Landgoed Broekhuizen

Landgoed Broekhuizen

Door: Petra Starink | 03-01-2017

Het monumentale Parc Broekhuizen in Leersum is na een intensieve herontwikkeling heropend. Braaksma & Roos Architectenbureau, RAB en interieurarchitect Judith van Mourik, hebben het hoofdhuis met bijgebouwen herontwikkeld tot hotel, twee restaurants en evenementenlocatie.

Als één concept ontworpen

Het landschap en de gebouwen van Landgoed Broekhuizen zijn duidelijk als één concept ontworpen en vormen een onlosmakelijke eenheid. Vanuit het hoofdhuis lopen lange zichtlijnen die doorkijkjes bieden op de boerderij, het koetshuis en de orangerie. In het masterplan van Braaksma & Roos Architectenbureau vormt deze eenheid het absolute uitgangspunt voor de herontwikkeling. Het nieuwe programma is zorgvuldig gekozen,een optimale balans tussen een duurzame, kansrijke exploitatie en de kernwaarden van het monument.

Transformatie tot hotel en restaurant

Het hoofdhuis is getransformeerd tot hotel en restaurant van topchef Marco Westmaas. Het nieuwe programma sluit naadloos aan op de monumentale structuur van het gebouw. De begane grond, waar zich vroeger de keuken en personeelsruimten bevonden, biedt nu ruimte aan restaurant Voltaire. De voorname stijlkamers op de bel-etage vormen hoogwaardige vergader- en trouwzalen. De slaapvertrekken op de bovenste verdiepingen zijn getransformeerd tot veertien exclusieve hotelkamers.

Het interieur van Judith van Mourik combineert de historische uitstraling met eigentijds design en hoogwaardige materialen: allure met een creatieve twist.

Installaties weggewerkt

Er is een grote hoeveelheid installaties in het monumentale gebouw verwerk . In het hoofdhuis was geen structuur aanwezig om de nieuwe, moderne techniek in te passen; ventilatie, koeling, data, elektra – al deze installaties leggen een enorm beslag op het gebouw. Kanalen en schachten zijn met chirurgische precisie in de vloeren en wanden ingeweven.  Alles met het doel om de betovering van het hoofdhuis en de monumentale structuur zoveel mogelijk intact te laten.

Bijgebouwen

In de boerderij opent chef Westmaas het restaurant Yard. Het voormalige koetshuis wordt een hoogwaardige feestlocatie met nog acht hotelkamers op de verdieping en uitzicht op het hoofdhuis. Samen met de landschapsarchitect is veel aandacht besteed aan het verbeteren van de bereikbaarheid, routing over het terrein en parkeergelegenheid. Tussen de auto’s op het nieuwe parkeerterrein ter plaatse van de oorspronkelijke boomgaard zullen in de toekomst weer grote bomen groeien. Ook de moestuin wordt weer in ere hersteld, vanuit de boerderij kijkt men dan weer uit over de gewassen die in eigen keuken zullen worden gebruikt.

Projectgegevens

Naam projectLandgoed Broekhuizen
LocatieBroekhuizerlaan 2 , Leersum
Programma/functieHotel, restaurant, vergader en feestlocatie
ArchitectenbureauBraaksma & Roos Architectenbureau
ProjectteamProjectleiding: Restauratie Advies en Begeleidingsbureau (RAB)
Opdrachtgever(s)Particulier
HoofdaannemerKoninklijke Woudenberg
InterieurontwerperJudith van Mourik
Adviseur installatiesBerkhof Boerboom Pothoven
Adviseur bouwfysicaLBP Sight
Start bouw2012
Oplevering2016
BeeldArjen Veldt

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.