Klassiek kozijnprofiel in West-Indische buurt

Klassiek kozijnprofiel in West-Indische buurt

Praktijkcase
Door: Eisma Content Marketing | 25-10-2016

Sité Woondiensten in Doetinchem heeft in samenwerking met Bouwbedrijf Van Wijnen uit Eibergen een groot renovatieproject opgeleverd in de West-Indische buurt in Doetinchem. Kozijnenproducent Weneko, die uitsluitend met de kozijnprofielen van VEKA werkt, is ingeschakeld om 177 woningen te voorzien van nieuwe kozijnen. Erik Langen, projectmanager bij Sité Woondiensten, had met de renovatie vooral de toekomst van de wijk in gedachten: “Wat we voor ogen hadden met dit project is het verlagen van de woonlasten van bewoners, het verhogen van comfort en de verbetering van het kwaliteitsniveau van de woningen.”

Al wandelend door de West-Indische buurt vertelt Langen over het grote project dat van ontwerp tot oplevering een jaar heeft geduurd. “Van de 177 woningen zijn alle kozijnen vervangen, met uitzondering van de keukenkozijnen. De nieuwe kozijnen moesten aansluiten bij de oorspronkelijke vormgeving van de wijk. We wilden een huis waar de bewoners weer trots op kunnen zijn.” En dat is te zien, want de wijk is aanzienlijk opgeknapt. Doordat de nieuwe kozijnen allemaal dezelfde roomwitte kleur en klassieke, houten uitstraling hebben is er zichtbaar eenheid gecreëerd in de buurt.

Klassieke look

Naar aanleiding van een voorstel van de hoofdaannemer heeft Sité Woondiensten een bedrijfsbezoek aan Weneko gebracht. “Bij de keuze voor kozijnen hebben we rekening gehouden met de kwaliteit, vormgeving, profilering en kleur, en tijdige levering in verband met de subsidie die wij kregen van de provincie Gelderland.” De nieuwe profielserie van VEKA sloot goed aan bij deze eisen. Deze serie is speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld en bestaat uit verschillende profielen met elk zijn eigen vorm. Daardoor zijn alle gangbare bouwstijlen met één profielserie mogelijk. De serie bestaat uit de Sofline82NL het traditionele Hollandse kozijn, de Softline82NL RETRO met een jaren dertig uitstraling en de Softline82AD die opvalt door de elegante vormen, licht afgeronde kanten en smalle aanzichtsbreedten. De kozijnprofielen zijn niet alleen toepasbaar in de renovatie, maar ook geschikt voor nieuwbouwprojecten.

Om de klassieke look van het houten kozijn te behouden, is bij de woningen in Doetinchem gekozen voor de Softline82NL RETRO. In overleg met de fabrikant heeft Langen nog enkele wijzigingen in het profiel van de kozijnen aan laten brengen. “Veel mensen hadden zonwering of rolluiken. Weneko heeft een voorziening aangebracht in het profiel zodat dergelijke zaken bevestigd kunnen worden zonder kwaliteitsverlies van het kozijn.”

Recycling

De bestaande kunststofkozijnen van de woningen zijn afgevoerd naar VEKA recycling. Een gesloten kringloop waar de zuivere kunststof uit de oude kozijnen wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe kozijnen. De kunststofkozijnen zijn dan ook gemaakt van 100% recyclebaar materiaal. Bovendien is het kunststofprofielsysteem onderhoudsvriendelijk, en vanwege goede isolatie energie- en kostenbesparend. De kozijnprofielen hebben dikwandige profielen, waardoor hang- en sluitwerk zeer stevig wordt vastgezet en ramen en deuren jarenlang probleemloos blijven functioneren.

Strakke deadline

Eén van de grootste uitdagingen was volgens Langen de deadline in verband met de verkregen subsidie. Iedere dag werd er een andere woning onder handen genomen en opgeleverd. Dit betekende een strakke planning met duidelijke afspraken, zodat zowel de opdrachtgever, aannemer, fabrikant en huurders wisten waar ze aan toe waren, Langen: “In verband met het verkrijgen van subsidie was het van belang om vóór 31 december 2015 zeker honderd woningen geheel aangepakt te hebben. Dat vereiste van alle partijen niet alleen voortvarendheid, maar ook goede onderlinge afstemming.” Inmiddels zijn alle woningen voorzien van nieuwe kozijnen. Langen laat trots zijn blik glijden over de gerenoveerde woningen: “We zijn heel tevreden over het eindresultaat. Het sluit aan bij de verwachtingen van de bewoners. Dat komt op de eerste plaats. En dus zijn wij ook tevreden. Je ziet op diverse plaatsen dat bewoners zich betrokken voelen bij het in stand houden van de kwaliteit, dat vinden wij heel belangrijk.”

Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad ArchitectuurNL.  De fabrikant laat zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe ze kunnen samenwerken met de architect.

 

Projectgegevens

Locatie Doetinchem
Programma/functie Woningen
Opdrachtgever(s) Site Woondiensten
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Van Wijnen
Tekst Eisma Content Marketing
Beeld Eisma Content Marketing

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.