Kantorencomplex Piet Hein Buildings

Kantorencomplex Piet Hein Buildings

Door: Petra Starink | 04-03-2014

De Piet Heinkade ten oosten van het Centraal Station vormt de ruggengraat van de Zuidelijke IJ-oever in Amsterdam. Het Piet Hein Buildings complex bestaat uit vijf kantoorgebouwen en is ontworpen door Hans van Heeswijk architecten en Dick van Gameren architecten. 

In de Piet Hein Buildings zijn geen woningen gerealiseerd. De locatie is alleen bestemd voor kantoren omdat  het gebouw vlak bij de Passenger Terminal Amsterdam gebouwd is, waar cruiseschepen aanmeren en met generatoren lawaai maken.

De Piet Hein Buildings hebben op staatniveau aan de waterkant een grote hal voor touringcars. Aan de kadezijde bevindt zich een loopbrug waarmee de passagiers van de cruiseschepen toegang krijgen tot de hal met roltrappen naar de busterminal, waar de bagageafhandeling plaats vindt. Een semiopenbare ondergrondse parkeergarage van 13.000 m2 bedient het hele complex.

Het gebouw is als een kantoor te gebruiken en is in drie zelfstandige kantoorgebouwen op te delen. Iedere entreehal is gekoppeld aan circa 9.000 m2 kantooroppervlak. In hoofdopzet zijn het drie hallen, die zelfstandig kunnen functioneren. Aan de Piet Heinkade hebben zij drie ruime en uitnodigende entreehallen. De kantoren aan de stadszijde staan in bouwblokken van negen lagen en kijken uit over de stad. Op de begane grond en eerste verdieping is een bedrijfsrestaurant. Boven de parkeergarage is een langgerekt bouwvolume van vier verdiepingen kantoren met zicht op het IJ.

Prefab gevelelementen

Twee van de vijf zelfstandige kantoorvolumes, ontworpen door Dick van Gameren architecten, zijn herkenbaar aan betonnen prefab gevelelementen. De andere drie volumes zijn ontworpen door Hans van Heeswijk architecten. De gevels aan de Piet Heinkade zijn in natuursteen en de volumes aan de binnenhoven met aluminium gevelbeplating bekleed. De materialen zijn hoogwaardig en solide en geven het karakter aan de gebouwen dat past bij de sfeer in de haven en rondom het IJ. De gevels van de dubbele, ondergrondse parkeergarage zijn van glazen bouwstenen en stralen ’s nachts naar alle kanten zacht licht uit.

Projectgegevens

Locatie Piet Heinkade, Amsterdam
Architecten Hans van Heeswijk architecten, Dick van Gameren architecten
Fotografie Luuk Kramer
Programma Kantoren, busterminal, ondergrondse parkeergarage
Oppervlak kantoren 30.200 m2
Oppervlak busterminal 4.000 m2
Oppervlak parkeerkelders 13.000 m2
Opdrachtgever Piet hein Buildings, Haarlem

Gerelateerd

Tags: