Leien gevels in verschillende kleuren en dekking

Leien gevels in verschillende kleuren en dekking

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2006

Projectgegevens

Architect Heren 5 architecten, Amsterdam
Opdrachtgever Amstelland Afd. Wonen, Amsterdam en Intermezzo, Stichting voor jongerenhuisvesting, Amstelveen
Projectteam Ed. Bijman, Jan Klomp, Bas Liesker, Inge van Mourik, Bea van den Berg, Marika Groenewegen, Urs Primas
Stedenbouwkundig ontwerp Heren 5 architecten, Amsterdam
Landschapsontwerp H+N+S Landschapsarchitecten, Utrecht (Frank de Josselin de Jong, Ruut van Paridon, Katja van Dalen)
Bouwkundige uitwerking Bouwstart, Nieuwegein
Hoofdaannemer Wilma Noord-Holland
Adviseur Constructies Raadgevend Ingenieursbureau Peree b.v., Gorssel
Oplevering 2003
Differentiatie 288 woningen in 15 types
Vloeroppervlak variërend van 70 tot 200 m2
Tekst Paul Groenendijk
Foto's Ger van der Vlugt

Eiland 8 in de Hoofddorpse Vinex-wijk Floriande bevat 288 woningen, waarvan 28 in het voorgeschreven woontorentje en de rest in laagbouw. Thema van het eiland luidt: ‘de collectieve tuin’.
De Vinex-wijk Floriande bestaat uit twaalf rechthoekige eilanden van ongeveer 190 bij 400 meter met gemiddeld 300 woningen per eiland.
De voorgeschreven hoogbouw is herkenningspunt van elk eiland. Alom zijn designbruggen (Zwarts & Jansma) toegepast en er is een veelheid aan thema’s (‘de verborgen zone’, ‘wonen als ontdekkingstocht’ of ‘wonen op een groen eiland’) in een suburbane opzet.

Eiland 8 heeft langs de buitenzijde vrijstaande en dubbele woningen en kleine blokjes, georiënteerd op het water. De bewoners konden kiezen uit extra voorzieningen zoals meerpaal, loopplank of vlonder. De parkeerplaatsen zijn bestraat met stenen waar gras tussendoor kan groeien.
Aan de binnenring liggen haaks op de hoofdrichting korte bouwblokken. De blokjes zijn alternerend geplaatst rond een centrale waterloop.
Twee aspecten maken Eiland 8 bijzonder. Allereerst de gevelbekleding met natuurstenen leitjes in vijf soorten (met verschillende kleuren) en in een verschillende dekking. Het plezierige, bijna pittoreske materiaal zorgt voor een aardig contrast met de kubistische woningen. De gevels krijgen reliëf en er ontstaat een gevarieerd doch homogeen totaalbeeld.
Ten tweede zijn er veel woningenvarianten. Kopers konden kiezen uit individuele toevoegingen en zo ontstond een scala aan woningtypes: vrijstaande woningen, dubbele woonhuizen, rijtjeshuizen en zelfs appartementen in twee lagen. Hoekwoningen wijken af van middenwoningen en koop- en huurwoningen zijn bijna onmerkbaar gemengd.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.