Klinkend tijdelijk onderkomen

Klinkend tijdelijk onderkomen

Door: Peter Visser | 09-11-2015

De dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater aan het Haagse Spuiplein gaan sluiten. Na een hoop politiek gedoe lijkt het erop dat het ontwerp van Jo Coenen voor een nieuw onderkomen voor het Residentieorkest (RO), het Nederlands Danstheater (NDT), Stichting Dansen Muziekcentrum Den Haag (DMC) en het Koninklijk Conservatorium er nu écht gaat komen. Dat betekent dat er voor RO, NDT en DMC tijdelijke huisvesting nodig is.

Omdat de nieuwbouw op dezelfde plek komt als beide theaters, moest er elders een tijdelijke huisvesting gezocht worden. In eerste instantie werd gedacht aan een verbouwing van een bestaand gebouw, maar toen architect Thijs Mauve dit ter ore kwam, nam hij contact op met de theaterdirectie om te tonen dat hij voor minder geld een beter nieuwbouwtheater kon bouwen. Na een vergelijking tussen de diverse mogelijkheden koos de gemeente uiteindelijk voor dit nieuwbouwplan op het voormalige Norfolkterrein aan de Scheveningse haven, het Zuiderstrandtheater. Het gebouw is tijdelijk, totdat de nieuwbouw aan het Spuiplein af is, naar verwachting pas in 2019.
De gemeente is eigenaar van het theater en heeft op deze plek woningbouwplannen. Maar of het dan echt gaat verdwijnen is nog maar de vraag. ‘De gemeente zou wel gek zijn om het te slopen, het heeft een gunstige uitstraling op dit deel van Scheveningen’, aldus Thijs Mauve. Want naast gebruik als theater is het ook geschikt voor congressen bijvoorbeeld. Maar ook de Volvo Ocean Race wist afgelopen zomer zijn weg naar het Zuiderstrandtheater te vinden voor een driedaags festival aan de Scheveningse haven. Er zijn dus mogelijkheden om het gebouw na het vertrek van NDT en RO te blijven gebruiken.

Eén zaal

Het gebouw bestaat uit een staalconstructie met 25 centimeter dikke wanden bij geluidsgevoelige gevels en een afwerking met golfplaat voor de overige ruimtes. Een robuust gebouw dat makkelijk langer dan vijf jaar mee kan, al zullen de golfplaten op een gegeven moment vanwege de zilte lucht wel eens vervangen moeten worden.
Het theater heeft slechts één zaal die zowel gebruikt wordt door het RO als door het NDT, opmerkelijk omdat muziek en dans compleet andere eisen aan een zaal stellen. Er is gekozen voor een oplossing met een demontabele orkestschelp, die kan fungeren orkestbak, als podium of als ruimte voor extra stoelen.
Een subtiele elektronische versterking bij de muziekuitvoeringen en klankkaatsers in de zaal zorgen voor precies het goede geluid. De hoge toneeltoren kan worden afgesloten bij muziekuitvoeringen. Volgens de musici is de akoestiek hier beter dan in de dr. Anton Philipszaal.
De zaal doet erg aan het Lucent Danstheater denken en dat was ook precies de bedoeling. Zo zouden veel bruikbare onderdelen, zoals bijvoorbeeld de stoelen, meegenomen kunnen worden. Uiteindelijk moest dat nog even wachten omdat de plannen in het Spuikwartier vertraging opliepen. De zaal telt 1000 stoelen verdeeld over 24 rijen wat een goed zicht op het podium garandeert.
Het afgelopen seizoen is het theater al een aantal malen gebruikt, maar op 5 september 2015 is de grote opening en zijn NDT en RO definitief verhuisd naar een theater op een schitterende locatie. Daarover wil de architect nog wel even iets kwijt, hij had liever de ingang aan de zeezijde gehad, dan hadden ook de foyers een uitzicht gehad op zee.
De gemeente wilde echter beslist dat bezoekers vanuit de stad direct de ingang konden zien en daarom is nu ook vanuit de foyers uitzicht op de haven en de stad. Het gebouw van 5200 m2 heeft uiteindelijk een bouwsom gekend van € 11.000.000. Het ontwerp is een samenwerking van Thijs Mauve Architecten, Groenland Architecten en Atelier Wouter Hilhorst.

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 5 van 2015.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.