Kantoor Stichting AAP Almere

Kantoor Stichting AAP Almere

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-06-2007

Projectgegevens

Projectarchitect Ir M.A.I. à Campo
Stedenbouwkundig plan POPOV architecten, Amsterdam
OpdrachtgeverStichting AAP, Almere
HoofdaannemerVan Hoogevest Bouw, Amersfoort
Adviseur ConstructiesPieters Bouwtechniek, Almere
Adviseur installaties Royal Haskoning, Rotterdam
TuinarchitectArcadis, Hoofddorp
Start bouwMaart 2005
OpleveringMaart 2006
Bruto vloeroppervlakte925 m2
Totale stichtingskosten € 1.100.000
TekstJan Bol
Foto'sJan Derwig en Gerard van Beek

De Stichting AAP, die domicilie heeft op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere, was toe aan een nieuw kantoor. Het groeiende aantal werknemers was voorheen verspreid over drie kleine gebouwen. Om reden van efficiency en uit kostenoverwegingen, is de organisatie onlangs gecentraliseerd in een nieuw tweelaags gebouw.

Architect Marc à Campo ontwierp een duurzaam en milieuvriendelijk kantoor dat aansluit bij het imago van AAP. Een ontwerp in houtskeletbouw voor gevel en interieur, een houten gevelbekleding en een mos- en sedumdak.

Er is zoveel mogelijk Europees hout met FSC-keurmerk toegepast, ook uit Nederlandse productiebossen. Zo zijn de rabatdelen van de gevelbekleding van inlands lariks, de centrale trap van inlands esdoorn en de wandbekleding van Fins berkentriplex. De bekledingspanelen in de pantry’s zijn van sloophout, net als de balie van de receptie. De entresols in de vertrekken op de verdieping onder het hoogste deel van het lessenaarsdak zijn van Nederlands vuren. De buitenkozijnen zijn gemaakt van sapupira – angelim pedra, hout uit Zuid Amerika met een oranjebruine tot donkerbruine kleur, dat aan het licht blootgesteld lichtbruin wordt.

De stalen hoofdconstructie is deels zichtbaar gelaten aan de binnenzijde. De keuze voor een staalskelet en een invulling met houtskeletbouw voor gevel en interieur betekende een toepassing van veel prefab gebouwdelen, waardoor de bouwtijd beperkt kon worden tot ongeveer negen maanden. Een sobere afwerking zonder aftimmeringen tekent het hele interieur. Verlaagde plafonds ontbreken; de leidingen van de heteluchtverwarming zijn in het zicht gelaten.
Het resultaat is een compact kantoorgebouw met een informeel karakter. Er zijn 46 vaste werkplekken en 12 flexibele. In de verkeerszones zijn bij de pantry’s ontmoetingsplekken voorzien.

Het nieuwe kantoor van de Stichting AAP maakt deel uit van een stedenbouwkundig plan van Vasili Popov voor De Kemphaan, dat ontwikkeld wordt tot 2015. Op het langgerekte terrein staan of komen verblijven voor de opvang van diverse soorten uitheemse diersoorten, de kernactiviteit van AAP.

     

Gerelateerd

Tags:
  1. galerie blom

    Kunt u mij bellen. Telefoon: 078 – 631 31 30.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.