Levendig gevelbeeld studentenwoningen Zwolle

Levendig gevelbeeld studentenwoningen Zwolle

Door: Petra Starink | 07-09-2015

Architectenbureau De Zwarte Hond heeft in Zwolle drie woongebouwen met studio’s voor studenten gerealiseerd. De torens liggen als een ensemble van pakhuizen op een groen plein, hiermee krijgt de binnenstad van Zwolle  een passend entree. De torens zijn ontworpen met het oog op de toekomst. De constructie is zo opgezet dat twee studio’s van 28 m2 eenvoudig samengevoegd kunnen worden.

Transformatie

De locatie van het studentencomplex op de hoek van de burgemeester Roelenweg en de Pannekoekendijk ligt tussen het historisch centrum en de strip vanaf de A28. Het gebied dat door de centrale locatie, net buiten de stadswal zeer aan het zicht lag was nodig toe aan transformatie. De ligging aan het water was een van de aanleidingen om een ensemble van pakhuizen te ontwerpen. De gebouwen hebben een herkenbare kapvorm, zijn verschillend in hoogtes en zijn bijna klassiek gedetailleerd.

Groen gebied

Door een ensemble van gebouwen in en rondom groene ruimtes te ontwerpen in plaats van één groter volume, is een aantrekkelijk en beheersbaar woonmilieu gecreëerd. Het groene gebied is de levendige ontmoetingsruimte van het plan, hier zijn een verhoogd basketbalveld, fietsenstalling en de entrees naar de woonblokken te vinden. Tussen de blokken zijn zichtlijnen naar het water en de binnenstad.

Levendig gevelbeeld

Elk gebouw kent een aubergine- en een okerkleurige kant die wisselend naar de binnentuin of naar het straatbeeld zijn gericht. In combinatie met het gevelpatroon en de kleurnuances in de baksteen geeft dit het complex een levendig en verrassend gevelbeeld. De diepe neggen dragen hier aan bij. Door telkens twee ramen visueel te koppelen is tevens rust gebracht in de gevel en is voorkomen dat de veelheid aan raampartijen overheerst. Iedere studio heeft glas van vloer tot plafond.

Ontwerpen voor de toekomst

De torens zijn ontworpen met oog op de toekomst. De constructie is zo opgezet dat de studio’s in de toekomst samengevoegd kunnen worden tot bijvoorbeeld starterswoningen of ruimte voor start-ups. Naast studenten zijn in een van de drie torens nu ook sociale voorzieningen ondergebracht zoals de daklozenopvang.

Projectgegevens

Locatie Pannekoekendijk, Zwolle
Opdrachtgever DLH Ontwikkeling
Programma 357 studentenwoningen inclusief gemeenschappelijke ruimtes, parkeervoorzieningen en 2.100 m2 verhuurbare ruimte tbv zorgfuncties
Beeld De Zwarte Hond
Omvang 31.000 m2 BVO
Jaar 2006-2015
Architect De Zwarte Hond

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.