KWR Watercycle Research Institute

KWR Watercycle Research Institute

Door: Petra Starink | 25-05-2015

Architectenbureau cepezed heeft voor het KWR Watercycle Research Institute een gebouw ontworpen dat sterk verweven is met het omliggende landschap. Het gebouw is ruim een meter van het maaiveld opgetild en vormt een open en transparant paviljoen op een plateau.

Het KWR Watercycle Research Institute  is een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van water en watercycli dat kennis ontwikkelt en ontsluit voor uiteenlopende typen organisaties. Het nieuwe kantoorgebouw vervangt het verouderde en achterhaalde onderkomen.

Doorgangen en loopbruggen

Het ontwerp van cepezed is sterk verweven met het landschap. Het paviljoen is grotendeels van glas. De gebouwstructuur bestaat voor een belangrijk deel uit twee generieke beuken met een diepte van twaalf meter. Deze kennen geen dragende wanden en hebben een bruto verdiepingshoogte van vier meter. Dit maakt dat iedere denkbare combinatie mogelijk is van laboratoria, kantoren en gedeelde functies als overlegplekken en stilteruimten. De beuken staan met elkaar in verbinding door middel van doorgangen en loopbruggen.

Getrapt atrium

Tussen de beuken in vormt een getrapt atrium het kloppend hart van het gebouw; dit is de  plek waar men kan samenkomen. Het restaurant onderin, aan de zuidzijde van het gebouw, is afsluitbaar van de rest van het atrium en zodoende tevens multifunctioneel bruikbaar voor bijvoorbeeld bijeenkomsten. De overige functies zijn separaat ontsloten en blijven dus altijd goed bereikbaar.

Duurzaamheidsmaatregelen

De parkeerplaatsen zijn vrij in het groen gesitueerd, zodat medewerkers iedere morgen een kleine wandeling door het landschap naar het gebouw maken. De fietsenstalling is verzonken onder het looppad. Het paviljoen heeft een vegetatiedak dat via het centrale, getrapte atrium naar binnen lijkt door te lopen, waardoor de natuur zich bijna letterlijk in het gebouw voortzet. Het ontwerp is daarnaast voorzien van een reeks integraal meeontworpen duurzaamheidsmaatregelen die passen bij KWR en dan ook deels gericht zijn op een optimale waterhuishouding.

Projectgegevens

Locatie Groningerhaven 7, Nieuwegein
Opdrachtgever KWR Watercycle Research Institute, Nieuwegein
Architect architectenbureau cepezed, Delft
Interieurarchitect Fokkema & Partners Architecten, Delft
Projectmanagement HEVO, Den Bosch
advies constructies PBT; Pieters bouwtechniek, Amsterdam
advies installaties DWA, Ede
advies bouwfysica, akoestiek en duurzaamheid DGMR, Arnhem
stedenbouw West8 urban design & landscape architecture, Rotterdam
aannemer Aqua Redivivus (Van Wijnen Arnhem, Alkonder Hengelo, Kuijpers Den Bosch, Mourik Groot-Ammers)
realisatie 2015
bvo 6.370 m
fotografie Leon van Woerkom

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,