Kantoorgebouw Acanthus de Architekten Cie

Kantoorgebouw Acanthus de Architekten Cie

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-10-2006

Heldere ontwerpuitgangspunten stoïcijns uitgevoerd

is extreem rationeel en gedisciplineerd van opzet. Tegelijkertijd relativeert het het traditionele gesloten bouwblok en het modernistische taboe op ornamentiek. Goudkleurige gevelpanelen met acanthusmotief paren postmoderne ironie aan formele distinctie.

Het naast NS-station Bijlmermeer gelegen gebouw is een rationele en droge opeenstapeling van functies en bouwvolumes. Boven een geaccidenteerd landschap annex entreeniveau zweeft een drielaags carré van kantoren. Op dit carré staan één grote dikke toren en twee dunne schijven.

Op conceptueel niveau verenigt het opgetilde carré de stedenbouwkundige voordelen van het traditionele gesloten bouwblokmet de modernistische architectonische esthetiek van een zwevende sculptuur.

De uniforme, goudkleurig gecoate aluminium gevelpanelen negeren het verschil in gevelindeling. De gouden gloed die, afhankelijk van lichtinval en kijkrichting, uiteenlopende kleurschakeringen aanneemt, verwijst met een knipoog naar het grote en snelle geld dat ten tijde van het ontwerp werd verondersteld in het gebouw zijn intrek te nemen (zakenbank ING Barings).
Het in reliëf in de gevelpanelen aangebrachte acanthusmotief relativeert prikkelend de veronderstelde onverenigbaarheid van ornamentiek en moderne vormgeving.

De heldere ontwerpuitgangspunten zijn stoïcijns doorgevoerd. Daarvoor is zelfs in de opgetilde open hoeken van het carré een kolossale voorgespannen stalen brugconstructie ingebouwd ten behoeve van de enorme uitkragingen (tot 36 meter).

Elke vorm van constructief spierballenvertoon bleef achterwege. Dat resulteert in een onderkoelde, Miessiaans aandoende schoonheid. Minder overtuigend is het ijzeren ritme waarin de gevelopeningen in de toren en de schijven zijn aangebracht. Geblindeerde glaspanelen kunnen niet verhullen dat in de achterliggende constructie soms sprake is van uitzonderingen op de regelmaat.

Projectgegevens

Architect de Architekten Cie, Amsterdam
Opdrachtgever Ontwikkelingsmaatschappij Centrumgebied (OMC), Amsterdam
Hoofdaannemer Bouwcombinatie Zuid Oost bv (Ballast Nedam, BAM NBM Bouw)
Adviseur Constructies Bartels Ingenieursbureau, Utrecht
Ontwerp Branimir Medić, Pero Puljiz met medewerking van Volker Ulric
Tuinarchitect Michael van Gessel, Amsterdam
Oplevering december 2003
Bruto vloeroppervlak 42.000 m2 (kantoor) + 17.000 (parkeergarage) m2
Differentiatie kantoor met parkeergarage voor 615 auto’s
Bouwsom € 65.000.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier gevels Van Dool Geveltechniek, De Lier
Leverancier installatietechniek BAM Techniek, Bunnik
Tekst Egbert Koster
Foto's Jeroen Musch

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.