Kasteel Holterveste 's Hertogenbosch

Kasteel Holterveste 's Hertogenbosch

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-08-2009

Projectgegevens

Co-architect Hoen Architecten, Maastricht
Projectarchitect P.A.M.T. Vrencken
Medewerker R. Gruisen
Opdrachtgever Rabo Bouwfonds
Hoofdaannemer Hazenberg, Vught
Adviseur constructie Goudstikker de Vries
Adviseur installaties Duinwijck, Leusden
Start bouw Begin 2005
Oplevering Eind 2006
Bruto vloeroppervlakte 16.130 m2
Bruto inhoud 57.330 m3
Differentiatie 30 grondgebonden woningen, 8 torenwoningen, 26 appartementen
Tekst Peter Visser
Foto's Ger van der Vlugt/ DAPh

Sinds de oplevering van de eerste kastelen in 2001 is gestaag doorgebouwd in Haverleij. Inmiddels staan er, naast het grotere slot Haverleij, zes van de geplande negen kastelen en het zevende kasteel is in aanbouw. De opzet van de kastelen is in principe iedere keer hetzelfde, maar de uitwerking is zeer verschillend. Kasteel Holterveste draagt de postmoderne signatuur van architect Michael Graves.

Kasteel Holterveste is in alles een kasteel. Er is een oprijlaan, een poortgebouw en er zijn torens. En dat alles overgoten met het post-moderne sausje zoals we dat kennen van Michael Graves. Niets nieuws dus, maar toch is er iets dat het de moeite waard maakt het nader te bekijken. Afgezien van alle uiterlijke vertoon, een kwestie van smaak zullen we maar zeggen, is het namelijk een goed opgezet project.
Holterveste bestaat uit 38 eengezinswoningen en 26 appartementen, gegroepeerd rond een ruim open binnenhof. In tegenstelling tot sommige andere kastelen is al het parkeren onder deze binnenhof gesitueerd, waardoor er een grote gemeenschappelijke buitenruimte ontstaan is.
De binnenhof is een ideaal speelterrein voor kinderen, maar is ook geschikt voor buurtactiviteiten. Een aantal prieelachtige gebouwtjes vormen de toegangen tot de parkeergarage en geven de binnenhof een rustiek karakter.
De eengezinswoningen hebben allemaal een terrasje bij de voordeur aan de binnenhof, hetgeen de sociale contacten bevordert. En het hele binnengebied is daarvandaan te overzien, wat de bewoners een gevoel van veiligheid geeft.

Het complex is zeshoekig van vorm, waarbij de noordelijke wand de appartementen herbergt en de toegangspoort tot het kasteel vormt. Door het hogere appartementengebouw aan de noordkant te plaatsen hebben de eengezinswoningen geen last van de schaduw ervan. De eengezinswoningen vormen de andere wanden met op elke hoek een verbijzonderde torenwoning.
De woningen zijn riant opgezet en hebben elk minstens één balkon of terras. Voor woon-, eet-, slaapkamer en thuiskantoor ontwikkelde Michael Graves verschillende afbouwpakketten waar de kopers uit konden kiezen.
De bewoners zijn tevreden, dat mensen de architectuur afdoen met termen als kitsch of nepoud, maakt hen niet uit. De ruimte en de sfeer van Holterveste is voor hen veel belangrijker.

 

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.