Living on the Edge, Zoetermeer

Living on the Edge, Zoetermeer

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-04-2011

Projectgegevens

Architectuur, tuin- en binnenhuisontwerperArjen Reas
Opdrachtgever Particulier
Hoofdaannemer C.L. De Boer & zn., Hazerswoude dorp
Adviseur constructie Adviesbureau Docter, Ridderkerk
Adviseur installaties T.I.B. De Boer, Hazerswoude Rijndijk
Adviseur bouwfysicaMB bouwburo, Hendrik-Ido-Ambacht
Adviseur riet Rietdekkersbedrijf Voogt, Delft
Start bouw Juni 2009
OpleveringSeptember 2010
Bruto vloeroppervlakte334 m2
Bruto inhoud1300 m3
TekstPeter Visser
Foto’sKees Hageman

Dit woonhuis aan de rand van Zoetermeer is een combinatie van een modern wit gestuct volume en een traditionele rieten kap. Insnedes in de vorm van hoge ramen over twee verdiepingen verbinden de twee werelden. Vanuit een liefde voor pure vormen zocht de ontwerper in de materialisatie naar eenvoud en uitstraling. Met het fijne riet en de aanlanding hiervan op de gladgestucte plint is er een geheel ontstaan dat zowel traditioneel als modern oogt. Twee verschillende, maar herkenbare materialen voor het Nederlandse landschap op een nieuwe manier toegepast.

Hoe vind je als eigenaar van een onderneming in de binnenstad rust aan de rand van diezelfde stad? Dat was de centrale vraag binnen deze particuliere opdracht. Op de uitverkoren locatie ontmoeten stad en landelijke vlakte (het toekomstige Bentwoud) elkaar. Een ontmoeting die niet genegeerd kan worden en resulteert in een strak gestuct volume en een kap van traditioneel riet.

Evenwijdig aan de structuur van het riet zijn er openingen gemaakt die de bewoners door de gehele woning zicht geven op hun omgeving. Het daglicht valt in elke ruimte prachtig binnen en geeft het huis zijn dynamiek gedurende de dag, waarna het huis ’s avonds zijn licht naar buiten straalt en zo zijn plek in de omgeving markeert.

Ook in het interieur is de combinatie tussen natuurlijke materialen en de strakke afwerking goed te zien. Hierdoor ontstaat er een kloppend geheel dat zorgt voor een gemoedelijke rust in het huis. Het landelijke karakter van de locatie wordt nog eens benadrukt door de relatie die overal in het huis te vinden is tussen binnen en buiten, huis en tuin.

Via een hellingbaan kan de auto gestald worden in de kelder, waar ook extra bergingsruimten zijn te vinden. Vanuit de kelderhal is een directe toegang gecreëerd naar de bovenliggende woonkamer en keuken. De hoofdingang van de woning is ruim van opzet, heeft een transparante scheiding naar de woonkamer/keuken en staat in directe verbinding met garderobe, toilet en bijkeuken.

Vanuit de woonkamer nodigt een grote transparante schuifpui de bewoners uit de tuin te betreden via de deels overdekte veranda. De veranda loopt door in een groot houten plateau dat over het water is geschoven en een groots uitzicht biedt op het landschap.

Een trap voert vanuit de ingangshal naar een overloop op de verdieping die toegang biedt tot de hoofdslaapkamer, gastenbadkamer en de drie overige kamers. Bij de hoofdslaapkamer bevinden zich een eigen kleedruimte, doucheruimte en bad. Twee grote ramen bieden ook hier weer een fraai en vrij uitzicht op het omringende landschap.

 

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.