Lootsbuurt, Amsterdam

Lootsbuurt, Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-03-2008

Projectgegevens

Projectteam Albert Herder, Tom Jonker
Opdrachtgever De Alliantie projectontwikkeling, Huizen
Hoofdaannemer Vink Bouw, Nieuwkoop
Beeldende kunst Sanja Medic
Adviseur constructie Adams bouwadvies, Druten
Adviseur installaties Reuser Technisch Adviesbureau, ‘s-Hertogenbosch
Start bouw 2003
Oplevering 2006
Bruto vloeroppervlakte 2865 m²
Differentiatie 4 woningen en 26 appartementen op 2 locaties
Bouwsom € 3.050.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Tekst Peter Visser
Foto’s Luuk Kramer, Roos Aldershoff (1), ArchitectuurNL(5)

De Lootsbuurt, een arbeiderswijk in stadsdeel Oud-West, is in de negentiende eeuw ontstaan. Veel woningen zijn in de loop der jaren vervangen, zodat de buurt een bonte schakering van architectonische stijlen kent. Het project van hvdn architecten staat deels op de hoek van de Jacob van Lennepstraat en de Lootsstraat, deels in de Jacob van Lennepstraat zelf.

In het hoekblok bevinden zich 20 sociale huurwoningen, vier zijn rolstoelgeschikt en vijf zijn bestemd voor begeleid wonen. De opbouw bestaat uit eerst een laag maisonnettes, dan een laag appartementen en dan weer een laag maisonnettes. De bovenste maisonnettes worden ontsloten op de bovenste verdieping, waardoor dubbelhoge galerijen voor licht en lucht in de woningen zorgen.

In de hoek van het blok is een opening vrijgelaten waardoor er contact mogelijk is tussen straat en binnenterrein. De bovenwoningen worden aan de tuinzijde ontsloten, de begane grondwoningen aan de straatzijde.

Er is een subtiele aansluiting gevonden op de bestaande bebouwing door de kenmerken van de 19e-eeuwse raamverdeling en detaillering te gebruiken. Op de hoek is het blok net even iets hoger, zoals op zoveel hoeken in de wijk. Een hedendaagse inpassing met respect voor haar omgeving.

Een mooi detail is het kunstwerk op de gevel, een boekenkast in baksteenreliëf, gevuld met boeken van schrijvers waarnaar straten in de buurt vernoemd zijn.

Het blokje in de Jacob van Lennepstraat oogt als een tweetal herenhuizen, maar bestaat in werkelijkheid uit tien appartementen. Het vult een gat tussen oude bebouwing en een stadsvernieuwingsblok waarin de maten van de wijk over het hoofd zijn gezien.

Desondanks is het de architect gelukt een gebouw neer te zetten dat zowel aansluiting vindt bij de oude huizen als bij het stadsvernieuwingsblok. Een mooie, ingetogen en eigentijdse inpassing. Een kunststukje.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.