Landhuis Van den Broek Almere Overgooi

Landhuis Van den Broek Almere Overgooi

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-01-2008

Projectgegevens

Projectarchitect Sander Mirck
Projectmedewerker David Künzel
Ontwerp interieur Sander Mirck, Roos Meeder en Simon Jongma
Opdrachtgever Familie Van den Broek
Hoofdaannemer Aannemersbedrijf Van den Broek, Almere
Adviseur constructie Ingenieursbureau Boorsma, Drachten
Start bouw September 2004
Oplevering 2007
Bruto vloeroppervlakte circa 450 m²
Bruto inhoud circa 1700 m3
Leveranciers
Leisteen Herbeumont, België
Houtconstructie GLC houtconstructies, Arnhem
Daken Opstalan, Oisterwijk
Tekst Jan Bol
Foto’s Sander Mirck

Achter een tamelijk gesloten westfront van overwegend roodbruine Belgische leisteen gaat een uitermate lichte en luchtige villa van één bouwlaag schuil. Op een stramien van 5,80 meter x 5,80 meter hart op hart is een constructie gebouwd van houten kolommen en houten liggers. De gevels aan de privacykant van de woning zijn ingevuld met verdiepinghoog glas. Die kant grenst aan een groot terras. Aan de zuidzijde daarvan is een zwembad voorzien, dat tevens dient als een barrière vanaf de oprit. Aan de noordzijde van het terras loopt het dak over een stramien breed door boven de buitenruimte, waardoor er een overgangsgebied ontstaat tussen terras, keuken en een lange gang over de hele diepte van het pand, die de slaapkamers aan de koele noordzijde van de villa ontsluit.

Het gaat om een ouderslaapkamer met aangrenzend een grote badkamer. Verder zijn er drie slaapkamers, alle even groot, elk voorzien van een eigen natte cel. De entree van de badkamer en de slaapkamers vanuit de lange verdeelgang is via een portaaltje per twee deuren. Daardoor blijft de gang sober en strak. Alle deuropeningen liggen achter elkaar op een lijn, waardoor er min of meer een parallelle tweede gang ontstaat en bovendien alle geschakelde kamers onderling makkelijk contact maken.
Bewust centraal punt is de keuken. Het deel tussen op een niveau net boven de vloer van de rest van de villa een soort eiland tussen terras, woonkamer en slaapzone. In de westgevel is een verdiepinghoge uitsparing in de stoere leisteengevel, waarachter een patio van een stramienvierkant groot is gecreëerd. Die kleine patio biedt contact met de straat zonder al te veel inkijk en brengt tevens licht naar binnen in de aangrenzende binnenruimten.
De entree aan de zuidzijde is simpelweg gemaakt door een uitsparing in het vierkante stramien en ook overdekt, waardoor weer een soepel overgangsgebied tussen buiten en binnen ontstaat.
Het hele interieur baadt in het licht. Niet in de laatste plaats door het markante sheddak dat bedekt is met rood koper. Door deze dakvorm ziet het gebouw er nogal utilitair uit, net als de vroegere textielfabrieken bijvoorbeeld, waar het gefilterde noorderlicht ook zo belangrijk was.

De robuuste leisteengevel is rondom doorgaand en kent twee overgangen in hoogte, van gebouwhoog tot ruim twee meter. De laatste hoogte is die van de erfscheiding aan de zuid- en oostzijde om het zwembad en het terras. De eerste overgang in hoogte is zichtbaar in de straat- of westgevel, ter plaatse van de kantoorruimte. De tweede overgang is zichtbaar waar de oostgevel van het noorden uit gerekend doorsteekt als een architraaf en ongeveer halverwege het terras de tuinmuur ontmoet.
Het metselen van de leisteengevels was begrotelijker dan gedacht. Om voldoende horizontale tekening in de metsellagen te houden, moesten de stenen op vorm en in het bijzonder op dikte gesorteerd worden. Dat sorteren vertraagde de metselwerkzaamheden aanzienlijk. Troost is dat deze inspanning reliëf biedt aan een strak en mathematisch architectonisch concept.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.