Leefmilieu Brussel

Leefmilieu Brussel

Door: Petra Starink | 28-04-2015

Architectenbureau cepezed heeft in samenwerking met Samyn and Partners architects & engineers het nieuwe onderkomen van Leefmilieu Brussel ontworpen.  Het gebouw kenmerkt zich door een compact volume met getrapt teruglopende vloervelden onder een gebold en goeddeels transparant dak.

Leefmilieu Brussel is de overheidsautoriteit op het gebied van milieu en leefomgeving in het Belgische Hoofdstedelijk Gewest en is gevestigd  in één van de grootste en belangrijkste stadsvernieuwingsgebieden van de hoofdstad, het Tour&Taxis-terrein aan de Havenlaan.

Centraal atrium

Een centraal atrium fungeert als voortzetting van het naastgelegen plein met daaraan onder meer de grootschalige historische gebouwen van het Koninklijk Pakhuis en de Shedhallen, die recent zijn gerenoveerd en nu onderkomen bieden aan kantoren en  restaurants. De onderste twee bouwlagen bevatten een bezoekerscentrum rond ecologische thema’s, een auditorium, een mediatheek, een vergadercentrum en een restaurant. Op de begane grond ligt een laboratorium, waarvan de transparante wanden bezoekers goed zicht geeft op de werkzaamheden die Leefmilieu Brussel uitvoert.

Kantoren zijn flexibel indeelbaar

De kantoren bevinden zich vanaf de derde verdieping boven de publieksruimtes en zijn volledig flexibel indeelbaar. Een prominent gepositioneerde, doorgaande cascadetrap sluit aan op open galerijen.

Passief bouwen

Het nieuwe Leefmilieu Brussel is ontworpen volgens de normen voor passief bouwen. Het heeft een relatief klein geveloppervlak en is goed geïsoleerd, onder meer door toepassing van een drievoudige beglazing in een thermisch onderbroken gevelsysteem. Tegen opwarming in de zomer is het glas sterk zonwerend en gecombineerd met een buitenzonwering die reageert op de warmtebelasting. Ook individuele spuivoorzieningen in de gevels voorkomen te sterke temperatuursstijgingen in de zomer. Een minimum aan mechanische ventilatie en betonkerngeactiveerde vloeren aangesloten op een warmte- en koudeopslag in de grond maken eveneens dat het gebouw voldoet aan de passiefcriteria. Het atrium speelt een belangrijke rol in het installatieconcept, doordat de warmte die het invangt wordt hergebruikt.

Projectgegevens

Opdrachtgever Project T&T NV, Brussel (BE)
Locatie Havenlaan 86C, Brussel
Ontwerp architectenbureau cepezed, Delft lokale partij: Philippe Samyn and Partners architects & engineers, Brussel
Advies constructie Ingenieursbureau Smitwesterman, Gouda lokale partij: Ingenieursbureau Meijer, Edegem (BE)
Advies installatie Flow Transfer International, Brussel (BE)
Advies bouwfysica en akoestiek DGMR adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software, Arnhem
Aannemer Van Laere NV, Zwijndrecht (BE)
Opgeleverd 2014
bvo 19.690 m²
Fotografie Léon van Woerkom

Gerelateerd

Tags: , , , , ,