Letovo schoolcampus Moskou

Letovo schoolcampus Moskou

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2018

Letovo School is een bijzondere school bestemd voor getalenteerde kinderen en ligt ten zuidwesten van Moskou in het nieuw te ontwikkelen stadsdeel Novaya Moskva. De architectuur en het interieur zijn ontworpen door atelier PRO en het landschapsontwerp is van Buro Sant en Co. Het Russische bureau Atrium Architectural Studio, was verantwoordelijk voor de technische uitwerking. In 2014 won Atelier PRO de internationale prijsvraag, de bouw startte medio 2016, de officiële  opening was in september 2018.

Het ontwerp van Atelier PRO

Het ontwerp bestaat uit een schoolcampus van 20 ha met centraal het onderwijsgebouw, en huisvesting voor studenten en docenten. De campus biedt buitensportfaciliteiten zoals een voetbalstadion, een atletiekbaan,  tennisbanen en basketbalvelden. Daarnaast is er een green house, en een boomgaard.

Gebouwcontouren van glooiende curven

De oprichting van de school is een idee van weldoener en ondernemer Vadim Moshkovich. “Het was mijn droom om getalenteerde kinderen uit het hele land toegang te bieden tot hoogwaardig onderwijs, ongeacht de financiële draagkracht van hun ouders. Hierdoor wordt het voor ze mogelijk om door te studeren aan de 10 beste universiteiten in het land. De locatie is  Novaya Moskva, ten zuidwesten van Moskou, een nieuwe gebiedsontwikkeling. De campus is gelegen op een kavel die afloopt naar een bos aan een rivier. Voor de inpassing in het landschap zijn herkenbare niveauverschillen in en om de school toegepast.

Het grote onderwijsgebouw wordt door zijn vorm in schaal teruggebracht naar een menselijke maat voor het kind; door zijn dynamiek knikt en danst het gebouw door het landschap. De perspectiefwerking suggereert een schaalverfijning, waardoor je nooit de volle maat van het gebouw ervaart, maar delen ervan. Door de gebouwcontouren van glooiende curven zijn binnen en buiten verrassende plekken ontstaan.

Hart van de school

De central hub is de plaats waar het dagelijkse leven van de school zich afspeelt. Deze flexibele, transformeerbare ruimte wordt gebruikt als informele ontmoetingsplek.  Door eenvoudige ingrepen wordt de dansstudio op de begane grond omgetoverd tot een theater met podium of tot auditorium met capaciteit voor 1000 personen. De central hub verbindt de drie vleugels waaruit het gebouw bestaat: de kunstvleugel, de zuidvleugel met science- en generieke lokalen en de sportvleugel.

Ruimte voor werken in projectgroepjes

Letovo wilde een vernieuwingsslag maken op het bestaande onderwijs in Rusland. In de vertaling naar het ruimtelijk ontwerp zijn er, in de taps toelopende zuidvleugel, naast ruimten voor theoretisch onderwijs, onderwijspleinen met uiteenlopende speciale plekken gemaakt voor werken in projectgroepjes en individueel werken. De bibliotheekvleugel bestaat uit een grote centrale bibliotheekruimte met diverse werkplekken. Hieromheen zijn diverse studieruimtes georganiseerd.

Sportfaciliteiten

Naast het buitensportprogramma, is het aanbod binnen ook groot met een fitnessruimtes, zwembad en een kleine en grote sporthal. Het interieur ontworpen door atelier PRO, is afgestemd op het ambitieuze programma en ondersteunt het ontwerp met een veelvoud aan plekken. In het interieur is uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende sferen waar de leerlingen kunnen chillen en elkaar informeel ontmoeten.  Door extreme kou die zich hier voordoet is de binnensfeer op school belangrijk voor ontspanning.

Russische Architectuur Award

Eind 2016 is de architectuur van Letovo School door de stad Moskou uitgeroepen tot the Best Moscow School design 2016, een award die werd toegekend door een jury onder voorzitterschap van stadsarchitect Sergey Kuznetsov.

Projectgegevens

Naam project Letovo schoolcampus Moskou
Locatie Zimenkovskaya street, Sosenskoye settlement, Moscow,
Programma/functie Onderwijs: Central hub voor 1000 personen, auditorium voor 200 personen, debating ruimte voor 50 personen, 40 groepsruimtes, 5 bibliotheekruimtes, 9 science labruimtes, expositieruimte/green house, stilteruimtes, workshopruimtes, 3 leerpleinen, kantine, 2 sporthallen, zwembad, 2 fitnessruimtes, martial arts ruimte. 5 studentenhuizen voor 500 studenten,3 blokken docentenappartementen, voetbalstadium, atletiekbaan, tennisbanen, kas, basketbalvelden, boomgaard  
Architectenbureau Atelier PRO
Projectarchitect Dorte Kristensen en Pascale Leistra
Projectteam Mira van Beek, Paul Fouchier, Joke Stolk, Ilona Ailincai, Paul Vlaar, Wessel Reinders
Interieurontwerper Interieurarchitect: Thijs Klinkhamer Interieurontwerp: Atelier PRO architecten, Den Haag ism Nadia Fedotova Moskou
Start bouw mei 2016
Oplevering augustus 2018
Bruto vloeroppervlakte Totaal oppervlakte campus: 20 ha • Bruto Vloer Oppervlak school: 20.000m² • Bruto Vloer Oppervlak studentenhuisvesting : 10.000m² • Bruto Vloer Oppervlak docentenhuisvesting: 9.000m² m²
Beeld Atelier PRO

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.