Kazerne ANTON

Kazerne ANTON

Door: Petra Starink | 29-03-2016

ME-2 architecten ontwierp kazerne ANTON in Amsterdam Zuid-Oost en is begin maart in gebruik genomen. De kazerne is een van de 20 kazernes van Brandweer Amsterdam Amstelland en biedt ruimte aan drie uitrukvoertuigen met bijbehorende werkplaatsen en vormt de accommodatie voor het kazernepersoneel en stafmedewerkers.

ANTON is ontworpen voor een permanente bezetting van 12 personen en is uitgerust met slaapvertrekken, een recreatieruimte, professionele keuken en uitgebreide sportfaciliteiten, kantoren en een instructieruimte. De kazerne is als een geometrische elleboogvorm op een bestaande talud op de locatie geplaatst; extravert richting de openbare ruimte aan de voorzijde, ingetogen met een besloten binnenterrein aan de achterzijde. Rondom de kazerne biedt het terrein ruimte aan het opstellen van de uitrukvoertuigen, een was- en knipplaats, parkeerplaatsen en een overdekte fietsenstalling. Op het binnenterrein is een sportveld.

Vier tinten baksteen

Door de toepassing van vier tinten baksteen krijgt de gevel een bijzondere horizontale belijning. Deze gelaagdheid in grijstinten is een reflectie van de snelheid van de verkeersbewegingen rondom het bouwwerk en symboliseert de grilligheid van een boven het maaiveld uitstekend brok natuursteen. De sobere uitstraling wordt versterkt door de toepassing van zwarte aluminium kozijnen en een semitransparante gevel van houten lamellen ter plaatse van de multifunctionele buitenruimte op het dak van de remise. De entree en de overheaddeuren voor de uitrukvoertuigen zijn als accenten uitgevoerd in een combinatie van helderwit en brandweerrood.

Scheiding schoon en vuil

Vanuit het programma zijn functies op een logische wijze samengevoegd en aan elkaar gekoppeld. Er wordt gewerkt op de begane grond , gesport in het souterrain en gerecreëerd op de verdieping.Door slim om te gaan met het hoogteverschil op de locatie kan het uitrukken op de tussenverdieping – de begane grond – plaatsvinden. In het ontwerp is bijzondere aandacht besteed aan de scheiding van het vuile en schone gebied. Roet en vuil van brandweerpakken, materialen en voertuigen blijven door een effectief ontworpen schoonlooproute achter in de remise en de bijbehorende werkplaatsen. Hiermee wordt in de rest van de kazerne een schone en hygiënische omgeving gewaarborgd.

Duurzaam energieconcept

De te overbruggen hoogteverschillen in het terrein, de uitkraging ter plaatse van de entree, grote horizontale raampartijen, forse overspanningen van de verdiepingsvloeren en een hoge vloerbelasting in de remise hebben constructief voor grote uitdagingen gezorgd. Uiteindelijk is er gekozen voor een traditionele constructie van in het werk te storten schoonwerk beton in combinatie met prefab kanaalplaten. In samenwerking met SEARCH is bij de start van het project een duidelijk ambitiedocument opgesteld, wat heeft geresulteerd in een duurzaam energieconcept. Dankzij toepassingen als een lucht/water warmtepomp, een netgekoppeld PV systeem en LED-verlichting is het bouwwerk met een A++ energielabel voor utiliteitsbouw opgeleverd.

Projectgegevens

Naam projectKazerne ANTON
LocatieLangbroekdreef/Gooiseweg Amsterdam Zuid Oost
ArchitectenbureauME-2 architecten
Opdrachtgever(s)Brandweer Amsterdam Amsteland, Bram Tromp
HoofdaannemerBouwbedrijf Deelen
Adviseur constructiePieters Bouwtechniek
Adviseur installatiesAdviesbureau Sijperda-Hardy. Aannemer installaties: Klaver Giant Groep

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.