Kantoorgebouw De Schelde

Kantoorgebouw De Schelde

Door: Petra Starink | 26-01-2015

GROUP A heeft het monumentale kantoorgebouw De Schelde in Vlissingen gerenoveerd en heringericht. Het Rijksmonument uit 1913 is nu de thuishaven van Damen Schelde Naval Shipbuilding.

De huisvesting van Damen Schelde Naval Shipbuilding bestaat uit het monumentale gebouw De Schelde, een kantoorgebouw uit de jaren 80 dat erachter ligt, en een verbindend tussendeel. Gebouw De Schelde is destijds ontworpen door J.P.Stok voor NV Koninklijke Maatschappij De Schelde.
GROUP A heeft samen met Cordeel de renovatie en herinrichting van de begane grond en het atrium van De Schelde op zich genomen, in opdracht van KSG (Koninklijke Schelde Groep). In het ontwerp hanteerde Stok een Amerikaans industriële vormentaal met Europese details. In het ontwerp zijn de onaangetaste monumentale interieurelementen als uitgangspunt genomen voor de realisatie van een representatief atrium.

Herinterpreatie van originele elementen

De donkere houten puien, de glazen overkapping en de spiltrap zijn integraal teruggebracht. De atrium vloer met de kenmerkende belijning, nieuwe borstweringen,verlichtingsarmaturen en akoestische maatregelen zijn toegepast als een herinterpretatie van originele elementen, waardoor de monumentale sfeer bepalend blijft. Het atrium is een laagdrempelig en representatief welkom voor de bezoekers met een hoogwaardige ontvangstbalie en wacht-en leesmeubel dat refereert naar de jachtbouw en luxe scheepsinterieurs. Bepalend in het ontwerp is het evenwichtig samenkomen van het klassieke atrium en het moderne restaurant en presentatieruimte. De okertinten en zwarte accenten zijn consequent doorgevoerd.

Referenties aan scheepsbouw

GROUP A heeft het verbindingsgebouw vervangen met een nieuwbouw trappenhuis en verhoogd dak. De expressieve stalen trap refereert naar de stalen rompen van de marineschepen die Damen Schelde Naval Shipbuilding ontwikkelt en bouwt. De werkplekken zijn fris en zakelijk. De hoge plafonds zijn weer zichtbaar gemaakt en de visuele relatie met het atrium is hersteld. Door de herinrichting heeft het bedrijf weer een moderne en transparante werkomgeving.

Projectgegevens

LocatieGlacisstraat 65, Vlissingen
OpdrachtgeverCordeel Nederland, Zwijndrecht
GebruikerDamen Schelde Naval Shipbuilding, Vlissingen
ArchitectGROUP A
ArchitectenteamMaarten van Bremen, Folkert van Hagen, Adam Visser, Janneke van der Velden, Raymond Leentvaar, Jos Overmars, Lolke Ket, Chris Woltjes, Raghuveer Ramesh
HoofdaannemerCordeel Nederland, Zwijndrecht
Start ontwerpoktober 2012
Oplevering 1e fase2014
Vloeroppervlak 1e fase3720 m2
Programmainterieur, renovatie, nieuwbwouw
FotografieRoos Aldershoff, Amsterdam

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,