Le Medi Rotterdam

Le Medi Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-07-2009

Projectgegevens

ProjectarchitectJeroen Geurst
Medewerkend architect Korteknie Stuhlmacher architecten, Rotterdam
Landschapsarchitect dS+V Rotterdam i.s.m. Geurst & Schulze architecten
Beeldend kunstenaar Arno Coenen, Amsterdam
OpdrachtgeversCOM Wonen Rotterdam, ERA Bouw Zoetermeer, Woonbron Rotterdam
Hoofdaannemer ERA Bouw, Zoetermeer
Adviseur constructie Adviesbureau Steens, Zoetermeer
Adviseur installaties en bouwfysica Wolf Dikken Adviseurs, Wateringen
Adviseur bouwkosten VGG Adviseurs, Capelle a/d IJssel
Start bouw September 2006
Oplevering Januari 2009
Bruto vloeroppervlakte 15.554 m2
Bruto inhoud 45.418 m3
Differentiatie 93 grondgebonden woningen
Bouwsom€ 12.900.000 incl. installaties en parkeren excl. inrichting en BTW
Leverancier keimverf/schilderwerk gevels Keim Nederland, Almere
Leverancier graniet, raamkaders, dakranden Natuursteenbedrijf Van der Mijle, Dordrecht
Leverancier baksteen De Rijswaard, Aalst
Leverancier hekwerken Meta Plus, Alphen a/d Rijn
TekstPaul Groenendijk
Foto’sStefan Müller

Le Medi is de naam van een mediterraan wooncomplex in de Rotterdamse stadsvernieuwingswijk Bospolder. Het initiatief voor dit multiculturele bouwproject is genomen door Hassani Idrissi. Deze cultureel ondernemer was eerder betrokken bij een fontein op het Noordplein en een Marokkaans restaurant. Aanvankelijk was er geen concrete locatie. Op een geschikte plek in Bospolder in de deelgemeente Delfshaven is het idee verder stedenbouwkundig verkend door One Architecture. Jeroen Geurst was als supervisor voor deze wijk verantwoordelijk voor de uiteindelijke inpassing in het stedenbouwkundig plan van de gemeente Rotterdam. Vervolgens werd Geurst & Schulze benaderd om het complex architectonisch vorm te geven.
Architect Jeroen Geurst reageerde aanvankelijk gereserveerd op dit verzoek. Hij is geen liefhebber van klakkeloze vormimitaties, het opleuken van hedendaagse architectuur met exotische toeters en bellen en zal dan ook niet gauw Scandinavische of Amerikaanse woningen ontwerpen. Hij vindt het echter wel interessant om elementen uit andere stijlen en culturen te gebruiken. Vooral de Noord-Afrikaanse architectuur heeft zijn interesse. Daarmee treedt hij in een Nederlandse traditie; Kromhout en De Bazel werkten begin twintigste eeuw met oriëntaalse motieven en vanaf de jaren vijftig lieten Herman Haan, Aldo van Eyck en Piet Blom zich inspireren door de kasbahgedachte. Zelf reisde Geurst ook door de woestijn van Afrika.

Variatie
Uitgangspunt voor de architectuur is een intelligente set regels waarmee variatie wordt gegarandeerd. Door te bedingen dat een tweede bureau (Korteknie Stuhlmacher) bij het project werd betrokken werd geforceerde variatie voorkomen. Het resultaat past op vanzelfsprekende wijze in de context, waar de traditionele bouwblokken van begin twintigste eeuw en de stadsvernieuwing uit de jaren tachtig samenkomen met een enclave wederopbouw ten gevolge van een geallieerd vergissingsbombardement uit 1943. Bovendien is het complex gunstig gelegen ten opzichte van winkels en markt en metro, tram en uitvalswegen. Op het oude spoorwegemplacement dat de wijk aan de zuidkant begrenst wordt een park aangelegd.

Hof met toegangspoorten
Het complex vervangt een drietal gesloopte gesloten bouwblokken. De in totaal 93 grondgebonden woningen zijn in één bouwblok geconcentreerd. Dit bouwblok is gebaseerd op het idee van een ommuurde stad met grote toegangspoorten. De monumentale hoofdpoort aan de doorgaande Schippersstraat heeft een parabolische doorsnede. De poort is voorzien van een door buurtbewoners en andere betrokkenen vervaardigd mozaïek. De andere toegangen en dwarsstraatjes volgen het oude stratenpatroon. De verschillende toegangen leiden naar een verkeersvrij semi-openbaar binnengebied met een centraal geometrisch plein met een waterpartij. Hier is inderdaad de in de folders beloofde oase van rust gecreëerd. Het project is volgens Geurst geen gated community, maar een soort oer-Hollands hofje, waar de hekken overdag altijd openstaan en ’s avonds gesloten worden.

Bakstenen gevels en betonnen pergola’s
Het complex heeft een neutrale rand van lichte baksteen, verlevendigd met siermetselwerk. Aan de binnenzijde zijn verschillende warme kleuren aangebracht door toepassing van gekeimd metselwerk. De zeven afwijkende woningen van Korteknie Stuhlmacher hebben een witgekeimde gevel en zijn voorzien van een erker. Behalve door kleurgebruik en wisselende hoogtes is de variatie vooral bewerkstelligd door een beperkt aantal raamvormen in een natuurstenen omkadering. Alle kozijnen hebben dezelfde neutrale kleur, maar door de omlijstingen at random te variëren is een zeer afwisselend beeld gecreëerd. De woningen rond het centrale plein zijn voorzien van een pergola en een balkon aan de pleinzijde. Betonnen pergola’s zijn ook toegepast bij de andere toegangspoorten.

Parkeergarage op maaiveld
Tussen de woningblokken ligt een parkeergarage met twee parkeerplaatsen per woning. De buitenruimtes aan de achterzijde van de woningen zijn dus opgetild en de hoofdwoonruimtes liggen op de eerste verdieping. Op de begane grond is het mogelijk een werkruimte, atelier, extra kamer of woonkeuken te situeren. Door deze opzet hoeven er geen specifiek islamitische plattegronden met gescheiden circuits te worden gerealiseerd. De woningen variëren binnen de plattegrondsystematiek in grootte van 120 tot 175 vierkante meter. In de praktijk blijkt de mediterrane sfeer niet alleen allochtonen aan te spreken, maar mensen van diverse pluimage, zodat een waarlijk multicultureel project is ontstaan. Burgemeester Aboutaleb ging er in zijn eerste werkweek al koffiedrinken.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.