Kantoor DUWO en PhD House Delft, DP6

Kantoor DUWO en PhD House Delft, DP6

Door: Jacqueline Knudsen | 27-06-2018

DP6 architectuurstudio transformeerde in opdracht van studentenhuisvester DUWO de voormalige faculteit van Physica en Elektrotechniek aan de Kanaalweg in Delft tot kantoor voor woningcorporatie DUWO en wooneenheden voor promovendi. Met veel respect voor het monument uit 1903 is een ruimtelijk en licht kantoor gerealiseerd met een aangenaam binnenklimaat. Een vleugel werd verbouwd tot PhD House, met appartementen voor promovendi.

Rond de millenniumwisseling kwam een groot deel van het TU-Noord gebied in handen van studentenhuisvester DUWO. De verouderde gebouwen op het terrein – voor het merendeel rijksmonument – stonden toen leeg en de ruimte tussen de gebouwen was geen aantrekkelijk verblijfsgebied.  In 2005 vestigde DUWO zich in het voormalige Geodesiegebouw en startte de herontwikkeling van het gebied.

Dynamohal

In 2005 verkocht DUWO de Dynamohal van faculteit voor Physica en Elektrotechniek aan DP6 architectuurstudio. Deze industriële hal, gebouwd in 1903 naar ontwerp van rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst, transformeerde DP6 tot eigen kantoor. Door terughoudendheid in aanpak en transparante toevoegingen is de openheid en industriële sfeer van dit gebouw behouden.

DP6 transformeert rijksmonument

DUWO waardeerde de wijze waarop DP6 architectuurstudio de Dynamohal had aangepakt en vertrouwde hen daarom in 2011 de complexe opgave toe om de voormalige faculteit van Physica en Elektrotechniek aan de Kanaalweg te transformeren tot kantoor voor woningcorporatie DUWO en wooneenheden voor promovendi. Het gebouw staat pal naast de Dynamohal, die bij het laboratorium hoorde.
Het rijksmonument dateert uit 1903 en is ontworpen door rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst in neogotische stijl met glas-inloodramen, gewelfde plafonds en hoge ruimtes. Het gebouw verkeerde in vervallen staat en moest ingrijpend gerestaureerd worden. Onder vele lagen verf, oude vloerbedekking en verlaagde plafonds bleken prachtige neogotische kwaliteiten verborgen te liggen.

Entree DUWO aan nieuw plein

Projectarchitect Robert Alewijnse van DP6: ‘De monumentale hoofdentree en de representatieve kant van het gebouw waren gesitueerd aan het Rijn-Schiekanaal en het lag daarom voor de hand dat hier het kantoor van DUWO zou komen. Maar omdat de ruimtes in deze vleugel kleiner zijn, en daarom beter geschikt om te transformeren tot wooneenheden, hebben we voorgesteld het programma om te draaien. De oude achterzijde is nu voorzijde van het gebouw geworden, gelegen aan een nieuw stedelijk plein, dat de verschillende omliggende gebouwen met elkaar verbindt.’ De 47 zelfstandige woningen van het PhD House hebben uitzicht over het kanaal en daar ook hun entree. De kantoren van DUWO en een informatiebalie voor internationale studenten zijn grotendeels aan het plein gesitueerd. De bestaande directeurswoning op de kop van de Schievleugel is herbestemd als verhuurkantoor.

Cortenstaal als pleister op wond

‘Een grote ingreep was de sloop van het zogenaamde IJzervrije gebouw aan de zuidkant. Voor elektromagnetische proeven was een ijzervrije ruimte nodig. Dat gebouwdeel verkeerde in slechte staat, had geen monumentale status en was moeilijk herbruikbaar. Door dit deel te slopen is het plein vergroot, een aanwinst voor de openbare ruimte. De ‘wond’ van deze ingreep hebben we bekleed met cortenstaal. Dat past mooi bij de kleuren van de monumentale bebouwing. Het is opmerkelijk dat cepezed voor de gevels van de nieuwbouw van het ISH ook gekozen heeft voor cortenstaal, maar zover ik weet hebben we die keuze onafhankelijk van elkaar gemaakt. Voor het overige zijn we zeer terughoudend geweest bij de ingrepen aan het exterieur. Aan de westgevel zijn drie bestaande ramen naar beneden uitgezaagd om een publieksingang voor DUWO te creëren.’

Ruimtelijk en licht interieur DUWO

Voor de restauratie van het interieur is zorgvuldig gekeken naar wat oorspronkelijk en wat later toegevoegd is. ‘Binnenwanden die in een latere periode zijn geplaatst hebben we verwijderd zodat er grotere ruimtes ontstonden en het gebouw ruimtelijker is geworden. De verlaagde plafonds zijn weggehaald zodat de originele troggewelven zichtbaar werden en de originele terrazzovloeren zijn weer ontbloot en gerestaureerd. Waar nieuwe doorbraken en scheidingen zijn gemaakt, hebben we die met donkere stalen kozijnen ingevuld, zodat helder is wat nieuw is.’ Kleuronderzoek wees uit dat er oorspronkelijk veel donkere kleuren waren toegepast. ‘Die hebben we niet teruggebracht, omdat de ruimte te somber zou worden. Wel hebben we hebben we de originele groene kleur van de staalconstructie teruggebracht.’ Een van de collegezalen is in oude luister hersteld, er zijn alleen enkele rijen minder banken, ten gunste van meer beenruimte. De andere zaal wordt gebruikt als kantine en voor vergaderingen, tentoonstellingen en recepties.

BaOpt: aangenaam binnenklimaat

De belangrijkste ingreep van DP6 is onzichtbaar: Om het gebouw geschikt te maken voor de kantoor- en woonfunctie, moest er een goede akoestiek en een aangenaam binnenklimaat zijn. ‘Gevelisolatie zou te weinig effect hebben en hebben we niet gedaan om de monumentale kwaliteiten te behouden. Op veel plekken zijn er van origine al dubbele gevelkozijnen, daarvan zijn alle binnenramen vervangen door geïsoleerde beglazing en is elektrisch bestuurbare zonwering toegevoegd in de zeer krappe spouw van de dubbele ramen. Het bestaande beeld blijft zo behouden en het klimaat is aanzienlijk verbeterd. Daarnaast hebben we gekozen voor het zogenaamde BaOpt systeem: door de lichte overdruk zijn voorzetramen voor de glas-in-loodramen overbodig.’ Dankzij de verfijnde meet- en regeltechniek in de BaOpt-technologie, konden grove installatiekanalen achterwege blijven. De verticale leidingen zijn bijna onzichtbaar in wandverdikkingen weggewerkt, van daaruit lopen dunne kabels naar slim en strak ontworpen horizontale panelen, waarin naast data en elektra, ook verlichting en geluidsabsorptie is opgenomen.

PhD house

De woningen in het PhD House zijn in de brede gang uitgebouwd met houten volumes die optisch los staan van de grond en het plafond. In die blokken zijn de entrees, toiletten en leidingschachten weggewerkt. Door toepassing van onder andere geïsoleerde beglazing en 175 m2 PV-panelen op het platte dak, hebben de woningen energielabel B, wat uitzonderlijk is in zo’n gebouw.

Dit artikel is onderdeel van een uitgebreidere analyse van het TU-Noord gebied, geschreven door Jacqueline Knudsen en gepubliceerd in ArchitectuurNL 3 2018

Projectgegevens

Naam projectKantoor DUWO en PhD House Delft
LocatieProfessor Schermerhornstraat en Kanaalweg Delft
Programma/functie47 appartementen en kantoor woningbouwvereniging
ArchitectenbureauDP6 architectuurstudio
ProjectarchitectRobert Alewijnse
Opdrachtgever(s)DUWO, Delft
HoofdaannemerGroenendijk PGN Bouw / Jurriens / Schakel en Schrale
LandschapsarchitectBuro Lubbers
InterieurontwerperOTH Amsterdam
Adviseur constructiePieters Bouwtechniek
Adviseur installatiesDWA, Bodegraven/Ede
Adviseur bouwmanagementBrink, Leidschendam
Leverancier(s)Akoestische panelen: Kvadrat, Amsterdam
Oplevering2017
Bruto vloeroppervlakte6100 m²
TekstJacqueline Knudsen
BeeldGerard van Beek, Jacqueline Knudsen

 

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.