Levensloopbestendig woongebouw in drie kleuren baksteen

Levensloopbestendig woongebouw in drie kleuren baksteen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-09-2006

Projectgegevens

Architect EGM Architecten, Dordrecht
Opdrachtgever Stichting Humanitas Huisvesting, Rotterdam
Hoofdaannemer BAM Wilma, Breda
Adviseur Constructies ABT, Delft
Adviseur Bouwfysica en Akoestiek EGM Adviseurs, Dordrecht
Adviseur Installaties wwwKlaver Engineering, Rotterdam
Adviseur Bouwkosten PKB bouwadviseurs, Rotterdam
Adviseur Bouwmanagement Sternergroep, Rotterdam
Interieurontwerp basisschool EGM Architecten, Dordrecht
Oplevering Oktober 2003
Bruto vloeroppervlak 14.835 m2
Bruto inhoud 45.345 m3
Differentiatie 86 levensloopbestendige woningen, parkeergarage, basisschool, kinderdagverblijf, gezondheidscentrum
Bouwkosten incl. installaties, excl. inrichting en BTW € 9.075.604,-
Tekst Paul Groenendijk
Foto's Ger van der Vlugt en EGM

De woontoren Witte de With vormt een baken aan het begin van de wijk. Het 72 m hoge gebouw bevat 86 levensloopbestendige woningen, aangevuld met enkele voorzieningen in de verbrede voet: een basisschool, een kinderdagverblijf en een gezondheidscentrum.
De woningen liggen aan de rand van de toren en zijn op verschillende manieren indeelbaar, met grote en kleine woningen. De twintig verdiepingen bevatten gemiddeld vier woningen per laag. De woningen liggen zoveel mogelijk op de hoeken van het gebouw, zodat elke woning uitzicht heeft naar twee kanten.

De gevel is het meest opmerkelijke deel van het gebouw. Vanwege het gure klimaat langs de Maas zijn inpandige serres als buitenruimte gerealiseerd, waardoor het monolithische karakter van het bouwblok is versterkt. Architect Luís Pires wilde veel glas in de gevel en geen hoge borstweringen. Zo is een gevel ontstaan met afwisselend langwerpige stroken glas en stroken baksteen in drie tinten: zwart, grijs en wit.
Het door Pires gewenste tegelverband of prefab metselwerk was te duur en de gevel is daarom gewoon gemetseld. De drie kleuren baksteen zijn in een op het eerste gezicht willekeurige volgorde over het gebouw gedrapeerd. In feite keert dezelfde indeling elke drie lagen terug. Hierdoor is een soort getordeerd effect ontstaan en een afwisselende gevel. Dit zorgt ervoor dat het een daadwerkelijk baken vormt bij de entree van de Müllerpier.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.