Lisser Art Museum geplaatst in dijk

Lisser Art Museum geplaatst in dijk

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-07-2018

Het nieuwe LAM (Lisser Art Museum) opent in het najaar 2018 haar deuren op de monumentale buitenplaats van Kasteel Keukenhof. Het museum is ontworpen door Korbee van der Kroft Architecten uit Noordwijk. Het LAM is een initiatief van supermarktondernemer Jan van den Broek. In het museum komt hedendaagse kunst over voedsel en consumptie.

Dijklichaam

Het doel was om het landgoed een nieuwe impuls te geven met respect voor het historisch kader. In het masterplan was plaats voor een museum. KVDK architecten vertaalde de optie naar een concrete positie en een reële afmeting voor een museumgebouw. Een ingenieuze en gecompliceerde aanpassing betrof het plaatsen van het basement in het monumentale dijklichaam. Hiermee werd het museum het scharnierpunt tussen een landschappelijk vormgegeven voorplein, het monumentale terrassenlandschap, de open strandvlakte en de beboste strandwal. Intensief overleg en zorgvuldige maatvoering zorgden ervoor dat Rijksmonumenten het plan voor een museum op deze gevoelige plek volledig omarmd heeft.

Eigentijds gebouw

Arie Korbee van KVDK architecten werd door de VandenBroek Foundation, opgericht door de familie van Jan Van den Broek, gevraagd een daglichtmuseum te ontwerpen. Gecombineerd met de randvoorwaarden van de cultuur- en natuurhistorische locatie ontstond een eigentijds gebouw.

Flexibel interieur

Het gebouw rijst direct tussen de bomen op uit het park en kent geen overgangszones. Het interieur moest flexibel indeelbaar zijn om te kunnen variëren met de voeding & consumptie-kunstcollectie van de foundation en toekomstige bruikleententoonstellingen. De zalen zijn in de breedte opdeelbaar en de grote trappartijen zijn te gebruiken als tentoonstellingsruimte, maar ook als tribune. De routing volgt het Guggenheim-principe, waar de bezoeker op het hoogste punt start en al dalend automatisch alle tentoonstellingszalen passeert.

Glazen loopbrug met zicht op kasteel

In het hart van het gebouw komen de 2 zichtassen van het gebouw samen op een glazen loopbrug. Vanaf deze brug heeft de bezoeker via een hoekraam zicht op het kasteel. Het gebouw bestaat uit 2 hoofdvolumes. Eén volume staat in de dijk en draagt het erboven ‘zwevende’ volume. De uitkraging wordt door 4 kolommen, die qua vorm en materialisering aan bomen refereren, gedragen. De schil kent een ingetogen, monolithische materiaalkeuze afgestemd op het omringende bos en bestaat uit een bijzondere, in een aardse kleurschakering en langgerekte Petersen-steen. De schuin aangesneden langsgevel loopt parallel met de weg ten zuiden van het museum. Het dijklichaam bij de entree opent zich als een hartelijk welkomstgebaar door een glazen vlies dat tussen de grote luifel en de opengewerkte dijk is geplaatst. Door deze transparantie blijft de dijk volledig zichtbaar.

Slimme en duurzame oplossingen

Het ontwerp kenmerkt zich door enkele slimme, passief duurzame oplossingen. Zo verstrooit de ruime, glazen entree het daglicht in de expositieruimtes die relatief weinig ramen behoeven en dus klimatologisch eenvoudiger te regelen zijn. Het depot bevindt zich volledig in de dijk, hierdoor is  koeling of verduistering niet nodig. Actieve duurzame toepassingen in het gebouw zijn een warmte/koude opslag, een grijswater-systeem voor de toiletten en een te betreden groendak. In elke tentoonstellingszaal wordt gebruik gemaakt van een bezetting-gestuurde luchtbehandelingsinstallatie en LED-verlichting. De ruime mate van gefilterd daglicht draagt bij aan vermindering van energiegebruik. Door de plaatsing in de dijk, de materiaalkeuzes en het groendak heeft het museum een natuurlijke en robuuste uitstraling gekregen.

Het LAM wordt in het najaar van 2018 geopend. In ArchitectuurNL nummer 5 (dat verschijnt op 23 oktober) komt een uitgebreid artikel over het museum.

Projectgegevens

Naam projectLAM (Lisser Art Museum)
LocatieKeukenhof 14, Lisse
ArchitectenbureauKVDK Architecten
ProjectarchitectArie Korbee
ProjectteamWim van der Ham, Tim Stolwijk, Guido Kaas, Albert van der Niet
Opdrachtgever(s)VandenBroek Foundation
HoofdaannemerIBB Kondor B.V.
InterieurontwerperKVDK Architecten
Adviseur constructieConstructiebureau Bogaards
Adviseur installatiesDeerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
Oplevering2018
Bruto vloeroppervlakte2140 m²
BeeldSjaak Henselmans, Ronald Tilleman, Paul Kozlowski

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.