Kerkverzamelgebouw De Kandelaar Amsterdam

Kerkverzamelgebouw De Kandelaar Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-03-2008

Projectgegevens

ProjectarchitectenRia Smit, Martin Kuitert
MedewerkersJan Koning, Ana Maria Schmidt-Chavez, Yuri Werner e.a.
Opdrachtgever Rochdale/Delta Forte, Amsterdam
HoofdaannemerBouwbedrijf Kakes, Zaandam
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Haarlem
Bouwfysisch adviseurWE adviseurs, Tilburg
Start bouw2005
Oplevering 2007
Bruto vloeroppervlakte 7058 m²
Differentiatie kerkzalen, kantoren en vergaderzalen, ontvangsthal met doopvont, 27 woningen, kinderdagverblijf, horeca
Bouwkosten€ 9.600.000 incl. installaties, excl. BTW
TekstPeter Visser
Foto’s Ger van der Vlugt

Door de vernieuwingen in de Bijlmer en de daarmee gepaard gaande sloop van parkeergarages is meer dan de helft van de circa 80 kerkgenootschappen daar dakloos geworden. Voor vijftien daarvan is er nu onderdak gecreëerd in het nieuwe kerkverzamelgebouw De Kandelaar, dat een stedenbouwkundig accent vormt aan de verlaagde Bijlmerdreef.

De Bijlmerdreef is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Door verlaging naar maaiveldniveau en veel nieuwbouw met winkels, horeca en bedrijven in de plint is het een levendige boulevard geworden. Om de leefbaarheid te versterken bouwde woningstichting Rochdale dit kerkverzamelgebouw.

Het gebouw staat in de rooilijn van de Bijlmerdreef en vormt een nieuwe kop op de flat Grubbenhoeve. De toren met 27 appartementen heeft de maximaal toegestane hoogte van 38 meter en vormt zo een herkenningspunt aan de Bijlmerdreef.
Samen met het nieuwe Cultureel Educatief Centrum creëert het complex een voorplein in de richting van de grote omsloten voorruimte
van de flat Grubbenhoeve. Aan de zuidzijde van het gebouw ligt een groenzone waar de metro, op nu erg grote hoogte, doorheen loopt.

Het complex omvat een groot aantal functies, de hoogbouw bestaat uit een horecavoorziening op de eerste twee lagen en woningen daarboven. De twee woningen op de hoogste verdieping zijn voorzien van patio’s.

De laagbouw bestaat uit een kinderdagverblijf op de begane grond, met afgescheiden buitenspeelruimte in de groenzone. Op de begane grond is ook de ontvangsthal voor het (kerk)zalencentrum, met gemeenschappelijke keuken en doopvont.

De vier overige verdiepingen, ook boven het kinderdagverblijf, vormen de hoofdmoot van het zalencentrum, met op de eerste verdieping kantoren en gecombineerde naschoolse opvang/vergaderzalen. Op de tweede verdieping bevinden zich kantoren en vier als kerk te gebruiken zalen met balkons, op de derde verdieping de grote zaal, ook met balkon. De zalen zijn multifunctioneel, een voorwaarde voor een goede exploitatie van het gebouw.

Sprekende gevels
De toegangen tot al deze onderdelen liggen allemaal aan het voorplein en zijn voorzien van luifels. De ingangen van zalencentrum en kinderdagverblijf zijn verbonden door een horizontaal in de hoek doorlopende transparante pui. Omdat gangen en trappenhuizen direct achter deze pui liggen, zijn de bewegingen van mensen vanaf het voorplein goed te zien.
Aan de kant van de groenzone zijn twee glazen volumes aan het hoofdvolume toegevoegd, een glazen uitbouw aan het kinderdagverblijf en glazen balkons aan de woningen. De kozijnen van de serres verspringen in de gevel en hebben een gekleurde omlijsting.
De vier kleinere kerkzalen zijn voorzien van telkens twee identieke, maar gedraaide prefab betonnen doosjes met glas in verschillende kleuren. Zinken losanges golven over de daken van het lage bouwdeel en de uitbouw van het kinderdagverblijf en tegen de zijgevel van de toren. Door al deze accenten krijgt het complex een eigen sprekend karakter.

Licht en ruim interieur
Opvallend in het interieur van het zalencentrum zijn de riante trappenhuizen. Niet zozeer een keuze van de architect, maar gewoon een gevolg van brandweervoorschriften. De architect maakt hier dankbaar gebruik van de noodzakelijke ruime vluchtroutes.
In de ontvangsthal bevindt zich de doopvont, die op diverse niveaus met water gevuld kan worden, zodat meerdere kerkgenootschappen ervan gebruik kunnen maken.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.