Kavel bepaalt ontwerp modern woonhuis

Kavel bepaalt ontwerp modern woonhuis

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2006

Projectgegevens

ArchitectErik Wamelink, Lievelde
OpdrachtgeverJ.H Bosman, Halle
HoofdaannemerAannemersbedrijf Scheffer Halle bv
Adviseur ConstructiesAdviesburo ing F. Wiggers, Varsseveld
Adviseur Installaties en BouwfysicaBosman, Halle
TuinarchitectErik Wamelink
Opleveringjanuari 2003
Leverancier PV cellenTechneco, Delft
Leverancier zinken dakWentzel/Rheinzink, Amsterdam
Brutovloeroppervlak444 m2
Bruto inhoud 1310 m3
Differentiatieseniorenwoning 192 m2, woning 252 m2
TekstPeter Visser
Foto'sBOUW

Het woonhuis van de familie Bosman valt in het Achterhoekse dorpje Halle danig uit de toon, gelukkig in goede zin.
Opdrachtgever Bosman wist wat hij wilde: een woonhuis voor een gezin met drie kinderen, een seniorenwoning, een multifunctionele studio en intelligent energiegebruik. Dat laatste vloeit voort uit het feit dat hij een installatiebedrijf heeft.
De architect liet zich inspireren door de bouwkavel, rekening houdend met de omgeving en de stand van de zon. Wamelink ontwierp een langwerpig pand, haaks op de weg, met de functies achter elkaar.
Het huis is een knipoog naar de traditionele boerderijbouw, zonder dat het de trekken van een boerderette vertoont.

Voor de cv-installatie is gekozen voor warmtepompen die aardwarmte benutten voor huishoudelijk gebruik. De apparatuur is weggewerkt in de vloer van de garage.
De slaapkamers hebben kleine ramen aan de zuidkant en grote aan de noordzijde, waardoor licht en zomerse warmte worden geweerd en de bewoners toch met zonlicht ontwaken.
De woonkamers op de begane grond zijn uitgevoerd met grote raampartijen op het zuiden.
Het huis heeft aan twee zijden een luifel, op het zuiden voorzien van zonnecellen die in de zomer meer energie leveren dan de bewoners verbruiken. Op het dak ligt een dikke laag dakvegetatie, die dienst doet als isolatie van de bovenverdieping.
De enige kritiek die je op het gebouw kunt hebben, betreft het gebruik van de zwarte bakstenen. Die maken het geheel wat somber en het materiaal is verder nergens in Halle toegepast. Maar verder niets dan lof.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.