gebouw neergezet. Het lijkt sciencefiction, maar het is helemaal van deze (en de komende) tijd.

Projectgegevens

TekstPeter Visser
FotografieGerard van Beek
ProjectarchitectJeroen Simons, Saxon-Lear Duckworth
ProjectteamArnold Homan, Hans van Velzen, Erik Berg, Arie de Jong, Ben van der Wal
OpdrachtgeverDecos Software Technology Group, Noordwijk
HoofdaannemerBlanksma Bouw, Alphen aan den Rijn
StedenbouwkundigeProosdij Koster, Den Haag
BinnenhuisarchitectEllis Kamerling, Oegstgeest
Adviseur constructieBartels, Veenendaal
Adviseur installatiesNelissen, Eindhoven
Adviseur interieur lichtontwerpModular, Amstelveen
Adviseur exterieur lichtontwerpiGuzzini, Antwerpen
Adviseur bouwfysicaNelissen, Eindhoven
Adviseur akoestiekKettlitz Gevel- en Dakadvies, Rijswijk
Adviseur bouwmanagementInbo Rijswijk
Adviseur bouwkostenInbo Woudenberg
Start bouw2009
Oplevering2011
Bruto vloeroppervlakte2531 m2
Totale stichtingskosten€ 6.000.000 excl. BTW
Bouwsom€ 3.900.000 incl. installaties (€ 1.200.000), excl. inrichting en BTW
Leverancier gevel coatingKunstof Coatings Nederland (KCN), Zevenhuizen
Leverancier gevel kozijnenLieftink geveltechniek, Alphen aan den Rijn

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.